Μαρκ Τουαίην

Ο Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς , γνωστός κυρίως με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουαίην, ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Ανάμεσα στα πιο γνωστά βιβλία του είναι οι Περιπέτειες του Τομ Σόγιερκαι οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν.

Σε ηλικία μόλις 12 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να ψάχνει για δουλειά. Στην ζωή του πέρασε από σχεδόν κάθε επάγγελμα που μπορούσε να βρει. Εργάστηκε ως καπετάνιος σε ατμόπλοιο, τυπογράφος, στρατιώτης, χρυσοθήρας, εργάτης σε ορυχεία και ανταποκριτής στις Δυτικές Πολιτείες.

Παρά τον πλούσιο και γεμάτο εμπειρίες βίο του, προς το τέλος της ζωής του έχασε την αισιοδοξία του, καθώς αντιμετώπιζε διάφορα οικονομικά προβλήματα και προσωπικές δυσκολίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι μόνες ιστορίες που ήταν αντάξιες του ταλέντου του, να είναι «Ο άνθρωπος που διέφθειρε τον Χάντλμπουργκ» και «Ο μυστηριώδης ξένος».

Ο Μαρκ Τουαίην πέρα από σπουδαίος συγγραφέας, ήταν και ένας μεγάλος φαρσέρ, που του άρεσε να γράφει στον ελεύθερό του χρόνο, ανακοινώσεις στις εφημερίδες για τον υποτιθέμενο θάνατό του. Διατύπωσε εξίσου επιδέξια και καυστικά αποφθέγματα, που αποτυπώνουν την σοφία του, αλλά και τα βαθιά του πνευματικά χαρίσματα.

Σχετικά άρθρα