Ο διάσημος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ κατηγορείται από 13 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση κατά την διάρκεια γυρισμάτων

O ήδη κατηγορούμενος για «βιασμό» και «σεξουαλική επίθεση» στη Σαρλότ Αρνούλ, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ βλέπει νέες μαρτυρίες που φέρνει στο φως η Mediapart-που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση- και κλονίζουν λίγο περισσότερο την εικόνα του.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την Τρίτη, 11 Απριλίου, το Mediapart αποκαλύπτει τις μαρτυρίες δεκατριών γυναικών που κατηγορούν τον Γάλλο ηθοποιό για «ακατάλληλες σεξουαλικές χειρονομίες ή σχόλια» μεταξύ 2004 και 2022 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων 11 ταινιών ή σειρών.

Σε ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο ιστότοπος ερευνών Mediapart συγκέντρωσε τουλάχιστον «δεκατρείς μαρτυρίες γυναικών που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ακατάλληλες σεξουαλικές χειρονομίες ή σχόλια από τον διάσημο ηθοποιό, διαφορετικής βαρύτητας, στο πλατό έντεκα ταινιών ή σειρών που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2004 και 2022 ή σε εξωτερικούς χώρους• αλλά και τις μαρτυρίες πολλών μαρτύρων» μπορούμε να διαβάσουμε.

Tι αποκαλύπτουν οι γυναίκες

«Υπάρχει ο Gégé που βάζει το χέρι του στο σορτσάκι μου»
Σύμφωνα με τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τρεις από αυτές τις γυναίκες έχουν καταθέσει στο δικαστήριο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά καμία δεν έχει υποβάλει ουσιαστικά μήνυση. «Μερικοί τα παράτησαν, άλλοι δεν το σκέφτηκαν καν.

Μία από τις μαρτυρίες προέρχεται από m;ia πρώην εξτρέμ στα γυρίσματα του «Big House» το 2015. Η ηθοποιός, που έμεινε ανώνυμη, θυμάται ένα «τραυματικό» γύρισμα. «Δέχθηκα επίθεση σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όχι σε μια απομονωμένη γωνιά, αλλά στα γυρίσματα. Υπήρχαν τόσοι αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη, που ήταν ακριβώς μπροστά μας! Κανείς δεν είπε τίποτα. Ακόμα κι όταν παραπονέθηκα και με φώναξαν. Νεκρική σιωπή.

«Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ αρνείται επισήμως όλες τις κατηγορίες»
Μια άλλη μαρτυρία της νεαρής ηθοποιού Sarah Brooks, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς Marseille, περιγράφει μια συστημική συμπεριφορά ανεμπόδιστης σεξουαλικής επιθετικότητας. «Ο Ντεπαρντιέ θα είχε βάλει το χέρι του στο μίνι σορτς του, ενώ έκανε «ένα μεγάλο περίεργο γρύλισμα». Λέει ότι «της αφαίρεσε το χέρι για πρώτη φορά», αλλά εκείνος θα το έβαζε ξανά «στο σορτσ (της) προσπαθώντας «να αγγίξει τους γλουτούς (της). «Το αφαιρώ για δεύτερη φορά και λέω δυνατά: «Υπάρχει ο Gégé που βάζει το χέρι του στο σορτσάκι μου. Μου απάντησε: «Καλά τι, νόμιζα ότι ήθελες να πετύχεις στον κινηματογράφο;

Όλοι γέλασαν, έτσι συνέχισε. Ήταν εξαιρετικά ταπεινωτικό», λέει η νεαρή ηθοποιός στη δημοσιογράφο Marine Turchi του Mediapart.
Όλες οι μαρτυρίες συμφωνούν στην έλλειψη ακρόασης των φερόμενων ως θυμάτων από την πλευρά των σκηνικών και των υπευθύνων, είτε είναι σκηνοθέτες είτε παραγωγοί. Με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Φαμπιέν Οντενιέντε που επιβεβαίωσε ότι επέπληξε τον ηθοποιό για την παραπάνω από ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Η αύρα του ηθοποιού και η ομερτά που βασιλεύει στον γαλλικό κινηματογράφο υπηρετεί την υπόθεση ενός «Gégé» που κρίνεται «άθικτος» από νεαρές γυναίκες.
Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ αντέδρασε μέσω της φωνής των δικηγόρων του. «Αρνείται επισήμως όλες τις κατηγορίες που ενδέχεται να εμπίπτουν στο ποινικό δίκαιο».

Πηγή: LeParisien

Σχετικά άρθρα