Κική Δημουλά

Μίλα, οι λέξεις έχουν έχθρες μεταξύ τους, έχουν ανταγωνισμούς. Eάν κάποια από αυτές σ’ αιχμαλωτίσει, σ’ ελευθερώνει άλλη.

Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά ήταν Ελληνίδα ποιήτρια και συγγραφέας που απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου του 2020. Εμφανίστηκε στα Ελληνικά γράμματα το 1952 όταν σε ηλικία 19 ετών εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιήματα». Το κανονικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου και γεννήθηκε στην Αθήνα αν και η καταγωγή της ήταν από την Μεσσήνη.

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973 ενώ διετέλεσε πρόεδρος του κοινοφελούς ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Το 1956 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Έρεβος» και λίγο αργότερα ακολούθησαν οι «Ερήμην», «Επί τα ίχνη» και η συλλογή «Το λίγο του κόσμου» για την οποία τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.

Το ίδιο βραβείο κέρδισε για δεύτερη φορά με το «Χαίρε ποτέ», ενώ της απονεμήθηκε και το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της για την συλλογή της «Εφηβεία της λήθης». Ακολούθησαν οι συλλογές «Ενός λεπτού μαζί», «Ήχος απομακρύνσεων», «Εκτός σχεδίου», «Χλόη θερμοκηπίου», «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως», «Τα Εύρετρα», «Δημόσιος Καιρός» και «Ανω τελεία». 

Σχετικά άρθρα