Ύστερα από το διαζύγιο με το σύζυγο μου, το παιδί μας συμπεριφέρεται περίεργα. Πως μπορώ να το βοηθήσω;

Είμαι 45 ετών και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Πριν λίγο διάστημα το παιδί μου άρχισε να συμπεριφέρεται κάπως παράξενα. Δεν μιλάει πολύ και η απόδοση του έχει πέσει στο σχολείο. Φοβάμαι πως φταίει το διαζύγιο με τον σύζυγο μου. Το ανακοινώσαμε το καλοκαίρι, όμως τότε δεν είχε εκφράσει κάτι αντίστοιχο. Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω να ανέβει ψυχολογικά και να μου πει πως ακριβώς αισθάνεται;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ψυχολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Κουφοπούλου

Αρχικά, με το διαζύγιο αλλάζει η δυναμική της οικογένειας οπότε είναι λογικό να αναδυθούν συναισθήματα τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί. Επομένως θα χρειαστεί σε όλους χρόνος προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Εμείς οι ενήλικες χρησιμοποιούμε περισσότερο τον προφορικό λόγο να εκφράσουμε το συναίσθημά μας, ενώ τα παιδιά εκφράζονται κυρίως μέσα από το παιχνίδι τους. Επίσης τα παιδιά πολλές φορές εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό το δικό μας συναίσθημα. Θα βοηθούσε λοιπόν να δώσετε χώρο στο παιδί να εκφραστεί με το δικό του τρόπο και όταν εκείνο νιώθει έτοιμο. Εάν όμως νιώθετε την ανάγκη να μιλήσετε για τα δικά σας συναισθήματα και να λάβετε μία πιο εξατομικευμένη υποστήριξη για τη στήριξη του παιδιού, μπορείτε να απευθυνθείτε προσωπικά σε ειδικό ψυχικής υγείας.

Σοφία Κουφοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Δράση Ψυχής
Κρίσσης 17, Κυψέλη
Τηλέφωνο: 6947834889
email: [email protected]
drasipsyhis.gr

https://www.facebook.com/drasipsyhis/

Σχετικά άρθρα