Σπιτική μαρμελάδα βατόμουρο με κανέλα: Πώς η κανέλα ρυθμίζει φυσικά τον διαβήτη τύπου 2 και την χοληστερόλη;

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα
  • 3-1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κ. σ. εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1/8 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 σακουλάκι υγρή πηκτίνη φρούτων

Εκτέλεση:

  1. Λιώστε τα βατόμουρα, μετρήστε 2-1/2 φλιτζάνια και τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα
  2. Προσθέστε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο και βράστε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς
  3. Ανακατέψτε γρήγορα την πηκτίνη και επιστρέψτε σε πλήρη βρασμό βράζοντας για 1 λεπτό και ανακατεύοντας συνεχώς
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε τον αφρό
  5. Ρίξτε προσεκτικά το ζεστό μείγμα σε καυτά βάζα και σφραγίστε, αφαιρώντας τις φυσαλίδες αέρα
  6. Βάλτε για 10 λεπτά το βάζο σε βραστό νερό

Οφέλη

Η μαρμελάδα είναι ένα από τα αγαπημένα αλείμματα για το ψωμί και τις φρυγανιές μας που μας θυμίζει έντονα το σπίτι της γιαγιάς και τα παιδικά μας χρόνια. Το βατόμουρο ή αλλιώς μύρτιλο είναι ένα από τα πιο υψηλά σε θρεπτική αξία φρούτα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία μας. Αυτά τα οφέλη του βατόμουρου εμπλουτίζονται από τα πλούσια οφέλη της κανέλας προσφέροντάς μας ένα υγιεινό συνοδευτικό για το πρωινό και τα γλυκά μας.

Πώς η κανέλα υποστηρίζει την υγεία μας;

1. Ρυθμίζει τον διαβήτη τύπου 2

Ίσως το πιο σημαντικό και συναρπαστικό όφελος της κανέλας είναι η επίδρασή της στον διαβήτη τύπου 2. Μπορεί, δηλαδή, να βοηθήσει στη διαχείριση του μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Ορισμένες ενώσεις της κανέλας μπορούν να μιμηθούν τις επιδράσεις της ινσουλίνης και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μια λειτουργία που είναι κρίσιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Η ινσουλίνη είναι μια από τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη χρήση ενέργειας. Είναι επίσης απαραίτητο για τη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα σας από την κυκλοφορία του αίματός σας στα κύτταρά σας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι ανθεκτικοί στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό γνώρισμα καταστάσεων όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης. Μια ένωση συγκεκριμένα, η κινναμάτη, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που παράγει τη χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την ποσότητα των λιπαρών οξέων στο αίμα.

H κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα ζάχαρης που εισέρχεται στο αίμα σας μετά από ένα γεύμα. Αυτό το επιτυγχάνει παρεμβαίνοντας σε πολλά πεπτικά ένζυμα, τα οποία επιβραδύνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σας σύστημα. Δεύτερον, μια ένωση στην κανέλα μπορεί να μιμείται τα αποτελέσματα της ινσουλίνης για τη βελτίωση της πρόσληψης σακχάρου στα κύτταρα.

3. Μειώνει τις φλεγμονές

Η κινναμαλδεΰδη είναι μία απίστευτη ένωση που δίνει στην κανέλα την έντονη μυρωδιά και τη δυνατή γεύση της και μπορεί επίσης να διευκολύνει το πρήξιμο και να αποτρέψει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του δεν σταματούν εκεί. Μπορεί επίσης να εμποδίσει ορισμένες ουσίες που σχετίζονται με ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο για ασθένειες.

4. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά επειδή βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τα κύτταρα και συμβάλλει σε σχεδόν κάθε χρόνια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος διαβήτη τύπου 2. Παραδόξως, οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της κανέλας είναι ανώτερες από αυτές πολλών γνωστών υπερτροφών.

5. Προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Η κανέλα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η συμπλήρωση με τουλάχιστον 1,5 γραμμάριο ή περίπου 3/4 του κουταλιού του γλυκού κανέλας την ημέρα ήταν σε θέση να μειώσει:

  • τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων
  • της ολικής χοληστερόλης
  • της κακής χοληστερόλης
  • του σακχάρου του αίματος

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται με συνέπεια για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Όταν συνδυάζονται, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

6. Μειώνει τα σημάδια γήρανσης

Καθώς το δέρμα μας γερνά, παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, δομικές πρωτεΐνες που βοηθούν στη διατήρηση του δέρματος λεία και ελαστική. Πολλές λοσιόν και κρέμες ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής αυτών των πρωτεϊνών, αλλά το εκχύλισμα κανέλας μπορεί να κάνει τη δουλειά χωρίς τη βοήθεια επιπλέον χημικών ουσιών.

 

Σχετικά άρθρα