Μετωποκροταφική άνοια: Αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα «υπόσχεται» μια μακρά και παραγωγική ζωή

Ο δραστήριος σωματικά και νοητικά τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση και την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας, ακόμα και σε ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση για τη συγκεκριμένη μορφή νευροεκφύλισης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη ευθυγραμμίζεται με ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι η σωματική και νοητική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτραπεί ή να επιβραδυνθεί η νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι ανάλογο όφελος υπάρχει και για τα άτομα με μετωποκροταφική άνοια, μια διακριτή μορφή εκφύλισης του εγκεφάλου.

Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας

Η μετωποκροταφική άνοια εμφανίζεται νωρίτερα από το Αλτσχάιμερ (συνήθως μεταξύ των 45 και 65 ετών) και μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα του ασθενούς, στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, στην ομιλία του και στις κινητικές ικανότητες του.

Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας πριν την τρίτη ηλικία και αφορά το 5% έως 15% των συνολικών περιστατικών άνοιας. Συχνά η ολοένα μεγαλύτερη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου οδηγεί στο θάνατο σε διάστημα έως δέκα ετών από τη διάγνωση, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία.

Πρόκειται για μια ολέθρια πάθηση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κέιτλιν Καζαλέτο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer’s and Dementia», μελέτησαν σε 105 άτομα με ήπια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας τον τρόπο που η σωματική και η νοητική δραστηριότητα επηρεάζουν την εκδήλωση και εξέλιξη της νόσου.

«Πρόκειται για μια ολέθρια πάθηση χωρίς καλές ιατρικές θεραπείες. Όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ακόμη και οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για μετωποκροταφική άνοια μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να ζήσουν μια μακρά και παραγωγική ζωή. Η μοίρα τους δεν είναι κατ’ ανάγκη προδιαγεγραμμένη», τόνισε η δρ. Καζαλέτο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα νεύρα μιας μάνας;

Έχοντας ένα σύζυγο με νεύρα: Γιατί ανέχεσαι αυτή τη συμπεριφορά;

Ώρες ώρες δεν με ελέγχω από τα νεύρα: Ποιον να συμβουλευτώ;

Νεύρα και τσακωμοί στην οικογένεια: Πώς επιδρούν στο έφηβο παιδί σας;

Σχετικά άρθρα