Φιλιππίδης: Οι γενναίες αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση που τον οδήγησαν στο εδώλιο

Μετά από τις γενναίες αποκαλύψεις πολλών γυναικών στο χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου, το κίνημα #metoo πήρε τεράστιες διαστάσεις, δημιουργώντας τεράστιο ξέσπασμα, με κοπέλες και γυναίκες να σπάνε την σιωπή τους και να καταγγέλλουν ανοικτά βιασμούς και απόπειρες βιασμού. Καταδικάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη όποια τέτοια αποτρόπαια πράξη και τασσόμαστε στο πλευρό των γυναικών αυτών.

σεξουαλικη κακοποιηση

Λέμε πόσο γενναίες είναι που πήραν την απόφαση να σπάσουν την  σιωπή τους και να μιλήσουν. Δεν υπάρχει καν το ερώτημα γιατί τώρα που επαναλαμβάνεται από πολλούς δήθεν άπιστους. Γιατί τώρα αισθάνθηκαν έτοιμες, γιατί τώρα βρήκαν την απαραίτητη συμπαράσταση, γιατί τώρα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το βάρος των συναισθημάτων τους. Δεν μας ενδιαφέρει το γιατί. Μας ενδιαφέρει να  τις χειροκροτήσουμε και να σταθούμε πλάι τους. Μας ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όποιον αποφάσισε να εξουσιάσει ξένα κορμιά, χωρίς την δική τους συγκατάθεση.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DREAM ON-line (@dreamonline_gr)


Ήταν αρχές του 2021 όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο του θεάτρου. Οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου είχαν προβεί σε καταγγελίες εις βάρος του ηθοποιού Πέτρο Φιλιππίδη, οι οποίες όμως δεν πήραν ποτέ τον δρόμο της δικαιοσύνης, εφόσον αφορούσαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί λόγω παλαιότητας.

Η έρευνα του εισαγγελέα που έφερε στο φως και άλλες καταγγελίες

σεξουαλικη κακοποιηση

Ωστόσο τον Μάρτιο του ίδιου έτους ο εισαγγελέας διενήργησε έρευνα για τις εν λόγω καταγγελίες, κατά την διάρκεια της οποίας έφτασαν στα χέρια του και άλλες καταγγελίες εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Στο ίδιο πλαίσιο υπήρξε μια καταγγελία για το 2008 που αφορούσε το βιασμό μίας κοπέλας, η οποία βρέθηκε με τον ηθοποιό για επαγγελματικούς λόγους και εξαναγκάστηκε  από τον ίδιο να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα..του ξέφυγα, με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό, τι μου έκανε», είπε στην κατάθεσή της

Η δεύτερη καταγγελία αφορούσε απόπειρα βιασμού το 2010, η οποία ομοίως με την προηγούμενη συνέβη στα πλαίσια επαγγελματικού ραντεβού με τον ηθοποιό. Η  ίδια είχε πει στην κατάθεσή της πως προσπάθησε να τον αποτρέψει και να δηλώσει την άρνηση της για τις πράξεις του. Του είχε πει συγκεκριμένα «σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε», με τον κ. Φιλιππίδη να απαντάει πως «μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο».

Η τρίτη καταγγέλουσα ανέφερε πως μετά από συνάντησή της με τον ηθοποιό το 2014, ο ίδιος προσφέρθηκε να την μεταφέρει σπίτι της με το αυτοκίνητό του και εκείνη δέχτηκε. Ο ηθοποιός παρέκκλινε της διαδρομής πηγαίνοντας σε σκοτεινό και απόμερο μέρος για να της επιτεθεί. «Τον απειλούσα ότι θα τον καταγγείλω και εκείνος απαντούσε με βρισιές». Όταν ξαφνικά άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου πετώντας την κοπέλα έξω και απευθυνόμενος σε εκείνη είπε «Άντε από δω, που θες να σου δώσω και ρόλο».

Ποια η θέση του Πέτρου Φιλιππίδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν προέβη σε δηλώσεις, έπειτα από την πρώτη που είχε κάνει στην αρχή της υπόθεσης τον Φεβρουάριο του 2021, όταν κρατώντας χαμηλούς τόνους, υποστήριξε πως οι ενέργειες αυτές είχαν σκοπό να σπιλώσουν το όνομά του και την φήμη του. Όπως ήταν επόμενο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Η απολογία του στην  ανακρίτρια τον Ιούλιο του ίδιου έτους δεν ήταν αρκετή ώστε να μην διαταχθεί η προφυλάκισή του. Στην συνέχεια το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έδειξε στον ηθοποιό το δρόμο για το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Έκτοτε και κατά την διάρκεια της προφυλάκισής του πολλοί επώνυμοι του θεάτρου και μη, έδωσαν την δική τους εκδοχή για τα γεγονότα, με τους περισσότερους να συντάσσονται κατά του ηθοποιού.

Η πολύκροτη δίκη

 

View this post on Instagram

 

A post shared by starnews (@starchannelnews)


Η πολυαναμενόμενη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη ο οποίος κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού κατ’ εξακολούθηση άρχισε την Δευτέρα 9/1.

Στην απολογία του ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, σκιαγραφόντας την προσωπικότητα του και μιλώντας για την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει για τις γυναίκες. Υποστήριξε πως σκοπός των καταγγελίων είναι η σπίλωση του ονόματός του και η εκδίκηση των γυναικών αυτών για ρόλους που δεν κέρδισαν στο θέατρο. Τις κατονόμασε άλλωστε ως «εθελόντριες» στο σχέδιο εξόντωσής του. Σήμερα σε συμπληρωματική του απολογία παρουσίασε στοιχεία μαζί με την δικηγόρο του, τα οποία έδιναν τη βάση του οικονομικού κινήτρου που οδήγησε στην πλεκτάνη εναντίον του.

Ας σημειωθεί εδώ πως ο γιος του αλλά και η σύζυγός του βρίσκονται στο πλευρό του κατά την όλη διαδικασία, παρότι έχει αποκαλυφθεί, αλλά και ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως υπήρξε άπιστος.

Παρατίθενται σημεία της απολογίας του

«Είμαι άπιστος ναι. Βιαστής δεν είμαι. Είμαι νευρικός κλπ. Δεν έχω βρίσει ποτέ. Ο γιός μου το καλοκαίρι δούλεψε γκαρσόνι και το έκανε και πολύ καλά μάλιστα. Είναι μέσα στους 10 καλύτερους νέους ηθοποιούς. Από αυτά που έβγαλε μου έστελνε και εμένα 10 ευρώ για να φάω κάτι παραπάνω. Ξέρετε τι είναι η φυλακή; Ερχόμουν με χειροπέδες και οι μόνοι που νοιάζονταν για μένα, γιατί ήξεραν που πάω, ήταν οι φρουροί στην κλούβα. Η φυλακή σου σταματάει το μυαλό, λιώνεις. Η γυναίκα αυτή που δεν της ήμουν πιστός ερχόταν το πρωί στη φυλακή στη Τρίπολη για να μου φέρει αυτά τα 10 ευρώ του γιου μου.Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν…».

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση στα 60 μου χρόνια. Άδικα. Με λένε Πέτρο Φιλιππίδη και ό,τι έχει μείνει από αυτό. Γεννήθηκα το 1962, αλλά η μητέρα μου με έγραψε το 1963 για να κερδίσω χρονιά. Θα μιλήσω για τη ζωή μου. Αν σε κάποιους φαίνεται αστεία δεν με πειράζει. Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Μιλώντας για το ήθος και τον χαρακτήρα μου δεν ξέρω αν μιλώ για μένα. Έχω κατηγορηθεί για πράγματα που πάντα σιχαινόμουν. Δεν είμαι καλός στο λόγο…», «Εξαιτίας της δικής μου καταστροφής καταστράφηκαν και οι γύρω μου».

 

Τι απεφάνθη η εισαγγελέας

Ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού, αθώος για την κατηγορία του βιασμού

Η εισαγγελέας της έδρας σχολίασε μεταξύ άλλων για τις καταγγελίες της πρώτης καταγγέλουσας,  πως έχουν υποπέσει σε ανακρίβειες και πως «εάν από την αρχή είχε πει αυτά που είπε στην συνέχεια, θα το δεχόμουν», κάνοντας λόγο για τις διαφορετικές διατυπώσεις που χρησιμοποίησε η ίδια, πρώτα στο ΣΕΗ και μετά σε εισαγγελέα και ανακρίτρια. Έτσι αποφάνθηκε να εισηγηθεί για την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών στην κατηγορία για βιασμό.

Αντιθέτως για τις δύο επόμενες κατηγορίες που αφορούν την απόπειρα βιασμού, η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης και  πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου, λέγοντας πως οι δύο καταγγέλλουσες είναι αξιόπιστοι μάρτυρες. Η ίδια είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στον Πέτρο Φιλιππίδη «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση…ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι…», ενώ δίνοντας απάντηση στην υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου, υπογράμμισε πως οι καταγγέλουσες μίλησαν τώρα «γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες. Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές».

Η δίκη διεκόπη για τις 19 του τρέχοντος μήνα, όταν και θα ακουστούν οι αγορεύεις και των δύο πλευρών.

Σχετικά άρθρα