Sun Lovers: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλιακά εγκαύματα, την αντιμετώπιση και την απαραίτητη προστασία

Ο ήλιος είναι αρκετά επικίνδυνος, για αυτό χρειάζεται να προστατευόμαστε από αυτόν. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που την έχουμε “πατήσει”, καθώς έχουμε παραλείψει να ανανεώσουμε το αντηλιακό μας.

Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το να έρθουμε αντιμέτωποι με τα λεγόμενα ηλιακά εγκαύματα. Φέτος, όμως, δε θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα προστατευθούμε όσο περισσότερο γίνεται και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να μη βιώσουμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια δερματική βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να ζεσταθεί, να εμφανίσει ερυθρότητα και επώδυνες φλεγμονές μέσα σε λίγες ώρες, ενώ το ηλιακό έγκαυμα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για τις επόμενες 1 έως 3 ημέρες.

Ποια είναι τα αίτια;

Η υπεριώδης ακτινοβολία αναγκάζει το δέρμα να παράξει μεγαλύτερες ποσότητες μια χρωστικής ουσίας που ονομάζεται μελανίνη για να προστατευθεί. Αυτό αναγκάζει την επιδερμίδα να αλλάξει χρώμα. Είναι, επίσης, δυνατό να πάθετε ηλιακό έγκαυμα, ενώ κολυμπάτε ή ακόμα και στο χιόνι. Αυτό προκαλείται συνήθως από το φως του ήλιου που ανακλά. Διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα. Όμως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν ηλιακά εγκαύματα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με σκούρα επιδερμίδα.

Πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους;

Σαφέστατα τα ηλιακά εγκαύματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα και ενοχλητικά, όμως, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι, με τη συμβολή των οποίων μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και να τα καταπραΰνετε. Αναλυτικότερα, η κορυφαία επιλογή είναι να κάνετε άμεσα ένα δροσερό μπάνιο, ώστε να μειώσετε τις φλεγμονές και το έντονο κάψιμο που αισθάνεστε τη δεδομένη στιγμή. Ακόμη, μπορείτε να εφαρμόσετε σκευάσματα με αλόη στην αντίστοιχη επιφάνεια, αφού βάσει πρόσφατων μελετών έχει αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και αποτελεσματική τόσο για την υγεία της επιδερμίδας μας, όσο και για σοβαρά ή ήπια δερματικά περιστατικά. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να γνωρίζετε πως αν η υψηλή θερμοκρασία του σημείου αυτού δεν σας αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, μπορείτε να τοποθετήσετε σακουλάκια με πάγο και να κάνετε δροσερές κομπρέσες, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε και την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και άλλων υγρών που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης σας. Τέλος, αν παρατηρήσετε πως το δέρμα σας δεν επανέρχεται σε φυσιολογική κατάσταση και δεν έχει βελτιωθεί η όψη του, ακόμη κι έπειτα από αρκετές ημέρες συμβουλευθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Γίνεται να το προλάβουμε;

Κι όμως μπορούμε να αποτρέψουμε το ηλιακό έγκαυμα με την αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως τις επικίνδυνες ώρες. Εκτός αυτού χρειάζεται να μην παραλείπουμε να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να χρησιμοποιούμε το καπέλο μας, να καταναλώνουμε αρκετό νερό, να καθόμαστε κάτω από μια σκιά και να φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας.

Επομένως, ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε το ηλιακό έγκαυμα μια για πάντα. Ας προστατευθούμε λίγο παραπάνω το φετινό καλοκαίρι τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα με σύνεση, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες περιπέτειες.

Απολαύστε τον ήλιο με μέτρο!

Πηγές

https://www.pihhealth.org/wellness/articles/treating-and-preventing-sunburn/

https://www.healthdirect.gov.au/sunburn

Σχετικά άρθρα