Κορωνοϊός: Σε πιθανή 3η δόση, θα υποβάλλονται οι ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων, οι καρκινοπαθείς με χημειοθεραπεία και οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Νέα έρευνα ήρθε να ταράξει τα νερά όσον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για 1 και 2 δόσεις εμβολίων, ωστόσο σύμφωνα με νέες έρευνες, φαίνεται πως οι άνθρωποι με μεταμόσχευση οργάνων θα χρειάζονται 3 δόσεις, προκειμένου να είναι ασφαλείς από την COVID-19.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη στο είδος της και ο επικεφαλής του προγράμματος είναι ο Ντόρι Σεγκέβ του Τμήματος Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine και πήραν μέρος 30 άτομα με μεταμόσχευση οργάνων.

Οι ασθενέις αυτοί, είχαν την ιδιαιτερότητα ότι είχαν εμφανίσει μειωμένη ανοσία μετά την δέυτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αυτό ήταν και το πρώτο σημάδι, αφού έκανε τους επιστήμονες να αναρωτηθούν τον λόγο που συμβαίνει αυτό, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Όπως απάντησαν, η μειωμένη ανοσία λογικά οφείλεται στα φάρμακα που λαμβάνουν αυτοί οι ασθενείς, προκειμένου να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το νέο όργανο. Τα φάρμακα αυτά έχουν την τάση να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που κάνει αυτούς τους ασθενείς πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες.

Τι συνέβη μετά την 3η δόση;

Οι γιατροί αποφάσισαν να εμβολιάσουν αυτούς τους ασθενείς με μια 3η δόση, πράγμα που πέτυχε, αφού τα επίπεδα του ανοσοποιητικού συστήματος των 30 ασθενών ανέβηκε χωρίς να αναπτύξει καμία σοβαρή επιπλοκή. Οι μοναδικές παρενέργειες που υπήρχαν ήταν οι ήπιες που παθαίνουν αρκετοί ασθενείς μετά το εμβόλιο. (πονοκέφαλος, ρίγη, χαμηλός πυρετός, ερεθισμός στο σημείο του εμβολίου).

Μια παρόμοια κατάσταση φαίνεται να ισχύει και για όσους πάσχουν από ηπατίτιδα Α και Β, ενώ το ίδιο πιθανώς ισχύει και για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τι απαντούν οι ερευνητές;

Όπως δήλωσε ο δρ Σεγκέβ:

«Οι τρίτες δόσεις αναμφίβολα θα βελτιώσουν την ανοσιακή απόκριση στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα ευρήματα μας είναι ενθαρρυντικά και μας δίνουν ελπίδα ότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς θα μπορούν τελικά να πετύχουν ένα λογικό επίπεδο προστασίας μέσω του εμβολιασμού τους».

Στην Γαλλία και στην Γερμανία, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμές για την 3η δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων. Ωστόσο περαιτέρω μελέτη χρειάζεται για να δούμε την αποτελεσματικότητα της νέας αυτής μεθόδου.

Στο ίδιο μήκος κύμματος βρίσκονται και όσοι έχουν αυτοάνοσες παθήσεις, καθώς και οι καρκινοπαθείς, που εμβολιάστηκαν ενώ έκαναν χημεοθεραπεία.

Πάντως στην περίπτωση των καρκινοπαθών σε χημειοθεραπεία, μια πρόσφατη ισραηλινή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», κατέληξε στην καθησυχαστική διαπίστωση ότι το 90% των εμβολισμένων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρήγαγαν επαρκή αντισώματα κατά του κορονοϊού. Ενώ και μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης το Μάιο στο περιοδικό «Cancer Cell», βρήκε ότι το 94% των καρκινοπαθών είχαν αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους.

Πηγές

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/L21-0282

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τι έδειξε η νέα έρευνα σε σχέση με τις μεταγγίσεις και τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού;

Βρέθηκε ο λόγος που τα δύο εμβόλια του κορωνοϊού προκαλούν θρόμβωση

Σχετικά άρθρα