Ύπνος: Ένα ατελείωτο πεδίο μάχης. 5 τρόποι για να κοιμάται το παιδί σου πιο γρήγορα

[lwptoc numeration=”none”]

Ο ύπνος για πολλούς γονείς είναι ένα πεδίο μάχης, στο οποίο πολλές φορές βγαίνουν χαμένοι και όχι νικητές. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά ως γνωστών δυσκολεύονται να κοιμηθούν και έτσι αυτομάτως δυσκολεύονται και οι γονείς τους. Τόσο η υπερένταση, όσο και η σπιρτάδα της ηλικίας τους, αποτελούν τους κύριους λόγους αυπνίας των παιδιών.

Ποιοι είναι οι 5 τρόποι που θα σε κάνουν επιτέλους να νικήσεις, αυτόν τον άνισο αγώνα μάχης;

  • Δημιουργία ρουτίνας ύπνου
  • Καλή θερμοκρασία δωματίου
  • Αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο
  • Μείωση του άγχους πριν τον ύπνο
  • Έλεγχος για διαταραχές ύπνου

Δημιουργία ρουτίνας ύπνου

Το να ορίσετε τις ώρες που θα κοιμάται και θα ξυπνάει το παιδί σας, τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σ/Κ, θα σας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Σύμφωνα με έρευνες, έχει φανεί πως ο καθορισμός μια συγκεκριμένης ώρας, προκαλεί πιο γρήγορο και βαθύ ύπνο. Αυτό συμβαίνει, διότι δημιουργείται ένα αίσθημα ρουτίνας, το οποίο κάνει τον εγκέφαλο να το ακολουθεί πιστά.

Καλή θερμοκρασία δωματίου

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει δροσιά στο δωμάτιο (ιδανική θερμοκρασία είναι οι 18 βαθμοί Κελσίου), γιατί το σώμα χρειάζεται να ρίξει την εσωτερική του θερμοκρασία 2-3 βαθμούς για να ξεκινήσει να κοιμάται.

Αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο

Τόσο για τους ενήλικες, αλλά πόσο μάλλον και για τα παιδιά, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο δυσχεραίνει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει, διότι οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών έχουν το λεγόμενο blue light, το οποίο ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου, καθώς και της αφύπνισης. Συγκεκριμένα, το μπλε φως, εμποδίζει την απελευθέρωση της μελατονίνης (ορμόνης του ύπνου) και έτσι προκαλείται υπερένταση. Μια καλή λύση για την ελαχιστοποίηση του μπλε φωτός από τις οθόνες, είναι η μείωση του στις ρυθμίσεις κατά τις βραδινές ώρες, καθώς και η χρήση ειδικών γυαλιών, όπου εμποδίζουν την διέλευση του στα μάτια. (1), (2)

Μείωση του άγχους πριν τον ύπνο

Ο φόβος για κάποιο φάντασμα, τέρας ή ακόμα και κλέφτη είναι μεγάλος στην φαντασία τω παιδιών. Ωστόσο, αυτός ο φόβος επιδεινώνεται πριν την διαδικασία του ύπνου. Γι’ αυτό μια καλή λύση, είναι να κάνετε μια συζήτηση με το παιδί σας και να το καθησυχάσετε. Ακόμα μπορείτε να ενισχύσετε την επιχειρηματολογία σας, με μια κουβέρτα ή ένα αγαπημένο του παιχνίδι, το οποίο θα το «προστατεύει» από τους φόβους του.

Έλεγχος για διαταραχές ύπνου

Εάν παρατηρείται συχνά το παιδί σας να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, να έχει επίμονους και τρομακτικούς εφιάλτες, να ροχαλίζει και να αναπνέει βαθιά από το στόμα, τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, διότι ενδέχεται να έχει κάποια διαταραχή ύπνου.

[bg_collapse view=”button-blue” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Επιστημονικές Πηγές” collapse_text=”Απόκρυψη Πηγών” ]

Πηγές

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21552190/

(2) https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2333794X17736972

[/bg_collapse]

 

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”eye” expand_text=”Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές” collapse_text=”Απόκρυψη” ]

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

[/bg_collapse]

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

 

 

Σχετικά άρθρα