Εγκυμοσύνη ή κύστη: Τα συμπτώματα για να τα ξεχωρίζεις

Προσπαθούμε με τον σύντροφο μου για παιδάκι εδώ και 5 μήνες περίπου. Στην αρχή ήταν πολύ χαλαρά απλά ερχόμασταν σε επαφή χωρίς προφυλακτικό. Τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφω συνέχεια τον κύκλο μου και βλέπω τις γόνιμες μέρες ώστε να τις αξιοποιούμε.

Είχα πάντα σταθερό κύκλο και περίπου 5 ημέρες ροή. Αυτόν τον μήνα όταν ήταν οι μέρες της ωορρηξίας ένιωσα πολύ έντονο πόνο στη μήτρα μου χαμηλά. Πρώτη φορά μου συνέβη. Το στήθος μου είναι πρησμένο και με πονάει. Περίμενα περίοδο στις 12 και μου ήρθε στις 11 αλλά πολύ λίγο αίμα και με πόνους περιόδου 2 ημέρες. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Αγαπητή φίλη,

Όταν μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας έχει ελεύθερες επαφές, τότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Για να δείτε αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή όχι, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης ούρων από το φαρμακείο ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για προσδιορισμό της χορειακής γοναδοτροπίνης.

Τα συμπτώματα με πόνο και πρήξιμο στο στήθος μπορεί να οφείλονται σε εγκυμοσύνη, αλλά και σε διάφορα άλλα προβλήματα. Επίσης, η εγκυμοσύνη δεν ταιριάζει με τον δυνατό πόνο που περιγράφετε. Τέλος, το γεγονός ότι σας ήρθε η περίοδος, όπως περιγράφετε, μάλλον αποκλείει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Για να βρείτε τι φταίει, πρέπει γίνουν κάποιες εξετάσεις. Από όσα περιγράφετε πάντως, μοιάζει περισσότερο πιθανό να υπήρξε κάποια κύστη στην ωοθήκη, παρά εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, αν αυτές οι διαταραχές επαναληφθούν, καλό είναι να εξεταστείτε από κάποιο γιατρό.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορώ να κάνω στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό; Είναι επικίνδυνο;

Τα πιο συχνά λάθη που κάνει μια γυναίκα όταν παίρνει αντισυλληπτικά χάπια

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των γυναικών με ενδομητρίωση

Σχετικά άρθρα