Στο Βουκουρέστι σήμερα ο πρωθυπουργός – Συναντάται με τη ρουμάνα ομόλογό του

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή, στο Βουκουρέστι όπου θα πραγματοποιηθεί το πρωί διμερή συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του, κα Βιόριτσα Ντανσίλα.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιο Ράλλη, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γιάννη Μπράχο και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο.

Ανάπτυξη και συνεργασία σε πρώτο πλάνο

Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν θέματα ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, μεταφορών, ψηφιακής πολιτικής, και διασυνδεσιμότητας. Δεδομένου ότι η Ρουμανία κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι δύο Πρωθυπουργοί θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Το διμερές μας εμπόριο έφθασε το 1,940 δισ. ευρώ το 2018 και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η Ρουμανία είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς ελληνικών ξένων επενδύσεων και η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα. Κατά τα έτη 2015-2017 η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών στο εξωτερικό.

Τετραμερής συνάντηση

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η 7η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του προέδρου της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, και των υπουργών Μεταφορών.

Στο πλαίσιο της τετραμερούς, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές καθώς και η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα συζητηθεί περαιτέρω η συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028 (θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών των Απρίλιο).

Τέλος, κατόπιν πρότασης της Ελλάδας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό του Χρ. Γιαννούλη ο πρωθυπουργός: «Δίνουμε μάχη απέναντι στον συντηρητισμό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ (28/3), ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και το Βελλίδειο για την παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Πλέκοντας το εγκώμιο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Γιαννούλη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αγώνα, προκειμένου «να ξανακερδίσουμε τη Μακεδονία, μια Μακεδονία ανοικτή, δημοκρατική και κοινωνική».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή, ενώ επανέλαβε πως η μάχη είναι κατά της συντήρησης.

«Μεγάλη η χαρά μου να συνταχθώ δίπλα στον μεγάλο και όμορφο αγώνα που δίνει ο Χρήστος Γιαννούλης και όσοι τον συντροφεύετε» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως δίνουν μάχη από καρδιάς απέναντι σε ένα συντηρητικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης. «Είναι αγώνας καρδιάς γιατί θέλει να προτάξει την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση, τον υγιή πατριωτισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλεία, τις δυνάμεις της κοινωνικής συνοχής, δημοκρατίας, αλληλεγγύης απέναντι στις δυνάμεις του φόβου, του μίσους, της μισαλλοδοξίας» συμπλήρωσε σχολιάζοντας πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μιλούν με συνθήματα και κραυγές, όχι με επιχειρήματα».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ειδικά η μάχη στις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία στις 26 Μαΐου είναι μάχη που μοιάζει με το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη: «Αν θα υπερισχύουν οι δυνάμεις του ορθού λόγου απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας. Αν θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας δεξιάς. Αυτή είναι η μάχη που δίνετε εσείς εδώ και στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία».

«Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Β. Ελλάδας»

Στόχος της μάχης στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων της, για την οποία όσοι την κυβερνούν τα τελευταία 9 χρόνια δεν δείχνουν ενδιαφέρον να το κάνουν, αλλά αντίθετα έχουν περισσότερο στο μυαλό τους τη νομή της εξουσίας προς όφελος του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

«Η Βόρεια Ελλάδα και η Μακεδονία συνολικά είναι μια περιοχή που θα μπορούσε πολλά χρόνια να είχε φύγει μπροστά, όμως κάποιοι που στο πολιτικό χρηματιστήριο ξέρουν πολύ καλά να πουλάνε πατριδοκαπηλεία και δήθεν πατριωτισμό φρόντισαν να κρατήσουν καθηλωμένες τις δυνατότητες του τόπου για να φτιάξουν πολιτικές καριέρες», είπε.

Υποστήριξε πως «όλοι αυτοί γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος ο τόπος της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας να αποτελέσει ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης ήταν η συνεργασία και η συνανάπτυξη με τους γειτονικούς λαούς. Θέλησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι χτίζουν τείχη στους γειτονικούς λαούς όμως στην πραγματικότητα έχτιζαν τείχη στη χώρα μας και σε αυτές τις δυνατότητες και αυτό που έκαναν ήταν να τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας και να δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης για τη χώρα μας».

«Κοιτάμε την αλήθεια κατάματα»

«Εμείς ήρθαμε με διάθεση να δούμε την αλήθεια κατάματα και να ανιχνεύσουμε τον δρόμο της προόδου, της συνανάπτυξης και της προοπτικής για τον τόπο της Κεντρικής Μακεδονίας, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας συνολικά. Η γλώσσα της αλήθειας είναι αυτή που μετά από 30 χρόνια έρχεται με μια ιστορική συμφωνία να κατοχυρώσει για πρώτη φορά την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» σημείωσε για να προσθέσει ότι αυτό δίνει μήνυμα κατά της εθνικής περιχαράκωσης και μήνυμα συνανάπτυξης και ειρήνης προς όφελος των επόμενων γενεών.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «αυτή είναι μια πατριωτική προσπάθεια που δίνει προοπτική και μέλλον στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, την οποίοι κάποιοι που την κυβέρνησαν για χρόνια έλεγαν κάθε φορά από αυτό το βήμα του Βελλίδειου ότι η Θεσσαλονίκη είναι η “συμπρωτεύουσσα”, όμως την οδηγούσαν να είναι η “μεγάλη φτωχομάνα” χωρίς αναπτυξιακές δυνατότητες, χωρίς στήριξη των νέων και των περιθωριοποιημένων κοινωνικά».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι παράλληλα με τη συντήρηση στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε πάντα και ένα προοδευτικό ποτάμι και σημείωσε ότι εδώ διακυβεύεται η σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

«Εδώ σήμερα βλέπω μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, μια πλατιά συσπείρωση και καλωσορίζω όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε στο πλευρό του Χρήστου Γιαννούλη και δεν προέρχεστε από αυτό που κάποιοι λένε μήτρα τη Αριστεράς, δεν προέρχεστε από το ΚΚΕ, από το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον ΣΥΝ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Σας καλωσορίζουμε εδώ είναι το σπίτι σας, μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη Μακεδονία, μια Μακεδονία ανοικτή, δημοκρατική και κοινωνική”.

«Δίνουμε τον αγώνα της προόδου»

Αναφερόμενος στην επίσης παρούσα υποψήφια δήμαρχο, Κατερίνα Νοτοπούλου, είπε ότι αυτή η μάχη έχει ως επίκεντρο και τη Θεσσαλονίκη. «Δίνουμε τον αγώνα της προόδου», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην εντιμότητα και ανιδιοτέλεια του Χρήστου Γιαννούλη, ότι άσκησε το λειτούργημα του δημοσιογράφου με εντιμότητα, σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στις αξίες του πλουραλισμού και της ενημέρωσης που, όπως είπε, μπαίνει σήμερα μπροστά σε ένα συλλογικό αγώνα, όχι για να διεκδικήσει αύριο μια βουλευτική έδρα ή μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή, «αλλά για να εκπροσωπήσει τις δικές μας και τις δικές σας αξίες και να κάνει ένα βήμα μπροστά για την Κεντρική Μακεδονία». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Χρήστος Γιαννούλης θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές και ότι μπορεί να είναι και θα είναι ο καλύτερος περιφερειάρχης για την Κεντρική Μακεδονία», «ένας περιφερειάρχης για τους πολλούς».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Χαιρετισμός στην παρουσίαση του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά» με υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον Χρήστο Γιαννούλη

Η προοπτική να αποτελέσει η Μακεδονία ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης, περνάει από τη συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς. Μέσα από τη φιλία, την ειρήνη και τη συναδέλφωση, μπορούμε να βρούμε δρόμους για το σήμερα και το αύριο. Για τις επόμενες γενιές.Χαιρετισμός στην παρουσίαση του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης.#Κοιτάμε_Μπροστά #koitamemprosta

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 28. März 2019

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Με έχουν… γαργαλήσει για πρόωρες εκλογές, αλλά αντιστέκομαι», δήλωσε ο Α. Τσίπρας

«Το φθινόπωρο οι εκλογές», τόνισε ο Α. Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X