Η Jane Fonda μοιράστηκε ένα βίντεο που γυμνάζεται 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας της

Η 84χρονη ηθοποιός Jane Fonda πρόσφατα διαγνώστηκε με non-Hodgkin λέμφωμα όπως ανακοίνωσε η ίδια σε δημοσίευσή της στο Instagram. Παρ’ όλα αυτά, δεν αφήνει τη θεραπεία του καρκίνου να την επιβραδύνει. Η κίνηση και η άσκηση την βοηθούν να διατηρεί το σώμα και την υγεία της και να διαχειριστεί την κούραση που μπορεί να είναι παρενέργεια της χημειοθεραπείας, όπως μοιράστηκε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jane Fonda (@janefonda)

Η Fonda αποκάλυψε για πρώτη φορά τη διάγνωσή της στο Instagram στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, σημειώνοντας ότι θα συμπληρώσει έξι μήνες χημειοθεραπείας ως θεραπεία. Το λέμφωμα non-Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στο λεμφικό σύστημα, το οποίο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Κατά την Fonda, είναι θεραπεύσιμο και έχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης.

Η άσκηση ως αντίδοτο

Τώρα, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη χημειοθεραπεία της, η Fonda φαίνεται να τα πάει καλά. «Περίπου τρεις εβδομάδες από την πρώτη μου χημειοθεραπεία, πρέπει να σας πω ότι νιώθω πιο δυνατή από ό,τι εδώ και χρόνια», έγραψε η Fonda στην πρόσφατη ανάρτησή της στο blog. «Ο γιατρός μου είπε ότι το καλύτερο αντίδοτο για την κούραση που μπορεί να προκαλέσει η χημειοθεραπεία είναι η κίνηση».

Σε μια προσπάθεια να κάνει ακριβώς αυτό, η Fonda άρχισε να περπατά και να γυμνάζεται, έγραψε στην σελίδα της. Για παράδειγμα, η Fonda δημοσίευσε ένα κλιπ στο YouTube με την ίδια να γυμνάζεται με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Στο βίντεο, κάνει squats στον τοίχο με την πλάτη της σε μια μπάλα σταθερότητας άσκησης στον τοίχο, ενώ κρατά έναν μωβ αλτήρα σε κάθε χέρι.

Η ξεκούραση δεν βοηθά

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση μπορεί να σας δώσει ενέργεια, αλλά οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους κάνουν χημειοθεραπείες. Η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι συνήθως αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης λόγω του καρκίνου ή της θεραπείας του και δεν ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Δεν βελτιώνεται μετά από έναν πραγματικά καλό ύπνο ή έναν βραδινό ύπνο. Έτσι, η περισσότερη ξεκούραση δεν είναι καλή θεραπεία όταν αφορά κούραση που σχετίζεται με τον καρκίνο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jane Fonda (@janefonda)

Η σωματική δραστηριότητα, ωστόσο, είναι μια σταθερή επιλογή για την αντιμετώπιση αυτής της κούρασης. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του καρκίνου και μετά τη θεραπεία του καρκίνου αναφέρουν λιγότερη κόπωση από εκείνους που δεν το κάνουν.

Η American Cancer Society προσφέρει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και άσκησης στον ιστότοπό της. Η έρευνα δείχνει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η άσκηση είναι ασφαλής και χρήσιμη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Μπορεί να βοηθήσει του ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους καθώς και την ενέργεια που έχουν για να κάνουν τα πράγματα που απολαμβάνουν.

Οποιαδήποτε άσκηση βοηθά

Όσο για το πώς οι ασθενείς μπορούν να ασκηθούν για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, αυτό εξαρτάται από το άτομο, όπως έχει αποδείξει η Fonda. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που απολαμβάνει ο ασθενής είναι καλό να κάνει. Το περπάτημα είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσουν οι ασθενείς επειδή είναι προσιτό και σχετικά ασφαλές ακόμα κι αν δεν έχουν ασκηθεί ποτέ πριν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jane Fonda (@janefonda)

Φυσικά, η Jane Fonda δεν είναι αρχάρια στην γυμναστική. Η διάσημη σταρ και ακτιβίστρια για το κλίμα είναι γνωστή για τις βιντεοκασέτες γυμναστικής της δεκαετίας του 1980 και συνέχισε να τονίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ενώ εκείνη μπορεί να είναι σε θέση να κάνει εύκολα ακόμη και πιο βαριές ασκήσεις, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία πριν εντάξουν την προπόνηση στην ρουτίνα τους. Συνολικά, φαίνεται ότι η άσκηση βοηθά την Fonda να αισθάνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών για τον καρκίνο.

Σχετικά άρθρα