Αλ. Τσίπρας στα Σκόπια: Η selfie, τα τετ-α-τετ και ο διεθνής Τύπος (ΦΩΤΟ)

Τα Σκόπια επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη (2/4) ο Αλέξης Τσίπρας, με την ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού να είναι ιδιαίτερα γεμάτη.

«Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια η σημερινή», σχολίασε, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Η selfie Ζάεφ – Τσίπρα

Με μια selfie πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού. Με τη συνάντησή των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση.

Στόχος η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και η συνανάπτυξη. «Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες. Το Σχέδιο Δράσης καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», ξεκαθάρισε η ελληνική πλευρά.

Τετ-α-τετ οι δύο ηγέτες

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο ηγετών και σε ενεργειακό επίπεδο.

Επίσης, οι δύο πλευρές έκαναν αναφορά στην αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο και τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα.

«Εμείς χτίζουμε γέφυρες»

«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη. Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα. Αντίθετα επιλύει όσα δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια πριν», υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές.

Πώς… είδε την επίσκεψη ο διεθνής Τύπος

«Για πρώτη φορά από τότε που ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, ένας Έλληνας ηγέτης επισκέπτεται την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία». Αυτό επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το BBC,

Κάνοντας λόγο για ιστορική επίσκεψη στον τίτλο του, το BBC αναφέρεται και στη selfie με την οποία υποδέχτηκε ο Ζάεφ τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορές στη συγκεκριμένη επίσκεψη έκαναν και η βρετανική εφημερίδα Guardian και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP και η γαλλική εφημερίδα Le Point και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, αλλά και αμερικανικές εφημερίδες.

Η Μπέττυ Μπαζιάνα στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά

Ιδιωτική επίσκεψη στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», πραγματοποίησε η Μπέττυ Μπαζιάνα, αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού άφησε λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του ανθρώπου που, μέσα από τις σελίδες του Καζαντζάκη, καταδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ανθρωπιάς, αγώνα αλλά και του Ελληνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Με έχουν… γαργαλήσει για πρόωρες εκλογές, αλλά αντιστέκομαι», δήλωσε ο Α. Τσίπρας

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας: Ανησυχία Α. Τσίπρα

Συντάξεις χηρείας: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σχετικά άρθρα