3 stars της Παγκόσμιας σκηνής που για χρόνια έρχονται αντιμέτωπες με την ενδομητρίωση και το κοινωνικό στίγμα

Η ενδομητρίωση, αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα στις μέρες μας, αφού 1 στις 10 γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία πάσχουν από αυτή, όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, 5 στις 10 γυναίκες με ενδομητρίωση, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, πράγμα που το καθιστά κοινωνικό πρόβλημα καθώς επηρεάζει, την υγεία, την ποιότητα ζωής, καθώς και τις σεξουαλικές σχέσεις.

Σε κάθε περίοδο που έχει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, το ενδομήτριο που είναι ο εσωτερικός χιτώνας της μήτρας “πέφτει” και διαφεύγει μέσω του κόλπου.

Με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται αίμα εντός της κοιλίας και να προκαλείτε έντονος πόνος, φλεγμονή, δημιουργία ουλώδη ιστού καθώς και δημιουργία κύστεων στις ωοθήκες.

Η ενδομητρίωση είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που ταλαιπωρεί και επηρεάζει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει η γυναίκα αυτή να υποφέρει σιωπηρά.

Halsey

Η βραβευμένη τραγουδίστρια με Grammy, μοιράστηκε μέσω του Instagram, τις μετεχγειριτικές της φωτογραφίες, ρίχνοντας φως στην εμπειρία της με την ενδομητρίωση.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε «Πολλοί άνθρωποι διδάσκονται να πιστεύουν ότι ο πόνος είναι φυσιολογικός», είπε στο Ίδρυμα Ενδομητρίωσης του Blossom Ball της Αμερικής. Ο στόχος μου είναι να υπενθυμίσω στις γυναίκες ότι ο πόνος στης ενδομητρίωσης δεν είναι φυσιολογικός και ότι πρέπει να απαιτήσουμε από κάποιον να μας πάρει στα σοβαρά».

Η Halsey ωστόσο δεν έμεινε εκεί και παγώσε τα ωάρια της, σε ηλικία 23 ετών, σε μια προσπάθεια να προσφέρει επιλογές γονιμότητας για το μέλλον της.

Julianne Hough

Η ηθοποιός και ο δύο φορές πρωταθλήτρια στο «Dancing with the Stars» δεν αποφεύγει να μιλά για την ενδομητρίωση.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017, είπε στο Glamour ότι “η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ παθιασμένη.”

Ακόμα μοιράστηκε στιγμές της προσωπικής της ζωής, καθώς στην αρχή πίστευε πως ο πόνος αυτός είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό, ενώ μίλησε και για το πόσο πολύ επηρεάστηκε η σεξουαλική της ζωή.

Lena Dunham

H ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Lena Dunham, είναι επίσης μακροχρόνια μαχητής της ενδομητρίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε ανοιχτά για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις της και έχει γράψει εκτενώς σε άλλα μέσα την εμπειρία της.

Το 2018, ήταν μια από αυτές τις στιγμές, αφού άνοιξε την καρδιά της και μίλησε στη Vogue για την απόφασή της να κάνει υστερεκτομή. Αυτό προκάλεσε έντονη αναστάτωση – με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η υστερεκτομή δεν ήταν η καλύτερη επιλογή στην ηλικία της. Ωστόσο η Lena, δεν επηρεάστηκε ποτέ από τις κακόβουλες κριτικές και συνεχίζει να μιλά ανοιχτά για το τι είναι σωστό για αυτήν και το σώμα της.

 

Σχετικά άρθρα