Μόλις διορίστηκα: Έχω δικαίωμα αίτησης άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου;

E: Έχω 22 χρόνια ασφάλισης με μικτές αποδοχές 3.000 ευρώ. Μπορώ να βγω με μειωμένη στα 62; Η τελευταία ημέρα που εργάσθηκα ήταν η 30η Ιουνίου 2019. Μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν θα εργαστώ.

Α: Λόγω της συμπλήρωσης 15ετίας, η μειωμένη συνταξιοδότησή σας είναι εφικτή στα 62, εφόσον έχετε ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, υπό τον όρο ότι συμπληρώνονται 100 ένσημα, κατ’ έτος, την τελευταία 5ετία πριν τα 62 (η προϋπόθεση αυτή ισχύει για τους “παλαιούς ασφαλισμένους”-ασφάλιση πριν το 1993).

Στα ερωτήματά σας απαντά ο Δικηγόρος – LL.M Γεώργιος Ι. Κουτσούκος

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Διορίστηκα πριν από λίγες ημέρες σε περιφερειακό ιατρείο ως ειδικός ιατρός. Η κόρη μου είναι 13 μηνών. Μπορώ να αιτηθώ άδεια ανατροφής (το 9μηνο) όταν θα είναι 20 μηνών; Αν χρειαστεί, έχω δικαίωμα αίτησης άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου ή θα πρέπει να παρέλθει πρώτα ένα έτος εργασίας μου στον ίδιο εργοδότη; Γνωρίζω ότι αφού το παιδί μου είναι μεγαλύτερο του ενός έτους πρέπει να μπω κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας. Ισχύει κάτι διαφορετικό;

Α: Η άδεια ανατροφής συνιστά ένα δικαίωμα χρονικά προσδιορισμένο και συνδεδεμένο με το γεγονός της γέννησης του τέκνου. Επομένως, η άσκηση του δικαιώματός σας κρίνεται μάλλον οριακή χρονικά, αφού δεν θα θεμελιωνόταν, κατά τη γνώμη μας, έννομο συμφέρον σας μετά την πάροδο δύο ετών μετά την άδεια τοκετού. Πράγματι, σύμφωνα και με το Π.Δ 176/1997, με τη συμπλήρωση του 1ου ηλικιακού έτους του τέκνου σας, υποχρεωτικώς εντάσσεσθε στο πρόγραμμα εφημεριών.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Μέχρι σήμερα έχω 3.600 ημέρες εργασίας ΙΚΑ και ΤΕΒΕ. Ταμείο μπορώ να βγω με μειωμένη στα 62; Τι πρέπει να κάνω;

Α: Αρχικώς, σημειώνεται ότι θα πρέπει απαραιτήτως να συμπληρωθούν 4.500 ημέρες ασφάλισης για να λάβετε σύνταξη. Μειωμένη σύνταξη από το ΙΚΑ (καθώς ο ΟΑΕΕ δεν απονέμει μειωμένη σύνταξη στους παλαιούς ασφαλισμένους) χορηγείται στα 62, υπό τον όρο ότι θα συμπληρώνονται 100 ένσημα, κατ’ έτος, την τελευταία 5ετία πριν τα 62 (εφόσον έχετε ασφάλιση πριν το 1993).

Γεώργιος Ι. Κουτσούκος
Δικηγόρος – LL.M
Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου
Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κεδρηνού 3 – 7, Τ.Κ 114 75
Γκύζη – Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 210 7718420
Κιν.: 6937 194299
www.koutsoukoslaw.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν κάποιος είναι άνεργος αλλά έχει ένσημα, δικαιούται σύνταξη;

Δουλεύω στο Δημόσιο και είμαι πολύτεκνη: Πότε βγαίνω στη σύνταξη;

Σχετικά άρθρα