Η Kim Kardashian είπε ότι η διατροφή με βάση τα λαχανικά τη βοηθάει στην ψωρίαση αλλά τι πιστεύουν οι ειδικοί;

Η Kim Kardashian έχει μιλήσει πολλές φορές για το πρόβλημα ψωρίασης που αντιμετωπίσει σχετικά και πρόσφατα μοιράστηκε νέες λεπτομέρειες για το πώς διαχειρίζεται την αυτοάνοση πάθηση. Η 41χρονη τηλεπερσόνα είπε ότι προσπαθεί να ακολουθήσει μια φυτική διατροφή για να βοηθήσει στον έλεγχο της ψωρίασής της σε μια νέα συνέντευξη στον ιστότοπο Poosh της αδελφής της Kourtney Kardashian.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian (@kimkardashian)

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί το σώμα να παράγει νέα κύτταρα του δέρματος σε ημέρες και όχι εβδομάδες σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Τα κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος και μπορούν να δημιουργήσουν παχιά, φολιδωτά μπαλώματα που εμφανίζονται συνήθως στα γόνατα, στους αγκώνες, στο κάτω μέρος της πλάτης και στο τριχωτό της κεφαλής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψωρίαση δεν είναι μόνο μια πάθηση του δέρματος. Είναι επίσης σημάδι φλεγμονής στο σώμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα που έχει και η Kardashian, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο και ανησυχίες για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης της Αμερικής.

Τελικά η φυτική διατροφή βοηθά;

Η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής είναι ένα πράγμα που τη βοηθά να αντιμετωπίσει την πάθηση, είπε η Kardashian στο Poosh. Αν και δεν υπεισέρχεται στις ιδιαιτερότητες του τι συνεπάγεται η διατροφή της, είπε ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο φυτική και «να τρώει όσο το δυνατόν περισσότερες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές». Για εκείνη, αυτό περιλαμβάνει smoothies με βρύα θαλάσσης και τον αγαπημένο της τάκο φυτικής προέλευσης.

Μπορεί, λοιπόν, η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή να βοηθήσει πραγματικά στα συμπτώματα της ψωρίασης; Η έρευνα που έγινε για το θέμα ήταν ασαφής. Για παράδειγμα, μια επιστημονική ανασκόπηση του 2019 63 άρθρων σχετικά με τη διατροφή και την ψωρίαση υποδηλώνει ότι οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους δεν προκαλούν μεγάλη επίδραση στην ψωρίαση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian (@kimkardashian)

Ωστόσο, ορισμένες συγκεκριμένες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων, μιας δίαιτας με ιχθυέλαιο και μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση όταν χρησιμοποιούνται μαζί με θεραπείες, όπως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Και ενώ το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης σημειώνει ότι δεν υπάρχει δίαιτα που να μπορεί να θεραπεύσει την ψωρίαση, προτείνει τα άτομα με ψωρίαση να τρώνε υγιεινές τροφές για την καρδιά, όπως άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Αυτές ενδέχεται να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να μειώσει τις πιθανότητες η ψωρίαση να οδηγήσει σε άλλη ασθένεια.

Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις

Ο πιστοποιημένος δερματολόγος Ife J. Rodney, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει μεγάλη εγκυρότητα στην κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής για τη θεραπεία της ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, αλλά δεν είναι όλα τα ζωικά προϊόντα υπεύθυνα για φλεγμονώδεις καταστάσεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian (@kimkardashian)

Ωστόσο συμπληρώνει πως εάν έχεις ψωρίαση, δεν είναι κακό να εξετάσεις πώς αυτό που τρως επηρεάζει τα συμπτώματά σου. Οι παράγοντες που προκαλούν ψωρίαση είναι διαφορετικοί για τον καθένα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, τραυματισμούς του δέρματος, ασθένειες, καιρικές συνθήκες και ορισμένα τρόφιμα.

Η Kardashian μπορεί να παρατήρησε βελτίωση στα συμπτώματα της ψωρίασης από την κατανάλωση φυτικής διατροφής, αλλά οι ειδικοί δεν μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να ισχύει για όλους.

Σχετικά άρθρα