Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των γυναικών με ενδομητρίωση

Το 2015 έκανα «ανοιχτό» χειρουργείο για αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης και 2 μεγάλων κυστών. Το 2016 δημιουργήθηκαν πάλι εστίες ενδομητρίωσης και κύστες.

Το 2017 αφού υπήρχε πρόβλημα σύλληψης, έκανα λαπαροσκοπικά πάλι επέμβαση για τους ίδιους λόγους και το 2018 έμεινα έγκυος και το 2019 έφερα στον κόσμο το πρώτο μου παιδάκι.

Ήθελα να ρωτήσω αν εμφανίζεται πάλι η ενδομητρίωση και αν ναι, τι πρέπει να κάνω για να μην εμφανιστεί ξανά; Υπάρχει κάποια εξέταση για να δω πότε είναι στα πρώιμα σημάδια της;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Στέφανος Βαλαντάσης

Ενδομητρίωση είναι η παρουσία ενδομητρίου εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση. Είναι μια γυναικολογική πάθηση που αφορά κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ανευρίσκεται στο 7% – 10% του γενικού πληθυσμού και μπορεί να παρουσιάζεται με συμπτώματα που σχετίζονται με υπογονιμότητα ή με συμπτώματα χρόνιου πυελικού άλγους, πόνου δηλαδή στην κοιλιακή χώρα. Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Η ενδομητρίωση καθυστερεί και υποστρέφει κατά τη διάρκεια της κύησης.

Εκτός λοιπόν, από αυτό το φυσικό τρόπο, δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσες να κάνεις. Εκτός και αν επιλέξεις φαρμακευτική προσεγγίσεις που ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας της πάθησης έχουμε και αντίστοιχα αποτελέσματα. Η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση και οι βιοψίες από τα σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα. Στη δική σου περίπτωση εφόσον δε έχεις ιδιαίτερη συμπτωματολογία, νομίζω δεν χρειάζεται τέτοια προσέγγιση. Η επίτευξη μιας νέας κύησης από την άλλη σίγουρα θα σε κρατήσει μακριά από τη ενδομητρίωση για το ανάλογο χρονικό διάστημα.

Εκσπερμάτωση μέσα στον κόλπο

Ε: Ήρθα σε επαφή με τον σύζυγο μου στην τρίτη γόνιμη μέρα με εκσπερμάτωση μέσα στον κόλπο. Απλά μετά την επαφή ούρησα κατευθείαν και σκούπισα την περιοχή. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;

A: Και βέβαια υπάρχει. Ούτε η ούρηση, ούτε η ενδοκολπική πλύση παρέχει προστασία. Αν το σπερματικό υγρό είναι σε καλή κατάσταση και ταυτόχρονα με την επαφή έκανες και ωορρηξία, υπάρχει πιθανότητα κύησης.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης
Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα πιο συχνά λάθη που κάνει μια γυναίκα όταν παίρνει αντισυλληπτικά χάπια

Ενδομητρίωση: 5 «μύθοι» για την πάθηση που απειλεί κάθε γυναίκα!

4 γυναικολογικά προβλήματα που «κρύβουν» την ενδομητρίωση

Σχετικά άρθρα