Διατροφή μετά από έμφραγμα: Τι πρέπει να προσέξεις;

Ο σύντροφός μου είναι 37 ετών και μόλις έκανε μπαλονάκι μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έχει υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Είναι 65 kg και έχει 1,70cm . Πώς θα πρέπει να τρέφεται από εδώ και στο εξής; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κυριακή Απέργη

Αγαπητή κυρία,

Ο σύζυγός σας πρέπει να λαμβάνει καθημερινά την εντατική αντιπηκτική και αντιλιπίδαιμικη αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών του για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την επέμβαση. Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή εξίσου σημαντική είναι η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση για αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη διατροφή;

Σύμφωνα με το ιστορικό του συζύγου σας και κατόπιν αξιολόγησης της σύστασης σώματος και των διατροφικών συνηθειών, ένας πτυχιούχος διαιτολόγος θα συντάξει, θα παρακολουθεί και θα υποστηρίζει τον σύζυγο σας συνεχώς, θα βοηθήσει να ακολουθήσει ένα αυστηρά εξατομικευμένο διαιτολόγιο, που θα πρέπει να είναι χαμηλό σε κορεσμένα -τρανς λιπαρά, νάτριο (αλάτι) και απλά σάκχαρα (πρόσθετη και κρυφή ζάχαρη) και υψηλό σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, βρώμη δημητριακά ολικής), άπαχη πρωτεΐνη (λευκό κρέας, όσπρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών ) και «καλά» λιπαρά (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο), ώστε να ρυθμιστούν τα λιπίδια και να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικών επιπλοκών.

Απέργη Κυριακή
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhDc
Pedoendo Clinics
Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Σχετικά άρθρα