Χαλίλ Γκιμπράν

Είναι οι μικρόψυχοι άνθρωποι εκείνοι που προσπαθούν να εξευτελίσουν τους άλλους.

Χαλίλ Γκιμπράν

Ο Gibran Khalil Gibran γεννήθηκε στον Λίβανο το 1931 και σε νεαρή ηλικία έφυγε με την οικογένειά του για την Αμερική. Ήταν συγγραφέας, ποιητής και εικαστικός, που θεωρήθηκε από πολλούς φιλόσοφος, έναν τίτλο που ο ίδιος απέρριπτε. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο συγγραφέας του ποιητικού έργου “Προφήτη”, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1923. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει ένα από τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Γεννημένος σε ένα χωριό του Λιβάνου υπό οθωμανική κυριαρχία σε οικογένεια Μαρωνιτών, ο νεαρός Χαλίλ μετανάστευσε με τη μητέρα και τα αδέρφια του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1895. Η μητέρα του εργαζόταν ως μοδίστρα στην Βοστώνη γράφτηκε σε ένα σχολείο όπου οι δημιουργικές του ικανότητες έγιναν γρήγορα αντιληπτές από έναν δάσκαλο. Εκείνος τον συνέστησε στον φωτογράφο και εκδότη F. Holland Day.

Ωστόσο, σε ηλικία δεκαπέντε ετών στάλθηκε πίσω στην πατρίδα του από την οικογένειά του για να εγγραφεί στο Collège de la Sagesse στη Βηρυτό. Επέστρεψε στη Βοστώνη μετά το θάνατο της μικρότερης αδερφής του το 1902 και μέσα σε έναν χρόνο έχασε τον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδερφό του και τη μητέρα του. Έτσι, βασίστηκε στο εισόδημα της μοναδικής πια αδερφής του που είχε απομείνει από τη δουλειά της σε ένα μοδίστρο για κάποιο διάστημα.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη απώλεια των συγγενών του το 1904 τα σχέδια του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο στούντιο του Hollαnd Day στη Βοστώνη, με το πρώτο του βιβλίο στα αραβικά να εκδίδεται το 1905 στη Νέα Υόρκη. Μετά από αυτά η Mary Haskell μία γνωστή ευεργέτιδα του παρείχε οικονομική βοήθεια. Με αυτή ο Gibran σπούδασε τέχνη στο Παρίσι από το 1908 έως το 1910.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι ήρθε σε επαφή με Σύριους και Νεότουρκους αγωνιστές που προωθούσαν την επανάσταση στην τουρκοκρατούμενη Συρία. Οι ιδέες που σχημάτισε για την ελευθερία αποτυπώθηκαν σε γραπτά. Αυτά τα γραπτά απαγορεύτηκαν σε όλη την οθωμανική αυτοκρατορία.

Στην καριέρα του συνδύασε τα γραπτά με τα εικαστικά του έργα με πολλά σχέδιά του να κοσμούν τα βιβλία του. Η απήχηση που είχαν από τότε ήταν τεράστια και έκανε την φήμη του γνωστή παγκοσμίως. Δυστυχώς, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Το 1931 άφησε την τελευταία του πνοή στην Νέα Υόρκη μετά από κίρρωση και φυματίωση σε αρχικό στάδιο στον ένα του πνεύμονα. Το σώμα του μεταφέρθηκε στο χωριό του στον Λίβανο στο οποίο είχε κληροδοτήσει όλα του τα πνευματικά δικαιώματα. Εκεί φτιάχτηκε μουσείο προς τιμήν του.

Έμεινε στην ιστορία ως η σημαντικότερη μορφή της αραβικής ποίησης και λογοτεχνίας.

 

Σχετικά άρθρα