“Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω, όλοι με αγνοούν”, λέει μέσα από την φυλακή η Εύα Καϊλή

“Είμαι αθώα, θα το αποδείξω”, λέει η Εύα Καϊλή μέσα από τις φυλακές όπου κρατείται.

Είμαι αθώα, θα το αποδείξω“, Αλλά δεν νιώθω θύμα, νιώθω τρόπαιο». Ένα τρόπαιο; «Ναι, το τρόπαιο μιας πολιτικής δίωξης που περιλαμβάνει μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που υπάρχει σε κάθε περίπτωση κατά των βουλευτών και των πολιτικών της Νότιας Ευρώπης. Οι Μαλτέζοι, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και ούτω καθεξής», δήλωσε η Εύα Καϊλή σύμφωνα με δημοσίευμα της «corriere della sera»

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η Εύα Καϊλή μπήκε στην αίθουσα συνεντεύξεων των φυλακών Χάρεν με χαμόγελο. Φορούσε τζιν, αθλητικά παπούτσια, πάνω από το λευκό πουκάμισο το πράσινο γιλέκο με μαύρο περίγραμμα που πρέπει να φορούν όλοι οι κρατούμενοι στο Βέλγιο.

Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βρέθηκε η Deborah Bergamini, βουλευτής της Forza Italia, μέλος της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είχε υποβάλει ερώτηση στη γενική γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρίγια Μπούριτς για την κράτησή της.

Κανείς από την Ελλάδα δεν ήρθε να με δει

Απευθύνθηκε στη βουλευτή λέγοντάς της: «Σε ευχαριστώ που ήρθες να με δεις, εκτιμώ το κουράγιο σου. Είστε η πρώτη βουλευτής που έρχεται εδώ στη φυλακή για να δει πώς είμαι. Κανείς δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα. Κανείς από το κόμμα μου, κανείς από την Ελλάδα μου ».

Οι δικηγόροι της, είχαν πει ότι είχε «υποβληθεί σε βασανιστήρια» επειδή τις πρώτες δεκαέξι ώρες μετά τη σύλληψή της είχε μείνει χωρίς νερό, στο κρύο, με ένα φως πάντα αναμμένο. Τώρα δεν παραπονιέται για το καθεστώς των φυλακών. «Αλλά μετά τον σάλο των πρώτων ημερών αυτής της υπόθεσης, κανείς δεν μιλάει πια. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει, όντως με ακυρώνουν».

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την έναρξη του Qatargate, περισσότερες από εκατό ημέρες από εκείνη την 9η Δεκεμβρίου, όταν η Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλα οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου της Francesco Giorgi, ενός κοινοβουλευτικού βοηθού που είχε συνεργαστεί με τον πρώην Ευρωπαίο βουλευτή των Βρυξελλών Antonio Panzeri, ο οποίος επίσης κατέληξε στη φυλακή.

Μια περίπλοκη πλοκή προς ανάγνωση ακόμη και για τους Βέλγους ερευνητές. «Ο Panzeri ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου», σχολιάζει, ξεπερνώντας κάποια αντίσταση στο να μιλήσει για τους άλλους εμπλεκόμενους.

Η κατηγορία είναι αυτή της διαφθοράς. Η Καϊλή φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Απέναντί της είναι τα 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της, η ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία όρισε το Κατάρ ως «στην πρώτη γραμμή των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, στα τέλη Απριλίου οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την προληπτική κράτηση. «Τα υποτιθέμενα εγκλήματα είναι πολύ σοβαρά – λέει η Bergamini – και αν κριθεί ένοχη θα πρέπει να πληρώσει. Όμως το τεκμήριο της αθωότητας είναι αναφαίρετο και πρέπει να ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Διαφορετικά, σκοτεινές περίοδοι της ιστορίας μας έρχονται στο μυαλό μας».

Όταν σκέφτηκε να αυτοκτονήσει

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες, έτυχε να σκεφτώ την αυτοκτονία. Πολλές φορές. Τότε κάτι έκανε κλικ». Αλλά το τέλος αυτών των έξι εβδομάδων, σύμφωνα με το δημοσίευμα συμπίπτει με την χρονική στιγμή που ο Panzeri αποφασίζει να συνεργαστεί με τους δικαστές και γι’ αυτό του επιβάλλεται μείωση ποινής και κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι ώρες μέσα στη φυλακή


Πρώτο μέλημα, ωστόσο, παραμένει η δίχρονη κόρη που απέκτησε με τον Francesco Giorgi που στο μεταξύ πήρε και κατ’ οίκον περιορισμό. Μπορεί να τη βλέπει μόνο δύο φορές το μήνα. «Αν η Καϊλή είναι ένοχη – λέει η Bergamini – το δικαστικό σύστημα θα το εξακριβώσει. Δεν φταίει όμως η κόρη της. Και αντιθέτως, βρίσκεται να ζει μια σπασμένη συναισθηματικότητα που θα έχει συνέπειες στη ζωή της.

Στο μονό κελί της η Καϊλή άρχισε να μελετά γαλλικά και ολλανδικά. «Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία –λέει– θέλω να ξαναρχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική».


Πηγή: corriere della sera

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα