Αυτές είναι οι τροφές που σε προστατεύουν από εμφράγματα και εγκεφαλικά

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών τροφών συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ανακοπή, εγκεφαλικά ή άλλες καρδιαγγειακές νόσους, αποκαλύπτει νέα αμερικανική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο «Journal of the American Heart Association», την επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης/ Αμερικάνικης Ένωσης για τα Εγκεφαλικά, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα φυτικά προϊόντα είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό κ.α.), 32% ελαττωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους ενώ μείωναν την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 25% συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοιες τροφές.

«Ενώ δε χρειάζεται να εξαλείψουμε εντελώς από τη ζωή μας τα ζωικά προϊόντα, αυτό που η έρευνά μας υποστηρίζει είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλους τύπους νοσημάτων της καρδιάς», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ. Κέισι Μ. Ρέμπχολζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ, του Πανεπιστημίου Τζόνς Χόπκινς που εδράζεται στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ.

Η μέχρι τώρα έρευνα είχε επικεντρωθεί στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων από συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού (π.χ. χορτοφάγοι). Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που ασχολείται με τις συνέπειες των φυτικών και ζωικών τροφών στον γενικό πληθυσμό.

Ποιοι δεν κινδυνεύουν να πάθουν καρδιαγγειακά νοσήματα;

Η Ρέμπχολζ υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στη ζωή μας και εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι κάθε τροφή μπορεί να φέρει ορισμένα οφέλη για τον οργανισμό, για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά και λιγότερα ζωικά προϊόντα. «Αυτές οι διατροφικές συνήθειες είναι παρόμοιες με αυτές που προτείνονται για την καταπολέμηση της υπέρτασης», προσθέτει η ίδια.

«Τα ανεπεξέργαστα προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και τρανς λιπαρά είναι οι καλύτερες επιλογές» τονίζει η Μαριέλ Τζεσάπ επικεφαλής έρευνας και ιατρική σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφή μετά από έμφραγμα: Τι πρέπει να προσέξεις;

Ποια επίπεδα χοληστερίνης θεωρούνται φυσιολογικά και πώς θα τα πετύχεις

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Πόσοι τύποι υπάρχουν και ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος;

Ποια διατροφή «νικά» τη χοληστερίνη και την υπέρταση;

 

 

Σχετικά άρθρα