Walt Disney

Αν μπορείς να το ονειρευτείς μπορείς και να το κάνεις. 

Walt Disney (1901- 1966)

Ο Walter Elias Disney ήταν Αμερικανός σκιτσογράφος, επιχειρηματίας, και παραγωγός ταινιών που γεννήθηκε στο Σικάγο στις 5 Δεκεμβρίου 1901. Ο πατέρας του ήταν ξυλουργός και η μητέρα του δασκάλα σε δημόσιο σχολείο. Ο πατέρας του μεγαλώνοντας αποφάσισε να εγκαταλείψει την φάρμα του, για αυτό και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Κάνσας Σίτυ. Ίδρυσε μία μικρή εφημερίδα και με την βοήθεια των παιδιών του τις μοίραζε στην πόλη.

Το 1917 ο εμπνευστής του Μίκυ Μάους επέστρεψε στο Σικάγο και μπήκε στην σχολή McKinley High School για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης. Τότε ήταν που αποφάσισε να ασχοληθεί με την φωτογραφία και ξεκίνησε να εργάζεται ως σκιτσογράφος σε μία εφημερίδα.

Το 1922 αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Μαζί με έναν φίλο του τον Roy Iwerks αγόρασαν μία μεταχειρισμένη κινηματογραφική μηχανή και δημιούργησαν ένα δικό τους στούντιο. Η πρώτη του έμπνευση ήταν ο Μίκυ Μάους και ακολούθησαν οι γνωστές σε όλους ταινίες με πρωταγωνιστές ζωάκια.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία τους ακολούθησε ανοδική πορεία με την δεκαετία 1930- 1940 θα είναι η χρυσή εποχή τους. Ο Disney σαν επιχειρηματίας έγραψε ιστορία στην παραγωγή καρτούν και όσοι τον γνώρισαν τον περιέγραφαν ως έναν οραματιστή που με τις ταινίες του έπλασε τις αντιλήψεις ολόκληρων γενεών.

Τον Νοέμβριου 1966 διαγνώστηκε με καρκίνο του πνέυμονος καθώς ήταν δεινός καπνιστή και πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966 μόλις έναν μήνα μετά την διάγνωση.

 

Σχετικά άρθρα