ΕΕ: Τι αποφάσισαν οι ηγέτες των «28» για την Κομισιόν

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ έδωσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την εντολή να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων.

Στόχος να οριστεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο Τουσκ καλείται να συντονίσει τη διαπραγμάτευση των «28», αλλά και να διεξαγάγει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουμε… πληγές»

Έτσι θα έχει υπάρξει συμφωνία για τον υποψήφιο ή την υποψήφια πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής (20ή-21η Ιουνίου). Η Μέρκελ επέμεινε στο ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί με σεβασμό, ώστε να προασπιστεί η δυνατότητα της ΕΕ να λαμβάνει κοινές αποφάσεις στο μέλλον.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ανοίξουμε πληγές σε εκείνους που μπορεί να μη συμφωνούν με την υποψηφιότητα που θα προταθεί. Καμιά υποψηφιότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η ιδιότητα του επικεφαλής ψηφοδελτίου δεν είναι κριτήριο ακαταλληλότητας. Αλλά μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες», συμπλήρωσε.

2 από τα 5 άτομα θα είναι γυναίκες

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξάλλου εισηγήθηκε τουλάχιστον δύο από τις πέντε κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών να καταληφθούν από γυναίκες. «Εξάλλου μια πολύ ορατή πλειοψηφία των ηγετών με υποστηρίζει ως προς αυτό. Αυτό είναι τουλάχιστον το σχέδιό μου και η προσωπική φιλοδοξία μου», σημείωσε ο Πολωνός πολιτικός.

Η θέση του Αλέξη Τσίπρα

Την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν θα στηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Αυτό δήλωσε ο ίδιος προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίζει πως η υποψηφιότητα Βέμπερ διχάζει την Ευρώπη και η επιλογή του θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ευρωεκλογές 2019: Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» στην ΕΕ

Ημέρα της Ευρώπης: Μήνυμα ενότητας από 21 αρχηγούς της ΕΕ

Επαναληπτικές εκλογές 2019: Πώς ψηφίζω την Κυριακή (2/6)

Ημερομηνία για εθνικές εκλογές 2019: Πότε ψηφίζουμε τελικά;

Πώς πανηγύρισε τη νίκη της στις δημοτικές εκλογές η Κατερίνα Γκαγκάκη;

Σχετικά άρθρα