Γεμιστές αγκινάρες τυλιγμένες με φύλλα μαρουλιού και αρακά – Η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις μόνο με 280 θερμίδες

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  8 φρέσκες αγκινάρες
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  10 χλωρά σκορδάκια, ψιλοκομμένα
  •  4 χλωρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  4 κουτ. σούπας άσπρο ρύζι, πλυμένο
  •  1 μεγάλο μάτσο άγριος μάραθος*, ψιλοκομμένος
  •  4 κουτ. σούπας φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  1 μεγάλο μαρούλι με επίπεδα φύλλα (όχι σγουρό)
  •  10 κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα, ολόκληρα
  •  2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκος αρακάς
  •  1 ματσάκι αμπελοκορφάδες (αν έχετε) τρυφερές
  •  5 – 6 λιαστές ντομάτες από το λάδι, ψιλοκομμένες
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  •  αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

  1. Μ’ ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κοτσάνι κάθε αγκινάρας από τις εξωτερικές ίνες. Αφαιρούμε τα φύλλα τους μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά. Κόβουμε με το μαχαίρι την κορυφή της αγκινάρας και μ’ ένα κουταλάκι αφαιρούμε το χνούδι που υπάρχει στο κέντρο. Κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε τη ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού.
  2. Σε νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε για 1 – 2 λεπτά τα μεγάλα, εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  3. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ρύζι με το μισό μάραθο, το μισό δυόσμο, τα σκορδάκια και την καρδιά του μαρουλιού ψιλοκομμένη και με αυτό το μείγμα γεμίζουμε τις αγκινάρες.
  4. Τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις τυλίγουμε με τα ζεματισμένα μαρουλόφυλλα έτσι που να κλείσει το άνοιγμα κάθε αγκινάρας με τη γέμιση.
  5. Βάζουμε τις τυλιγμένες αγκινάρες σε μια κατσαρόλα με το τυλιγμένο άνοιγμα προς τα κάτω και ολόγυρα τακτοποιούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τον αρακά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, τις λιαστές ντομάτες, τον υπόλοιπο μάραθο, τον υπόλοιπο δυόσμο και τις αμπελοκορφάδες (αν τις χρησιμοποιήσουμε), αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το λάδι και ρίχνουμε τόσο νερό που μόλις να τα σκεπάζει.
  6. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι τους, χωρίς περιττά υγρά. Τότε δοκιμάζουμε το αλάτι, μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο ακόμα.
  7. Προσεκτικά σείουμε την κατσαρόλα στη διάρκεια του μαγειρέματος για να μην κολλήσει το φαγητό, αλλά δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλυθεί και χαλάσει η όψη του.
  8. Συνοδεύουμε με σαλάτα από ρόκα, πορτοκάλι και ελιές.

Πηγή: Gastronomos

Σχετικά άρθρα