Ποια είναι τα 3 βήματα στη ζωή σου για να έχεις πάντα καλή υγεία;

Σκεφτόμαστε άραγε ποτέ την καλή υγεία που οδηγεί σε μια πολυετή, άφθονη, ευτυχισμένη ζωή ως μια μορφή τέχνης; Αυτή είναι ίσως η πιο υψηλή μορφή τέχνης που καλούμαστε ως άνθρωποι να μάθουμε, καθώς ο «ρυθμός που παίζεται» διέπει πολυεπίπεδα όλη την ύπαρξη μας, εναρμονίζοντας την με τις ζωές των άλλων. Ποια βήματα είναι αυτά που ως «μαθητευόμενοι» πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε στη μαθητεία μας;

Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, Ειδικός Παθολόγος

tyrogiannis

Το… αμυντικό μας σύστημα

Ας σκεφτούμε πρώτα την εξαιρετική λειτουργία του αμυντικού μας συστήματος και τι απαιτείται από εμάς για τη διατήρηση της. Η φροντίδα καταρχάς της καλής λειτουργίας της ίδιας της φυσιολογίας μας που επιτυγχάνεται όταν γνωρίζουμε και σεβόμαστε του κιρκάδιους ρυθμούς μας, κοιμόμαστε βαθιά και ποιοτικά, αναπνέουμε αργά και βαθιά εξασφαλίζοντας αρκετές ευκαιρίες χαλάρωσης από στρεσογόνες καταστάσεις μέσα στην ημέρα μας, ασκούμαστε τακτικά και κινούμαστε όσο περισσότερο μπορούμε.

agapi

Η συνειδητή και ενεργή επιλογή του περιβάλλοντος μας που επιτυγχάνεται φροντίζοντας την ποιότητα του νερού που πίνουμε, της τροφής που τρώμε και ει δυνατόν ακόμα και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, αποφεύγοντας μολυντικά, τοξικά περιβάλλοντα και ελέγχοντας το περιβάλλον του σπιτιού μας ως προς την καθαρότητα του από επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τέλος, η έλλογη διαχείριση των σχέσεων μας, φροντίζοντας να οικοδομούμε υγιείς οικογενειακούς δεσμούς, ποιοτική σχέση αγάπης και συντροφικότητας, βαθιές ουσιαστικές φιλίες και φροντίζοντας την ισορροπία στην κοινωνική μας ζωή, καθώς και την καλή υγεία του συναισθήματος και της διάνοιας μας.

Ο… εσωτερικός καθαρισμός του σώματός μας

Ταυτόχρονα με το γενικότερο αυτό πλαίσιο μαθητείας στην τέχνη της υγείας μπορούμε να «ασκηθούμε»: στον τακτικό εσωτερικό καθαρισμό του σώματος μας από έκθεση σε τοξικούς παράγοντες με την καθοδήγηση του ιατρού μας, στη συνειδητή αποφυγή τοξικών για το σώμα συνηθειών όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, στην επαγρύπνηση για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και ιδιαιτέρως των εντέρων μας, αφού η ισχυρή μας άμυνα κτίζεται μέσα στα έντερα μας, όπως και το 90% της σεροτονίνης της «ορμόνη της χαράς!».

Με τη βοήθεια του λειτουργικού ιατρού μας, επιπρόσθετα μπορούμε να ελέγχουμε τακτικά τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στο σώμα μας και εάν και εφόσον χρειάζεται με την καθοδήγηση του να προσφέρουμε στον οργανισμό μας στοχευμένα ό,τι χρειάζεται ως συμπλήρωμα για την ενίσχυση της άμυνας μας.

Τακτικός διαγνωστικός έλεγχος

Τέλος, για να παίζουμε πάντα έναν υγιή ρυθμό στις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής που οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε οικοδομήσει δεν θα πρέπει να παραμελούμε τον τακτικό διαγνωστικό έλεγχο του έτους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο μας. Έτσι αποκτούμε μια βαθύτερη αίσθηση της κατάστασης του σώματος μας και μια όμορφη επικοινωνία αναπτύσσεται με στόχο τη βελτιστοποίηση όλων των λειτουργιών του.

Ακολουθώντας όλα αυτά γινόμαστε οι καλύτεροι μαέστροι και ενορχηστρωτές της υγιούς και ευτυχούς ζωής μας για πολλά πολλά χρόνια!

 

Γιώργος Τυρογιάννης

Ειδικός Παθολόγος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη και στη σφαιρική αντιμετώπιση του ανθρώπου μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής

Είναι συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η Λειτουργική Ιατρική και γιατί αξίζει να τη δοκιμάσεις;

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ένας τυπικός καρδιολογικός έλεγχος για καλή υγεία;

Αυτό είναι το… μυστικό για καλή υγεία και μετά τα 60!

 

 

 

Σχετικά άρθρα