Άφησα τη δουλειά μου και μεγαλώνω την ανιψιά μου που είναι 4,5 χρονών και έχει ΔΕΠΥ γιατί η μητέρα της την παράτησε όταν χώρισε με τον πατέρα της – Πως να το διαχειριστώ;

Καλησπέρα σας στέλνω αυτό το email διότι θα ήθελα να ζητήσω κάποια συμβουλή από ένα παιδοψυχολογο, προσφάτως η ανηψια μου διαγνώστηκε με Δεπυ είναι σχεδόν 4,5 χρονών και οι συνθήκες της ζωής της είναι λίγο περίεργες. Διότι η μητέρα της χώρισε με τον πατέρα της κι άφησε τη μικρή πίσω με αποτέλεσμα εν μια νυκτί να βρεθεί στη δική μου αγκαλιά και να γίνω πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας της. Μένει στο σπίτι μου μαζί με τον πατέρα της κι εγώ αναγκάστηκα να αφήσω τη δουλειά μου για να είμαι δίπλα της τουλάχιστον το πρώτο διάστημα. Ο πατέρας της λείπει γιατί δουλεύει και τη βλέπει ελάχιστες ώρες. Εγώ πάλι σα θεία της προσπαθώ να της βάλω ένα πρόγραμμα και κάποια όρια για να μη στενοχωριεται. Προσπάθησα να της βάλω σωστό πρόγραμμα στον ύπνο διότι το παιδί κοιμόταν μετά τις 23:00 το βράδυ κι εγώ με υπομονή τέταρτο τέταρτο την έκανα να κοιμάται 21:30 βαριά 22:00 μ.μ

Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όμως και στο φαγητό τρώει μόνο τηγανιτά μακαρόνια και ρύζι. Τελοσπαντων για να μη μακρυγορω και σας κουράζω χωρίς λόγο θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το πως να τη διαχειριστώ γιατί πολλές φορές ούτε να ντυθεί δε θέλει ή να χτενιστεί ή να βάλει τα παπούτσια της. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!! 

Στην ερώτηση απάντησε η Αθηνά Μπανδέλη, ειδική παιδαγωγός – ψυχοπαιδαγωγός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όσα αναφέρετε και παρουσιάζετε σχετικά με το θέμα σας, σίγουρα, αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που χρήζει προσοχής. Η ΔΕΠ-Υ αφορά μια νευροβιολογική διαταραχή, μέσα από την οποία είναι δυνατόν να προκύψουν προβλήματα συγκέντρωσης, προσοχής οργάνωσης και συμμόρφωσης στους κανόνες. Άλλα παιδιά παρουσιάζουν διάσπαση προσοχής και άλλα παρορμητική συμπεριφορά και υπερκινητικότητα. Έτσι σύμφωνα με όσα αναφέρετε, η μη συμμόρφωση σε όρια και κανόνες  είναι μέρος της ΔΕΠ-Υ. Ωστόσο, στην περίπτωση σας ακόμη σημαντικότερος παράγοντας αποτελεί το γεγονός ότι η ανιψιά σας σε πολύ μικρή ηλικία καλείται να διαχειριστεί μια νέα κατάσταση, βιώνοντας, αν καταλαβαίνω καλά, αποχωρισμό από τη μητέρα και περνάει λίγο χρόνο με τον πατέρα της. Πράγμα που σημαίνει ότι βιώνει αλλαγή ως προς τον χώρο του σπιτιού και ως προς τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής της. Όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται χρόνος και μικρά βήματα κάθε φορά.

Εφόσον, υπάρχει διάγνωση, χρειάζεται να επισκεφτείτε ένα ειδικό Ψυχολόγο με εξειδίκευση σε παιδιά και εφήβους είτε σε κάποιο κέντρο θεραπειών είτε σε ιδιωτικό γραφείο Ψυχολόγου ή σε κάποια δημόσια δομή. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει και η ανιψιά σας να βοηθηθεί και εσείς να διαχειριστείτε την κατάσταση πιο εύκολα. Πρακτικά, αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να έχετε υπομονή γιατί πολλά από αυτά που παρουσιάζει η ανιψιά σας είναι κομμάτι της ΔΕΠ-Υ αλλά και να των συναισθημάτων που πρέπει να διαχειριστεί. Επίσης, θα μπορούσατε να οργανώσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα μαζί με εικόνες από παιδάκια που κάνουν την καθημερινή τους ρουτίνα ή να το ζωγραφίσετε μαζί και να το ακολουθείτε μαζί. Αν μπορείτε να βάλετε και συγκεκριμένες ώρες σαν δεύτερο βήμα.

Ίσως να μπορούσατε να φτιάξετε ένα μενού της εβδομάδας μαζί, βλέποντας εικόνες με παιδιά με φαγητά και στο τέλος κάθε βδομάδας να έχετε το αγαπημένο της, το καλύτερο. Επίσης, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μικρές αμοιβές όπως αφού τελειώσει με το φαγητό να παίξετε ένα παιχνίδι ή να πάτε μια βόλτα.

Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια ειδικού για να μπορέσει και το παιδί και εσάς και να οργανώσετε ομαλά την καθημερινότητα.

ΜΠΑΝΔΕΛΗ ΑΘΗΝΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ – ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

AXION KIDS Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου

Στεφάνου Κουμανούδη 1, Γκύζη, Athens, Greece

21 6939 1869

[email protected]

Σχετικά άρθρα