Ορλάντο Μπλουμ: Πώς ο διάσημος ηθοποιός βοηθάει τα παιδιά στην Ουκρανία να ξανακερδίσουν την αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας

Ο Ορλάντο Μπλουμ, πρέσβης καλής θέλησης της UNICEF και αστέρας του κινηματογράφου, γνωστός από τους ρόλους του στις ταινίες “Πειρατές της Καραϊβικής” και “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, κέντρο για παιδιά στο Κίεβο.

Αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από το 2016, δήλωσε ο Βρετανός ηθοποιός. Εκεί συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Ποτέ δεν περίμενα να κλιμακωθεί ο πόλεμος σε όλη τη χώρα τότε που ήμουν εκεί”, ανέφερε ο Μπλουμ σε ανάρτησή του στο Instagram.

“Αλλά σήμερα, ήμουν τυχερός που άκουσα το γέλιο των παιδιών σε κέντρο υποστηριζόμενο από τη UNICEF Spilno, έναν ασφαλή, ζεστό χώρο φροντίδας παιδιών, για να παίζουν, να μαθαίνουν και να έχουν ψυχολογική υποστήριξη”.

“Σήμερα συνάντησα τη Natalia και τον Yurii που με καλωσόρισαν στο σπίτι τους στο Demydiv. Έχουν πέντε παιδιά μεταξύ 8 και 27 ετών. Έλαβαν επίσης τέσσερα αδέλφια μεταξύ 4 και 8 ετών πριν από τρία χρόνια. Ναι, είναι εννιά παιδιά!! Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και τα παιδιά γίνονται ορφανά ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερους γονείς για να ακολουθήσουν τα βήματα της Ναταλίας και του Γιούρι και να πάρουν αυτά τα παιδιά σε σπίτια αγάπης. Είναι σούπερ άνθρωποι. Μου είπαν ότι αυτός ο πόλεμος τους δίδαξε ένα πράγμα…ότι η οικογένεια μετράει περισσότερο. Όταν έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους μετά την κλιμάκωση του πολέμου πέρυσι, πήραν πολύ λίγα καθώς είπαν ότι δεν χρειάζονται τίποτα εκτός από τα παιδιά τους. Η @UNICEF εργάζεται για να τερματίσει τη χρήση ιδρυμάτων ιδρυμάτων φροντίδας και αντ’ αυτού να ενισχύσει την υποστήριξη των οικογενειών, έτσι ώστε κάθε παιδί της Ουκρανίας να είναι μέρος μιας ζεστής, περιποιητικής, αφοσιωμένης οικογένειας όπως αυτή της Ναταλίας και της Γιούλια”, έγραψε ο διάσημος ηθοποιός.

Τα κέντρα Spilno σε όλη την Ουκρανία προσφέρουν υποστήριξη στα εκτοπισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους. Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά και κηδεμόνες τους επισκέφθηκαν κάποιο από αυτά στη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

“Έφτασα στην Ουκρανία σήμερα για το πρώτο μου ταξίδι πίσω από το 2016. Δεν θα περίμενα ποτέ ότι ο πόλεμος θα είχε κλιμακωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τότε που ήμουν εκεί. Σήμερα, όμως, είχα την τύχη να ακούσω το γέλιο των παιδιών σε ένα κέντρο Spilno που υποστηρίζεται από τη @UNICEF, έναν ασφαλή, ζεστό και περιποιητικό χώρο για τα παιδιά να παίζουν, να μαθαίνουν και να λαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Spilno σημαίνει «μαζί» στα Ουκρανικά και υπάρχουν πάνω από 180 από αυτά τα κέντρα εδώ. Αυτό που επισκέφτηκα σήμερα ήταν χτισμένο βαθιά μέσα στο μετρό για να εξασφαλίσω την ασφάλειά τους. Για λίγες ώρες κάθε μέρα, οι γονείς μπορούν να αφήσουν τα μικρά παιδιά τους και να τους δώσουν μια αίσθηση κανονικότητας να παίζουν παιχνίδια και να είναι απλώς παιδιά. Υπήρχαν επίσης πολλά εφόδια τέχνης και υλικά χειροτεχνίας, που τους επιτρέπει να εκφραστούν δημιουργικά, μακριά από τις πιέσεις της ανάπτυξης σε μια εμπόλεμη ζώνη. Τα παιδιά στην Ουκρανία χρειάζονται πίσω την παιδική τους ηλικία”.

Από τις 26 Μαρτίου τουλάχιστον 465 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας.

“Αυτός γνωρίζει τι έφερε αυτή η επίθεση, πόσο μεγάλες πρέπει να είναι οι προσπάθειες του κόσμου για να την σταματήσουν και για να αναστηλωθεί η Ουκρανία μετά τον πόλεμο”, σημείωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την συνάντησή του με τον Μπλουμ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα