Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ένας τυπικός καρδιολογικός έλεγχος για καλή υγεία;

Έχω μια ερώτηση σχετικά με τον καρδιολογικό έλεγχο και τη συχνότητά του. Το 2017 είχα κάνει υπέρηχο καρδιάς χωρίς παθολογικά ευρήματα και πέρυσι έκανα τεστ κοπώσεως το οποίο και αυτό βγήκε φυσιολογικό…

Πότε θα πρέπει να κάνω επαναληπτικές; Και πρέπει πάλι να κάνω τεστ κοπώσεως η φτάνει μόνο το τρίπλεξ?

Ευχαριστώ θερμά!

Στο ερώτημά σας απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Λάζαρος

lazaros

Ο προγραμματισμός για τον καρδιολογικό έλεγχο γίνεται πάντα εξατομικευμένα λαμβάνοντας υπόψη το ατομικό ιστορικό (την παρουσία δηλαδή διαγνωσμένης καρδιοπάθειας), το οικογενειακό ιστορικό (την παρουσία δηλαδή καρδιακής ή αγγειακής νόσου σε συγγενείς πρώτου βαθμού) και την παρουσία παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια όπως κάπνισμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, άγχος, κλπ.

Παίζουν ρόλο οι παράγοντες κινδύνου

Εάν δεν υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου ένα λογικό χρονικό διάστημα για την επανάληψη του καρδιολογικού ελέγχου είναι μετά από 3 περίπου χρόνια με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστούν στην πορεία συμπτώματα ενδεικτικά καρδιακής νόσου.

Αν όμως υπάρχουν παράγοντες κινδύνου τότε ο θεράπων καρδιολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίσει εξατομικευμένα την ημερομηνία του επόμενου καρδιολογικού ελέγχου.

 

Γιώργος Λάζαρος

Καρδιολόγος

Υπεύθυνος του Τμήματος Ηχωκαρδιογραφίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρδιολογικός έλεγχος: Πότε πρέπει να γίνεται και τι περιλαμβάνει

Καρδιοπάθεια: «Έχω ενοχλήσεις στο στήθος και ανησυχώ…»

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Σχετικά άρθρα