Μεγάλος σεισμός στην Αθήνα – Πολλοί οι μετασεισμοί

Μεγάλος σεισμός έγινε αισθητός πριν από λίγο στην Αθήνα, ξυπνώντας μνήμες από τον ισχυρό σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα. Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 ρίχτερ και είχε επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα

O σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, γι’αυτό και συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

SEISMOS

Κατέρρευσαν οι τηλεπικοινωνίες

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν πολλές περιοχές του κέντρου, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να κάνουν αγώνα δρόμου για να επαναφέρουν το ρεύμα ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν καταρρεύσει.

Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς και καταρρεύσεις, ωστόσο, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για εγκλωβισμούς.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται στην Αττική Οδό και στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους – μεταξύ αυτών υπάλληλοι της Βουλής και τα παιδάκια του παιδικού σταθμού – καθώς ο σεισμός έγινε ιδαίτερα αισθητός στις γύρω από την Αττική περιοχές ενώ εκκενώθηκαν όλα τα δημόσια κτήρια.

Ως μία ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία έγινε αισθητή τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε περιοχές όπως η Στερεά αλλά και η Πελοπόννησος περιγράφει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Αττική.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, o ΟΑΣΠ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική αστυνομία για τη διερεύνηση ζημιών.

Κατέρρευσε τμήμα του κτηρίου της Marfin

Τμήμα του κτηρίου της Marfin στο κέντρο της Αθήνας κατέρρευσε λόγω του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για κατάρρευση στο εσωτερικό του κτηρίου. Οι περιμετρικοί τοίχοι του κτηρίου δεν εμφανίζουν πρόβλημα.

Στο δρόμο έξω από την Marfin έχει συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος, δεν υπάρχει, όμως, πανικός.

Ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις στη Δυτική Αττική

Ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Αθήνα εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Άκης Τσελέντης: «Θεωρώ ότι είναι ο κύριος σεισμός»

Όπως δήλωσε ο Άκης Τσελέντης, ο σεισμός έγινε στο δυτικό μέρος του ρήγματος της Πάρνηθας που έδωσε τον σεισμό του 1999. Έχει ακολουθήσει μεγάλη αντισεισμική ακολουθία και θεωρεί ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος.

Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, θα συνεχίσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες αλλά και μέρες.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ισχυρός ο σεισμός στην Καλιφόρνια – Τραυματίες και ζημιές

 

Σχετικά άρθρα