10 πολύτιμα tips για έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο

Ο ύπνος είναι καίριας σημασίας, αφού επηρεάζει όχι μόνο τη διάθεση μας, αλλά και την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να κοιμόμαστε όχι μόνο επαρκείς ώρες, αλλά και ποιοτικά. 

Ας μάθουμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι τα πολύτιμα μυστικά που χρειάζεται να ακολουθήσετε, ώστε να έχετε έναν όσο το δυνατόν πιο ήρεμο ύπνο.

Πώς μπορώ να έχω έναν ποιοτικό ύπνο;

Ο καλός ύπνος επηρεάζει άμεσα τη σωματική και ψυχική μας υγεία, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα, την συναισθηματική ισορροπία, ακόμα και το βάρος μας. Ας κατανοήσουμε, λοιπόν, πως μόνο εμείς έχουμε την δυνατότητα να βελτιώσουμε τον ύπνο μας και κατ’ επέκταση την καθημερινότητα μας. 

Οι ανθυγιεινές καθημερινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση μας, την εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δημιουργικότητα μας. 

Έτσι, ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης μας και να ενισχύσουμε την κατάσταση της υγείας μας γενικότερα.

Χρήσιμα tips

  • Μειώστε την έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρικών συσκευών τις απογευματινές ώρες. Όταν εκτίθεστε λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε σε αυτό ο εγκέφαλος εξαπατάται πιστεύοντας πως είναι ακόμα ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η μελατονίνη που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε βαθιά. 

Τι μπορείτε να κάνετε; 

  1. Αποκλείστε το μπλε φως από τον υπολογιστή και το κινητό μέσω ειδικών φίλτρων οθόνης
  2. Σταματήστε να ασχολείστε με τις ηλεκτρικές συσκευές 2 ώρες πριν κοιμηθείτε
  3. Φορέστε γυαλιά που εμποδίζουν το μπλε φως
  • Μην καταναλώνετε καφεΐνη τις βραδινές ώρες, αφού διεγείρει το νευρικό σύστημα και εμποδίζει την χαλάρωση του οργανισμού. Αν επιθυμείτε να πιείτε καφέ αργά το απόγευμα ή το βράδυ προτιμήστε αυτόν χωρίς καφεΐνη
  • Μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, προκαλείται σύγχυση στο εσωτερικό σας ρολόι πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε το βράδυ. 
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ τη νύχτα, καθώς συνδέεται με το ροχαλητό, αλλά και με τη δυσκολία στον ύπνο. 
  • Η ατμόσφαιρα είναι το παν. Διαμορφώστε την κρεβατοκάμαρα σας με τέτοιον τρόπο που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Ρυθμίστε την θερμοκρασία, τον φωτισμό, ακόμα και τη θέση των επίπλων και μειώστε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τους εξωτερικούς θορύβους.
  • Θέστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από αυτό σε καθημερινή βάση, αλλά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο επαρκής ύπνος για έναν ενήλικα αντιστοιχεί σε 7-8 ώρες. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συνεπείς γίνεται στο πρόγραμμα σας κι αν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε σε περίπου 20 λεπτά, τότε διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε χαλαρωτική μουσική, ώστε να ηρεμήσετε όσο περισσότερο γίνεται.
  • Αποφορτιστείτε και προσπαθήστε να απομακρύνετε όποιες σκέψεις κι αν έχετε. Οι ανησυχίες και οι αρνητικές σκέψεις δεν βοηθούν στον ποιοτικό και ήρεμο ύπνο.
  • Εντάξτε τη γυμναστική στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Αποφύγετε να ασκηθείτε λίγο πριν κοιμηθείτε, αλλά αρκετές ώρες πριν. 

Κλείνοντας, ο ύπνος είναι πολύτιμος και χρειάζεται να είναι όσο πιο ποιοτικός γίνεται. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθήστε τα προαναφερθέντα tips και δείτε μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία και τις σωματικές σας αντοχές.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πως η έλλειψη του ύπνου μπορεί να καταστρέψει την υγεία μας;

Ύπνος: Ένα ατελείωτο πεδίο μάχης. 5 τρόποι για να κοιμάται το παιδί σου πιο γρήγορα

Είναι αποτελεσματικός για όσους εργάζονται ο ύπνος στη δουλειά;

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better#9.-Optimize-your-bedroom-environment

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/art-20048379

https://www.health.harvard.edu/sleep/8-secrets-to-a-good-nights-sleep

https://www.helpguide.org/articles/sleep/getting-better-sleep.htm

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα