Η μεταγραφή της δεκαετίας για τον Λιονέλ Μέσι: Η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας του, το σοβαρό πρόβλημα υγείας, το φλερτ με τη φυλακή και η εκτόξευση της καριέρας του

Ύστερα από 17 χρόνια καριέρα στην Μπαρτσελόνα, ο άσος του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, έκανε την μεταγραφή της δεκαετίας, αφού εγκαταλείπει την Ισπανία και βάζει πλώρη για Γαλλία και συγκεκριμένα στην ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο λόγος που ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής πήρε την απόφαση για την μεγάλη μεταγραφή, ήταν η κακή οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα. Το καταλανικό δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Μπάρτσα χρωστά 52 εκατομμύρια ευρώ στον ποδοσφαιριστή, με το ποσό αυτό να μαζεύεται από τις περικοπές που είχαν γίνει στους παίκτες του συλλόγου όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Οι εν λόγω οφειλές προβλέπεται να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του 2022.

Η στιγμή της ανακοίνωσης

«Όταν το είπα στην Αντονέλα κλάψαμε, πικραθήκαμε και μετά σηκωθήκαμε να δούμε πώς θα το πούμε στα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο γιατί τον Δεκέμβριο τους είχαμε ήδη πει ότι θα συνεχίσουμε, ότι θα μείνουμε. Και ξέραμε το πλήγμα, ειδικά για τον Τιάγκο» είπε αρχικά ο Μέσι, δίνοντας έμφαση στο πόσο δύσκολη είναι αυτή η αλλαγή για τον γιο του.

«Πολλές φορές σκεφτόμαστε πάρα πολύ και τα παιδιά το αποδέχονται με τρόπο που δεν πιστεύουμε. Ο Τιάγκο ξέρω ότι είναι σαν εμένα, ότι υποφέρει από μέσα χωρίς να το εκφράσει, αλλά δεν είναι τίποτα σοβαρό. Θα προσαρμοστεί όπως προσαρμόζεται ο καθένας. Θα είναι μια νέα εμπειρία για εκείνον και θα αναπτυχθεί σε προσωπικό επίπεδο».

«Μετά την ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα δεν ξέραμε τι θα κάνουμε. Δεν είχαμε τίποτα. Αυτή η νευρικότητα, η αβεβαιότητα. Πότε θα ξεκινούσε ξανά, πού θα πηγαίναμε, η αλλαγή για την οικογένεια. Ήταν περίπλοκο μέχρι να καταφέρω να αποχαιρετήσω τον κόσμο, να μιλήσω. Αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε τόσο για τις ατομικές όσο και για τις οικογενειακές αλλαγές».

Μετά το βράδυ της Τρίτης όπου ανακοινώθηκε η μεταγραφή, ξέσπασε σάλος αντιδράσεων παγκοσμίως, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσιάστηκε επίσημα στη συνέντευξη Τύπου, όπου χιλιάδες κόσμος τον περίμενε έξω από το «Παρκ ντε Πρενς», αποθεώνοντάς τον!

Κατά 23.000.000 ευρώ πλουσιότερη η Παρί Σεν Ζερμέ, μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής

Η Παρί κυριολεκτικά ξεπούλησε, αφού μέσα σε 7 λεπτά έγιναν sold-out οι μπλούζες με τον όνομα του Αργετίνου ποδοσφαιριστή. Μάλιστα μόνο από τις 150.000 φανέλες που πωλήθηκαν διαδικτυακά, λαμβάνοντας υπόψιν πως έχει 160 ευρώ η καθεμιά (η ανδρική), η Παρί εξασφάλισε 23.000.000 ευρώ!

Από τα χαμηλά στα ψηλά, ο Μέσι κατακτά τη κορυφή

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά, για να φτάσει στην κορυφή ποδοσφαιρικά και οικονομικά. Το πλήρες όνομά του είναι Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι και γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροσάριο, μια εργατούπολη στα βορειοανατολικά της Αργεντινής. Ο πατέρας του ήταν εργάτης σε εργοστάσιο και η μητέρα του οικιακή βοηθός. Για περίπου δεκατέσσερα χρόνια μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά και έζησε σε ένα ένα χαμόσπιτο ενός ορόφου, στο χρώμα του μπετόν, το οποίο είναι πλέον εγκαταλειμμένο στις παραγκουπόλεις. Έχει δύο μεγαλύτερους αδερφούς, τους Ροδρίγο και Ματίας, και μια μικρότερη αδερφή, την Μαρία Σολ.

Από μικρός, έπαιζε με μια μπάλα του τέννις ποδόσφαιρο και περνούσε πάρα πολύ καιρό με τη γιαγιά του, η οποία τον μεγάλωσε μιας και οι γονείς του δούλευαν για να βγάλουν πέρα. Όταν ήταν μόλις 5 ετών, ο «Λίο» εντάχθηκε στην τοπική ομάδα της Γκραντόλι, όπου προπονητής ήταν ο πατέρας του. Το σπάνιο ταλέντο του όμως έγινε διακριτό πολύ γρήγορα και το 1995 μετακόμισε στη μεγάλη ομάδα της πόλης, την Νιούελς Ολντ Μπόις.

Στα 10 του όμως διαγνώστηκε μια ορμονική αρρώστια η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κανονική ανάπτυξη του οργανισμού. Τότε είχε ύψος 1,11μ. και οι γιατροί πίστευαν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έφτανε σε ύψος το το 1,50 κατά την ενηλικίωσή του, κάτι που θα σήμαινε ότι οι πιθανότητες μίας καριέρας ήταν μηδαμινές. Το μεγάλο κόστος της θεραπείας του ήταν βέβεαι απαγορευτικό για τους μεροκαματιάρηδες γονείς του και καμία ομάδα στην χώρα δεν ήθελε να φορτωθεί το οικονομικό βάρος. Ούτε καν η River Plate που ενδιαφερόταν εκείνο το διάστημα για τον 10χρονο Μέσι. Το κόστος της θεραπείας ανέλαβε τελικά 3 χρόνια μετά, το 2000, η Μπαρτσελόνα.

Ήταν μια μεγάλη αλλαγή για την οικογένεια, μιας κι έπρεπε να ακολουθήσει τον μικρό Λίο για να παίξει στην Μπαρτσελόνα και να εγκατασταθεί στην Καταλονία. H ομάδα προσφέρει στην οικογένεια ένα σπίτι και 4.000 δολάρια μηνιαίως και έτσι από το 2001 εντάσσεται στο δυναμικό της ομάδας. Η ατυχία όμως του χτυπά για δεύτερη φορά την πόρτα, αυτή τη φορά στον δεύτερο αγώνα του με την Μπαρτσελόνα. Ο 15χρονος Λίο παθαίνει κάταγμα στην περόνη και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για άλλους 3 μήνες. Παρόλα αυτά, το πείσμα και η επιμονή του τον έκαναν να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του διαπαιδαγώγηση και άρχισε να ανεβαίνει σε σύντομο διάστημα τα επίπεδα των νεανικών ομάδων των Καταλανών.

Το επίσημο συμβόλαιο του έρχεται τριά χρόνια μετά με την ομάδα της Μπαρτσελόνα. Μεταξύ του 2001 και του 2004, ο Μέσι είχε συμβόλαιο νέου παίκτη, το οποίο ανανεωνόταν σε τακτική βάση. Είναι η στιγμή που ξεκινά το όμορφο ταξίδι προς την κορυφή.

Η ζωή του έχει κυκλοφορήσει και σε ταινία το 2014, όπου αποκαλύφτηκαν αρκετές από τις κρυφές πλευρές της ζωής του. «Μας είχαν πει να μην κάνουμε τάκλιν στις προπονήσεις στον Μέσι, επειδή ήταν μικροκαμωμένος και εύθραυστος», αφηγείται στην ταινία ο Ζεράρ Πικέ και συμπληρώνει «σύντομα όμως καταλάβαμε ότι δεν μπορούσαμε να του κάνουμε τάκλιν γιατί δεν μπορούσαμε να τον φτάσουμε».

Σε ηλικία μόλις 17 ετών γίνεται ο νεότερος παίκτης που σκοράρει με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, ενώ τα γκολ έρχονται βροχή. Οι άνθρωποι της ομάδας είχαν καταλάβει βέβαια το ταλέντο του και και του ανανέωσαν δύο φορές το συμβόλαιό του, με την ρήτρα αποδέσμευσης να φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Στις 2 Νοεμβρίου 2005 ο Μέσι πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Τσαμπιονς Λιγκ, κόντρα στον Παναθηναϊκό και στη νίκη των Καταλανών με 5-0.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, μπαίνει στην βασική εντεκάδα της ομάδας. Τα κατορθώμα του συνολικά είναι εντυπωσιακά:  ο Μέσι είναι ο καλύτερος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη διάρκεια μίας σεζόν και πρώτος καλύτερος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ο δεύτερο καλύτερος σκόρερ του 21ου αιώνα σύμφωνα με την IFFHS και ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους, έχοντας προσπεράσει τους Γκερντ Μίλερ και Πελέ σύμφωνα με το Guinness World Records.

Και τα εκρηκτικά του επιτεύγματα δεν σταματούν εκεί. Έχει λάβει πέντε φορές τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, ενώ είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες ατομικές διακρίσεις στην ιστορία του αθλήματος. Πριν την απονομή του βραβείου της FIFA για το 2015, ο επίσης κάτοχός του το 2008 και τα ενδιάμεσα 2013, 2014 Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να διαθέτει την ικανότητα του Αργεντίνου με το αριστερό πόδι, παρότι ο ίδιος στο παιχνίδι του χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και τα δύο.

Το φλερτ με την φυλακή

Ποινή φυλάκισης 21 μηνών επέβαλλε το δικαστήριο της Βαρκελώνης στον Λιονέλ Μέσι και τον πατέρα του, σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, για τη γνωστή υπόθεσης της φοροδιαφυγής των 4,1 εκατομμυρίων ευρώ από το 2007 έως το 2009.

Πάντως, οι δύο τους θα γλιτώσουν τη φυλακή, διότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες η ποινή και από τον διακανονισμό που θα γίνει θα κριθεί ο τρόπος που θα την εκτίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο άσος της Μπαρτσελόνα είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε το τι προβλεπόταν στα συμβόλαια που υπέγραψε, τονίζοντας ότι για αυτά είχε γνώση ο πατέρας, έχοντας την πλήρη εποπτεία για τα συγκεκριμένα θέματα.

Πώς έχτισε την περιουσία του;

Αν και θα μπορούσε να βρίσκετε διαρκώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όπως άλλοι παίχτες σαν τον Ρονάλντο, έχει προτιμήσει να περνά τον χρόνο του με την οικογένεια του, μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να μείνει αδιάφορη η περιουσία που έχει χτίσει.

Όλοι σίγουρα τον έχουμε δει σε κάποια διαφήμιση. Συνολικά κερδίζει 20 εκατομμύρια δολάρια από τις δραστηριότητες του εκτός γηπέδων. Είναι ο αγαπημένος της εταιρείας Adidas και τον πληρώνει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Όταν βέβαια το ταξίδι είναι πιο μακρινό, επιλέγει να ταξιδέψει με το ιδιωτικό του ελικόπτερο, όπως κι έκανε για να πάει στο γκαλά Ballon d’Or στη Ζυρίχη.

Με τη σύζυγό του, Αντονέλα Ροκούτσο, έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Thiago και Mateo. Έχει το όνομα του γιου του στο παπούτσι του.

Έχει συναντήσει τον Πάπα, ενώ έφτιαξαν ένα χρυσό ομοίωμα του ποδιού του για να πουληθεί και τα έσοδα να πάνε στην υποστήριξη των θυμάτων απ’ το τσουνάμι (τα έσοδα έφτασαν τα 5 εκατομμύρια δολάρια).

Mε μια ζωή μέσα στο ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσε και το σπίτι του να είναι εκτός… γηπέδων. To σπίτι του έχει σχήμα μπάλας και είναι άκρως εντυπωσιακό και βρίσκεται στη Μπαρτσελόνα.

Σχετικά άρθρα