Υπόταση: Μπορεί να είναι οιωνός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Ο σύζυγός μου έχει πολύ χαμηλή πίεση σήμερα και γενικά έχει υπόταση, με πίεση 10-6  έως 10-8 και σήμερα έβλεπε θολά. Επίσης, έχει  περίεργη αίσθηση στο κεφάλι στα αυτιά και δεν αντέχει τον θόρυβο. Νιώθει κόπωση.

Η πίεσή του ήταν 9-4 με αποτέλεσμα να ανησυχώ πολύ. Τι να είναι; Σε τι γιατρό πρέπει να πάμε; Τι μπορεί να σημαίνει; Να σημειώσω πως υπάρχει ιστορικό με εγκεφαλικά επεισόδια στην οικογένειά του και είναι 40 ετών.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αιφνίδια μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί όντως να προκαλέσει ζάλη και αμαύρωση της όρασης που επιτείνονται κατά την έγερση (ορθοστατική υπόταση) λόγω υποάρδευσης του εγκεφάλου. Η υπόταση επιβεβαιώνεται κλινικά όταν μαζί με τα συμπτώματα συνυπάρχει και αντιδραστική ταχυκαρδία. Στην περίπτωση του συζύγου σας η χρόνια παραμονή της αρτηριακής πίεσης στα κατώτερα φυσιολογικά όρια μπορεί να προκαλεί αίσθηση “ελαφριού κεφαλιού”, αν όμως συνοδεύεται από πονοκέφαλο και συμπτώματα από τα αυτιά φρόνιμο θα ήταν να αποκλειστούν πρωτίστως νόσοι των αγγείων του τραχήλου (καρωτίδες και σπονδυλικές αρτηρίες) και του εγκεφάλου (εγκεφαλικές αρτηρίες και φλέβες), καθώς και αυτόχθονες νόσοι του εγκεφάλου, ιδίως αν ο πονοκέφαλος βαίνει επιδεινούμενος, και των αυτιών.

Νόσοι του αυχένα όπως το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να επιτείνουν επιπλέον τα συμπτώματα. Η θόλωση της όρασης μόνο αν παρατηρείται και από τους δύο οφθαλμούς μπορεί να αποδοθεί σε εξοφθαλμικά αίτια, όπως η υποάρδευση του εγκεφάλου λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης ή αποφρακτικής αρτηριοπάθειας των αγγείων του τραχήλου/εγκεφάλου.

Συνεπώς φρόνιμο θα ήταν να επισκεφθεί αρχικά έναν παθολόγο ο σύζυγός σας και ενδεχομένως να παραπεμφθεί σε νευρολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο ή αγγειολόγο για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να φροντίσει να ενυδατώνεται επαρκώς και, αν ιδρώνει σημαντικά, να αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες. Η αύξηση πρόσληψης άλατος με την διατροφή θα συνείσφερε προς αυτήν την κατεύθυνση. Λόγω τέλους του οικογενειακού ιστορικού του καλό θα ήταν να αναζητήσει τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία) και να βελτιώσει καταλλήλως τον τρόπο ζωής του, πιθανώς και με τη βοήθεια ειδικών.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD

Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ορθοστατική υπόταση: «Μύθος» ή αλήθεια ότι το αλάτι κάνει καλό;

Υπόταση: «Η κόρη μου περιμένει περίοδο και έχει χαμηλή πίεση. Είναι φυσιολογικό»;

Όταν σηκώνομαι, όλα γύρω μου… μαυρίζουν. Φταίει που έχω αναιμία;

Πώς μετράμε σωστά την πίεσή μας με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο

 

Σχετικά άρθρα