Johann Wolfgang von Goethe

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται από αυτό που θεωρεί αστείο.

Johann Wolfgang von Goethe

Ο Johann Wolfgang von Goethe, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1749 στην Φρανκφούρτη και απεβίωσε στις 22 Μαρτίου 1832 στην Βαϊμάρη. Ήταν Γερμανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, επιστήμονας, πολιτικός, θεατρικός σκηνοθέτης και κριτικός που θεωρείται παγκοσμίως η μεγαλύτερη γερμανική, λογοτεχνική προσωπικότητα της σύγχρονης εποχής.

Ο Goethe είναι ο μόνος Γερμανός λογοτέχνης του οποίου το εύρος και η καλλιτεχνική αξία είναι ισάξια με εκείνα των κορυφαίων φιλοσόφων της Γερμανίας και των συνθετών από τους οποίους συχνά αντλούσε έμπνευση. Μάλιστα, πολλοί συνθέτες της εποχής του έχουν μελοποιήσει τα έργα του.

Στη λογοτεχνική κουλτούρα των γερμανόφωνων χωρών, κατείχε τόσο κυρίαρχη θέση που, από τα τέλη του 18ου αιώνα, τα γραπτά του περιγράφονται ως «κλασικά». Για τους Ευρωπαίους θεωρείται ως ο κεντρικός και αξεπέραστος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος. Πολλές φορές το έργο του συγκρίνεται με εκείνο των Διαφωτιστών, του William Shakespeare αλλά και του Δάντη με τον πολιτισμό του Υψηλού Μεσαίωνα.

Το πρώτο σημαντικό επιστημονικό έργο του Goethe “η Μεταμόρφωση των Φυτών” δημοσιεύτηκε μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία του στην Ιταλία το 1788. Το 1791 έγινε διευθύνων σύμβουλος του θεάτρου της Βαϊμάρης και το 1794 άρχισε μια φιλία με τον δραματουργό, ιστορικό και φιλόσοφο Φρίντριχ Σίλερ, τα έργα του οποίου πρωτοπαρουσιάστηκε μέχρι τον θάνατο του Σίλερ το 1805. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Goethe δημοσίευσε το δεύτερο μυθιστόρημά του “Wilhelm Meister’s Apprenticeship”. Το έργο, όμως, που τον καθιέρωσε είναι ο “Φάουστ” που γράφθηκε το 1808 και έμεινε στην ιστορία ο έρωτας των δύο χαρακτήρων του Hermann and Dorothea.

Σχετικά άρθρα