Ολοκληρώθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο – Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, το οποίο μεταδίδεται live. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή η πρώτη συνεδρίαση είναι πανηγυρική και γίνεται στη Βουλή, ενώ τα επόμενα θα πραγματοποιούνται στο Μαξίμου, χωρίς κάμερες.

Δείτε εδώ το πρώτο υπουργικό συμβούλιο:

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα κληθούν να υπηρετήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και όλες λεπτομέρειες σχετικά με την την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου περιγράφoνται αναλυτικά σε κείμενο που δόθηκε προς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα υπάρχει εφεξής συνεχής επικοινωνία µε τους Υπουργούς και Γ.Γ. για την υποστήριξη και τον συντονισµό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράµµατος, µέσω ενός ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης.

Συνεχής αξιολόγηση

Στο κείμενο που δόθηκε στους νέους υπουργούς τονίζεται πως θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Στη φιλοσοφία που διέπει το νέο τρόπο διακυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο σε συνάρτηση µε τον προϋπολογισµό.

Αναφορικά με τις προσλήψεις θα υπάρξει ετήσιος προγραμματισμός.

Περιορισμός στον αριθμό μετακλητών υπαλλήλων

Όπως αναφέρεται, θα υπάρξει δραστικός περιορισµός στον αριθµό µετακλητών υπαλλήλων/συµβούλων ενώ όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από χθες, θα υπάρξει απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθµού για τα µέλη της κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς. Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε επαγγελµατικής και επιχειρηµατικής
δραστηριότητας για όλο το Κυβερνητικό σχήµα συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων.

Ακόμη, απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύµβασης µε το Δηµόσιο για όλο το Κυβερνητικό σχήµα συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων καθώς και για τους
συζύγους και τα προστατευόµενα τέκνα τους.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα για τον συντονισμό της κυβέρνησης

Στις αναλυτικές οδηγίες που δόθηκαν προς τα νέα μέλη της κυβέρνησης, περιγράφεται και το νέο πληροφοριακό σύστηµα για το συντονισµό του κυβερνητικού προγράµµατος.

Όπως έγινε γνωστό, θα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα / ενέργειες που συνθέτουν το Κυβερνητικό Πρόγραµµα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις. Ειδικότερα:

  • Προσδορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια Υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς
  • Ελέγχει τον προγραµµατισµό κάθε δράσης µε βάση τον προγραµµατισµένο χρονοδιάγραµµα
  • Περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε Προγράµµατος
  • Υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράµµατος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της 4ετίας

Προεδρία της Κυβέρνησης

Αναφορικά με τη λειτουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι θα έχει ως στόχο την υποστήριξη του έργου των υπουργείων, τον συντονισμό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου καθώς και την υποστήριξη στο νομοπαρασκευαστικό έργο ενώ ο συντονισμός των υπουργείων ομαδοποιείται εφεξής σε ομοιογενείς δράσεις.

Στην «κεφαλή» θα βρίσκεται ο Υφυπουργός Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου ενώ θα υπάρξουν Γ.Γ που θα ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς.

Η Γ.Γ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών θα ασχολείται με την υποστήριξη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου στα εξής υπουργεία. Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας επί θεσμικών θεμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας.

Υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου

Βάσει των οδηγιών που δόθηκαν προς τους νέους υπουργούς, δηµιουργείται από την πρώτη µέρα διακυβέρνησης Μηχανισµός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου µε σκοπό τη συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των Υπουργείων και την έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρµογής του.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει «σύνδεσµος» της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανά Υπουργείο για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, υπεύθυνος Διαχείρισης Προγράµµατος ανά Υπουργείο για
την εξασφάλιση της ροής πληροφόρησης µεταξύ Υπουργείων και Μηχανισµού Υποστήριξης ενώ σε ετήσια βάση, θα υπάρξει μία διαδικασία επικαιροποίησης από κάθε Υπουργείο (το τελευταίο τρίµηνο κάθε έτους).

Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook:

Πηγή: in.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παραιτήθηκε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. – Ο Μ. Χρυσοχοΐδης προαναγγέλλει αξιοκρατικές κρίσεις

Νέα Δημοκρατία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ποιοι είναι οι «βετεράνοι» και ποιοι οι… πρωτάρηδες

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Η δυναμική, Ελληνοπολωνή κόρη επιχειρηματία που βρήκε «καταφύγιο» στη σχέση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Σχετικά άρθρα