Kombucha: Το απόλυτο τσάι για το έντερο – Δες πώς φτιάχνεται σαν τη μπύρα με μαγιά

Η Kombucha είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από τσάι, μαγιά, βακτήρια και ζάχαρη.

Τα συστατικά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν προβιοτικά, τα βακτήρια που απαιτούνται για να διατηρηθεί το έντερό σας υγιές.

Η έρευνα γύρω από τα ακριβή οφέλη του kombucha για την υγεία είναι περιορισμένη, αλλά τα συστατικά του είναι γνωστό ότι βοηθούν το σώμα σας. «Η κομπούτσα παρέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και προβιοτικά, τα οποία είναι συστατικά μιας υγιεινής διατροφής», λέει η Lindsey Wohlford, διαιτολόγος ευεξίας στο MD Anderson.

Η Kombucha (Κομπούχα ή Κομπούτσα) ξεκινά ως ένα ζαχαρούχο τσάι, το οποίο στη συνέχεια ζυμώνεται με τη βοήθεια ενός scoby (ζυμομύκητα).

Τα βακτήρια και η μαγιά τρώνε το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης στο τσάι, μετατρέποντάς το σε ένα δροσιστικά ανθρακούχο, ελαφρώς ξινό ζυμωμένο (αλλά κυρίως μη αλκοολούχο) ρόφημα που έχει σχετικά λίγες θερμίδες και ζάχαρη.

Έτσι είναι το “Scoby”:

Όσα πρέπει να γνωρίζεις:

– Η Kombucha περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα και συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού σας. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσουν τις βλάβες στο DNA. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου σας για ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η Kombucha περιέχει αντιοξειδωτικά, οπότε μπορεί να αποτελέσει πηγή θρεπτικών συστατικών μαζί με την κανονική πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων φυτικών τροφών και ποτών όπως το τσάι.

– Η Kombucha μπορεί να περιέχει φυσικά προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που προάγουν ένα υγιές έντερο, το οποίο είναι σημαντικό για τη συνολική σας υγεία, ιδίως για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε προβιοτικά είναι μέσω της τροφής και η kombucha μπορεί να είναι μια καλή πηγή μαζί με το γιαούρτι και άλλα προϊόντα ζύμωσης όπως το ξινολάχανο.

Μπορείτε να λάβετε προβιοτικά μέσω της kombucha, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει τα προβιοτικά που λαμβάνετε από μια υγιεινή διατροφή.

– Περιέχει ελάχιστη καφεΐνη

Το τσάι θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και αν δεν σας αρέσει το ζεστό ή το παγωμένο είδος, η κατανάλωση kombucha μπορεί να είναι ένας τρόπος για να απολαύσετε το τσάι σε μια μορφή που σας αρέσει.

Περιέχει επίσης πολύ λίγη καφεΐνη, οπότε αν την αποφεύγετε ή την περιορίζετε, το kombucha μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Τι πρέπει να προσέξετε:

– Η Kombucha περιέχει ελάχιστο αλκοόλ

Η Kombucha περιέχει ελάχιστο αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργείται κατά τη διαδικασία ζύμωσης και σε ορισμένους τύπους kombucha, είναι αρκετά υψηλό ώστε το ποτό να θεωρείται αλκοολούχο ποτό.

Η περιεκτικότητα του kombucha σε αλκοόλ θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εάν αποφεύγετε το αλκοόλ ή λαμβάνετε φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ.

– Προσέξτε την προστιθέμενη ζάχαρη

Η κομπούτσα μπορεί να έχει πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο σώμα μας, οπότε πρέπει να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 36 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα και οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα από 25 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης την ημέρα. Ορισμένα εμφιαλωμένα ποτά kombucha περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ημερήσιας σύστασης σε ένα μπουκάλι.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ή να το φτιάξετε μόνοι σας ως εξής:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 3 1/2 λίτρα νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (η κανονική κρυσταλλική ζάχαρη λειτουργεί καλύτερα)
  • 8 φακελάκια μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή ένα μείγμα (ή 2 κουταλιές της σούπας χύμα τσάι)
  • 1 scoby ανά βάζο ζύμωσης, σπιτικό ή αγορασμένο (μαγιά)

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΆ ΑΡΩΜΑΤΙΚΆ ΠΡΌΣΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΙΆΛΩΣΗ

  • 1 έως 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα
  • 2 έως 3 φλιτζάνια χυμό φρούτων
  • 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αρωματισμένο τσάι (όπως ιβίσκος ή Earl Grey)
  • 1/4 φλιτζανιού μέλι
  • 2 έως 4 κουταλιές της σούπας φρέσκα βότανα ή μπαχαρικά

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΒΗΜΑ 1: Ρίξτε 1,8 λίτρα βρασμένο νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα φακελάκια τσαγιού και τη ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό σας αρέσει ή την πικράδα του τσαγιού σας), ανακατέψτε για να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε τα για 6-10 λεπτά να εμποτιστούν.

ΒΗΜΑ 2: Αφαιρέστε και πετάξτε τα φακελάκια τσαγιού χωρίς να τα στύψετε. Αφήστε το τσάι να κρυώσει εντελώς πριν το αδειάσετε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο 2,5 έως 3 λίτρων. Προσθέστε το scoby και το υγρό εκκίνησης, αφήνοντας τουλάχιστον 5 εκατοστά χώρο στο πάνω μέρος του βάζου.

ΒΗΜΑ 3: Καλύψτε το βάζο με μια λεπτή πετσέτα τσαγιού ή ένα πανί από μουσελίνα, ώστε το scoby να μπορεί να «αναπνεύσει». Στερεώστε το με ένα λαστιχάκι και βάλτε ετικέτα στο βάζο με την ημερομηνία και το περιεχόμενό του.

ΒΗΜΑ 4: Αφήστε το να ζυμωθεί για μία έως δύο εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από καλοριφέρ, φούρνο ή άμεσο ηλιακό φως. Μην τοποθετείτε το βάζο σε ντουλάπι, καθώς η κυκλοφορία του αέρα είναι σημαντική.

ΒΗΜΑ 5: Μετά την πρώτη εβδομάδα, δοκιμάστε καθημερινά το kombucha – όσο περισσότερο το αφήνετε, τόσο πιο όξινη θα γίνει η γεύση του. Όταν είναι έτοιμο, αδειάστε το kombucha σε μπουκάλια, φροντίζοντας να κρατήσετε το scoby και 100-200 ml από το υγρό εκκίνησης για την επόμενη παρτίδα.

ΒΗΜΑ 6: Η kombucha είναι έτοιμη να καταναλωθεί αμέσως, ή μπορείτε να ξεκινήσετε μια «δευτερογενή ζύμωση» προσθέτοντας γεύσεις όπως φρούτα, βότανα και μπαχαρικά στο υγρό που αποσύρατε και αφήνοντάς το σε μπουκάλι για λίγες ακόμη ημέρες πριν το πιείτε. Διατηρείται στο ψυγείο για έως και τρεις μήνες.

Λεμόνι & τζίντζερ kombucha

Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι και 1-2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ σε 750ml kombucha και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε σε ένα μπουκάλι με αναδιπλούμενο καπάκι και σφραγίστε το. Αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου για δύο έως τέσσερις ημέρες, δοκιμάζοντας καθημερινά, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανθρακικού και γεύσης. Σουρώστε και παγώστε για να σερβίρετε.

Κομπούτσα με μούρα

Προσθέστε μια χούφτα ψιλοκομμένες φράουλες, βατόμουρα ή πολτοποιημένα σμέουρα σε 750 ml kombucha και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το σε ένα μπουκάλι με αναδιπλούμενο καπάκι και σφραγίστε το. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για δύο έως τέσσερις ημέρες, δοκιμάζοντας καθημερινά, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανθρακικού και γεύσης. Σουρώστε και παγώστε για να σερβίρετε.

Σχετικά άρθρα