Μπορεί η ζήλια να κάνει και καλό στη σχέση;

H ζήλια είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ανθρώπινα συναισθήματα και είναι στενά συνδεδεμένη με την αγάπη. Η απουσία ζήλιας σε μια σχέση για μερικούς είναι ενοχλητική.

Γιατί, κατά τη γνώμη τους, δηλώνει έλλειψη αγάπης. Για άλλους πιο ώριμους και ασφαλείς είναι ενοχλητική, εκφοβιστική, προσβλητική και εξαγριώνει τον αποδέκτη. Γιατί η ζήλια του συντρόφου εκφράζει κτητικότητα και καταπίεση της προσωπικής ελευθερίας.

Η ζήλια σε ένα ορισμένο βαθμό είναι ένα σχετικά απαραίτητο συναίσθημα και όταν συμβαίνει σε μια συναισθηματική υγιή σχέση δένει το ζευγάρι περισσότερο. Εκφράζεται, δε, σαν προσπάθεια επανόρθωσης όταν ένας από τους συντρόφους αισθάνεται ότι ο δεσμός του με τον άλλον χαλαρώνει  ή κινδυνεύει.

Αυτός που ζηλεύει είναι ανασφαλής;

Αν όμως η ζήλια εκφράζεται με θυμό και διάθεση τιμωρίας του άλλου, θα δημιουργήσει αποξένωση και όχι οικειότητα. Ο άνδρας που πιστεύει ότι η υπερβολική ζήλια ή η ψυχρή βία είναι το μόνο μέσο για  να προστατεύσει την ανασφάλειά του, δεν θα μπορέσει να κρατήσει καμία συναισθηματική σχέση στη ζωή του.

provlimata sxesh

Λίγα δείγματα ζήλιας μπορεί να κάνουν τη σχέση πιο δυνατή και να την προφυλάξουν από παρεκκλίσεις. Περιέχει ένα στοιχείο εξάρτησης και φόβου εγκατάλειψης. Είναι αντίστοιχο με τον φόβο της εγκατάλειψης από τον γονιό, που όλα τα μικρά παιδιά βιώνουν.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον άλλο

Αν οι ενήλικοι βιώνουν μια τέτοια απειλή στο γάμο τους, θα αντιδράσουν με έντονη ζήλια. Ο υπερβολικός έλεγχος μέσα από τη ζήλια γίνεται επικίνδυνος και συχνά υποδηλώνει ψυχολογικές νευρώσεις. Αν ένας από τους συντρόφους είναι άπιστος και ανειλικρινής, μια έξαρση ζήλιας είναι απόλυτα φυσιολογική, ενώ μια ήρεμη αποδοχή θα σήμαινε απομάκρυνση από τη σχέση.

Κανένα άτομο δεν μπορεί να είναι αρκετά σίγουρο ότι δεν θα… μολυνθεί κάποια στιγμή από τον «ιό» της ζήλιας. Μερικά άτομα επιζητούν επιβεβαίωση μέσα από το αίσθημα ότι αγαπιούνται. Πάντως, τα πιο έντονα ζηλιάρικα άτομα είναι αυτοί που έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις και προσπαθούν να προβάλουν στον άλλο σύντροφο μομφές για να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τις δικές τους ενοχές.

*Γράφει η ψυχολόγος Λιάνα Καλλιέρου στο σύγγραμμα «Άνδρας ο Αγαπημένος Άγνωστος»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η ευτυχία σε μια σχέση; Υπάρχουν χαρούμενα ζευγάρια;

Τα σημάδια ότι είσαι εξαρτημένη από τη σχέση σου

Ξέρω ότι ο άντρας της την απατά: Να μιλήσω ή όχι;

Χωρισμός και επανασύνδεση: Γιατί θέλω να γυρίσω πίσω;

Τα πιο αποτελεσματικά βήματα για να τον ξεπεράσεις: Το… έχεις;

Προδοσία στη σχέση: Γιατί η εμπιστοσύνη είναι τόσο πολύτιμη;

Πρέπει να λέμε ψέματα για το «καλό» της σχέσης μας;

Σχετικά άρθρα