«Δεν αντέχω άλλο τα σχόλια και το κουτσομπολιό στο γραφείο! Τι να κάνω;»

Είμαι 22 ετών και δουλεύω στον χώρο της υγείας σε μια πολύ καλή βάση χωρίς να έχω τελειώσει κάτι με τη βοήθεια μιας θείας μου που με έχει στηρίξει.

Στη δουλειά αυτή βρίσκομαι εδώ και τρία χρόνια περίπου και συνεργάζομαι μόνο με γυναίκες και φυσικά όχι της ίδιας ηλικίας με εμένα. Οι ηλικίες είναι από 30 και πάνω, άλλες παντρεμένες με παιδιά και άλλες μόνες τους. Το πρόβλημα μου λοιπόν, είναι ότι όταν ήρθα μέχρι να μάθω τα βασικά, το πώς δουλεύουν και όλα τα σχετικά, ήταν πολύ δύσκολο και παράλληλα είχα τη ρετσινιά της καινούριας…

Και τα σχόλια φυσικά δεν έλειψαν για τον λόγο που βρισκόμουν σε αυτή τη δουλειά. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν και αρχίσαμε να μαθαίνουμε καλύτερα η μια την άλλη έπεσαν οι «μάσκες» και κατάλαβα ποιες με πλησίασαν για αυτό που είμαι και ποιες γιατί πίστευαν ότι θα κέρδιζαν κάτι αν μου φερόντουσαν καλά. Κάποιες φορές έχουν ένα πρόβλημα μαζί μου χωρίς κανένα λόγο.

Αυτή η διπροσωπία και η διπλωματία με εξοργίζει!

Συγκεκριμένα μια συνάδερφός μου που της αρέσει πολύ να δείχνεται, είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων ακόμα και της ίδιας μου της προϊσταμένης γιατί έχει μεγάλο στόμα και όταν την ενοχλεί κάτι κάνει μεγάλη φασαρία και τα μεταφέρει στον διευθυντή μας, ο οποίος με αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά πλέον και αγνοώ τον λόγο. Όλο σχολιάζει ειρωνικά κάνοντας το να δείχνει με πλάκα αλλά ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

Μπροστά στους πελάτες με λέει «μικρή» μειώνοντας με συνέχεια και ακόμα και δίκιο όταν έχω σε κάποιο θέμα ή σε κάτι που με ενοχλεί σχετικά με κάποια συνάδερφο θα υπερασπιστεί την άλλη συνάδερφο αντί για το σωστό. Έχει να πει κάτι για όλες μας αλλά αυτή η διπροσωπία και η διπλωματία με εξοργίζει.

Μια κάθεται και μου λέει κουτσομπολιά και άσχημα σχόλια για τις άλλες και όταν είναι μπροστά οι άλλες εγώ ξαφνικά γίνομαι η μικρή και η ανώριμη. Τι πρέπει να κάνω για να κόψω αυτή τη συμπεριφορά, να βάλω όρια και να με σέβεται ως συνάδερφο και όχι σαν μια κοπέλα κατά είκοσι χρόνια μικρότερή της και πώς μπορώ να με πάρουν στα σοβαρά;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Μαρία Φωτιάδου

Σε όλες τις δουλειές που υπάρχουν πολλά άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουμε σχόλια αρνητικά από συναδέρφους χωρίς αυτό να έχει μια βάση αλήθειας. Οι άνθρωποι γίνονται αρκετά ανταγωνιστικοί και μπορεί, όπως και στην περίπτωσή σας να κάνουν άσχημα σχόλια όταν εμείς δεν είμαστε παρόντες ή ακόμα και μπροστά μας.

Αρχικά διαβάζοντας τα τελευταία που αναφέρεται για τη συγκεκριμένη κυρία, θα πρότεινα όταν σας λέει κουτσομπολιά για άλλες συναδέλφους σας να το σταματάτε και να μην απαντάτε ή να ακούτε. Με αυτόν τον τρόπο δεν  ενθαρρύνεται ανάλογες συμπεριφορές. Ο τρόπος της συγκεκριμένης γυναίκας θα είναι εμφανής και στους υπόλοιπους στον χώρο εργασίας σας.

Οι πράξεις μας  έχουν μεγαλύτερη δύναμη να «πουν» την ιστορία μας

Ο πιο αποδοτικός τρόπος είναι λοιπόν, να μην εμπλέκεστε σε συμπεριφορές που δεν εγκρίνετε με το να τις ακούτε και να εξακολουθείτε να αποδεικνύεται με τις πράξεις σας και την αποδοτικότητά σας ότι αξίζετε να έχετε την συγκεκριμένη θέση παρά τις γνωριμίες σας και αφήστε την καλή σας δουλειά να μιλήσει και να δώσει την εικόνα που θα θέλατε στους υπόλοιπους που εργάζονται εκεί.

Οι πράξεις μας συνήθως έχουν μεγαλύτερη δύναμη να «πουν» την ιστορία μας και όταν αυτές εμπεριέχουν δημιουργικότητα, καλή δουλειά και συμβαδίζουν με τις αξίες μας, μας ανεβάζουν ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθησή μας και το πως νιώθουμε εμείς για τον εαυτό μας. Σε αυτήν την περίπτωση δε θα σας αγγίζουν σχόλια αρνητικά σαν αυτά που μας αναφέρετε. Καλή επιτυχία!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Αγαπώ τόσο τη δουλειά μου που εργάζομαι και στις γιορτές! Είναι τόσο κακό αυτό;»

Νιώθεις ότι δεν παίρνεις αυτό που σου αξίζει; Γίνε πιο διεκδικητική στη δουλειά σου σε 8 βήματα!

Σχετικά άρθρα