Μια διαφορετική ιστορία αγάπης: Ουκρανοί στρατιώτες που θέλουν να προσφέρουν μέλλον στην οικογένειά τους ακόμα και όταν δεν θα βρίσκονται στη ζωή, καταψύχουν το σπέρμα τους

Καθώς ο Vitalii Khroniuk ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στο έδαφος για να κρυφτεί από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ο Ουκρανός στρατιώτης είχε μόνο μία λύπη: Δεν είχε κάνει ποτέ παιδί. Γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, ο 29χρονος αποφάσισε να δοκιμάσει την κρυοσυντήρηση – τη διαδικασία κατάψυξης σπέρματος ή ωαρίων στην οποία στρέφονται ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες καθώς αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να μην πάνε ποτέ σπίτι τους.

«Δεν είναι τρομακτικό να πεθαίνεις, αλλά είναι τρομακτικό όταν δεν αφήνεις κανέναν πίσω», είπε ο Khroniuk, ο οποίος γρήγορα εντάχθηκε στην πολεμική προσπάθεια χωρίς να σκεφτεί το μέλλον του όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Η απόφαση να καταψύξουν το σπέρμα τους

Αυτός και ο σύντροφός του πήγαν σε μια ιδιωτική κλινική στο Κίεβο, ΤΗΝ IVMED, η οποία παραιτείται από το κόστος για την κρυοσυντήρηση σπέρματος για στρατιώτες. Η κλινική είχε περίπου 100 στρατιώτες που αποφάσισαν να καταψύχουν το σπέρμα τους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέει η επικεφαλής γιατρός της, Χαλίνα Στρέλκο. Οι υπηρεσίες υποβοηθούμενης σύλληψης για να μείνετε έγκυος κοστίζουν επί του παρόντος $800 έως $3.500.

“Δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να βοηθήσουμε. Μπορούμε μόνο να κάνουμε παιδιά ή να βοηθήσουμε να γίνουν. Δεν έχουμε όπλα, δεν μπορούμε να πολεμήσουμε, αλλά αυτό που κάνουμε είναι επίσης σημαντικό”, είπε ο Strelko, η κλινική του οποίου έπρεπε να κλείσει τους πρώτους μήνες του πολέμου καθώς το Κίεβο δέχτηκε επίθεση. Ωστόσο η κλινική άνοιξε ξανά μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την περιοχή.

Μια διαφορετική ιστορία αγάπης

Όταν ο Khroniuk είπε στη σύντροφό του, Anna Sokurenko, 24 ετών, τι ήθελε να κάνει, εκείνη αρχικά δεν ήταν σίγουρη.

«Ήταν πολύ οδυνηρό να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην επιστρέψει», είπε η Sokurenko, προσθέτοντας ότι της πήρε μια νύχτα προβληματισμού για να συμφωνήσει.

Αυτή και ο Khroniuk μίλησαν στο Associated Press ενώ κάθονταν στην κλινική, όπου στο διάδρομο κρέμονται αφίσες με χαμογελαστά μωρά, συμπεριλαμβανομένης μιας που γράφει «Το μέλλον σου προστατεύεται με ασφάλεια». Το εργαστήριο της κλινικής έχει το δικό του εφεδρικό τροφοδοτικό που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια συχνών διακοπών από ρωσικά βλήματα πυραύλων που καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή.

Η Στρέλκο, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της γονιμότητας από το 1998, είπε ότι η υπηρεσία που προσφέρει στους στρατιώτες είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, επισημαίνοντας «ένα πολύ επιθετικό μέρος αυτού του πολέμου με τεράστιες απώλειες».

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούν την προέλασή τους στην ανατολική πόλη Bakhmut με σφοδρό βομβαρδισμό και επιθέσεις που πιστεύεται ότι έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες στρατευμάτων τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία. Καμία πλευρά δεν λέει πόσοι έχουν πεθάνει.

Η απόκτηση παιδιού και μετά τον θάνατο στον πόλεμο, θα μπορούσε να απαλύνει τον πόνο της απώλειας

Το ζευγάρι παντρεύτηκε λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στην κλινική και τώρα ο άντρας πολεμά στην περιοχή Chernihiv κοντά στα σύνορα. Πιστεύει ότι μια ευκαιρία να αποκτήσει ένα παιδί, ακόμη και μετά τον θάνατό του στον πόλεμο, θα μπορούσε να απαλύνει τον βαθύ πόνο της απώλειας.

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία στο μέλλον αν μια γυναίκα χάσει το αγαπημένο της πρόσωπο», είπε. «Καταλαβαίνω ότι θα είναι δύσκολο να συνέλθω από αυτό, αλλά θα δώσει την αίσθηση να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να συνεχίσουμε να ζούμε», είπε η 24χρονη Άννα.

Η Nataliia Kyrkach-Antonenko, 37 ετών, έμεινε έγκυος όταν επισκεπτόταν τον σύζυγό της σε μια πόλη της πρώτης γραμμής, λίγους μήνες πριν σκοτωθεί στη μάχη. Ο σύζυγός της, Vitalii, επέστρεψε στο σπίτι στο Κίεβο για ολιγοήμερες διακοπές 10 ημέρες πριν από τον θάνατό του τον Νοέμβριο και είδε έναν υπέρηχο του αγέννητου κοριτσιού του. Επισκέφτηκε επίσης μια κλινική γονιμότητας για να παγώσει το σπέρμα του.
Η Kyrkach-Antonenko ελπίζει να αποκτήσει τελικά ένα άλλο παιδί χρησιμοποιώντας αυτό το σπέρμα. Είπε ότι το να μπορεί να αποκτήσει τα παιδιά του αείμνηστου συζύγου της «είναι ένα απίστευτο στήριγμα».

«Έχουμε αγαπηθεί απίστευτα δυνατά για 18 χρόνια», είπε.

Το μέλλον της χώρας είναι η κατάψυξη σπέρματος

“Οι μπαμπάδες τους έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να συμβεί αυτό το μέλλον. Τώρα είναι η σειρά μας, ως γυναίκες, να αγωνιστούμε και για το μέλλον της Ουκρανίας, μεγαλώνοντας ανθρώπους με αξιοπρέπεια. Άνθρωποι που μπορούν να συνεχίσουν να αλλάζουν τη χώρα προς το καλύτερο”, είπε.
Ένα άλλο ζευγάρι που πήγε στην κλινική IVMED τον Δεκέμβριο, ο Oles και η Iryna, ζήτησαν να χρησιμοποιούνται μόνο τα μικρά τους ονόματα λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο.

Ο Oles βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου ορισμένες πόλεις μετατράπηκαν σε τοπία κόλασης λόγω σκληρών μαχών τους τελευταίους μήνες, και θεωρεί την κρυοσυντήρηση ως εγγύηση.

Η Ιρίνα περνά τις νύχτες της μόνη στο διαμέρισμά της στα περίχωρα του Κιέβου, ανακατεύοντας την αγωνία για τον σύζυγό της καθώς παλεύει στο πιο έντονο και θανατηφόρο μέρος της ανατολικής γραμμής και τις πολυάριθμες επισκέψεις στην κλινική όπου προσπαθεί να μείνει έγκυος.

“Ναι, είναι μια δύσκολη ζωή, με έγνοιες, βομβαρδισμούς, με συνεχή αγωνία για συγγενείς. Αλλά ταυτόχρονα είναι αυτό που είναι”, λέει η ίδια. «Είναι καλύτερα να είσαι γονιός τώρα παρά να το αναβάλλεις μέχρι να μην μπορείς πλέον να κάνεις παιδιά».

«Η οικογένεια είναι αυτό που θα κρατήσει τη χώρα μας και τα παιδιά είναι το μέλλον μας», είπε. «Παλεύουμε για αυτούς».

Δείτε περισσότερεα εδώ:

Πηγή: CBS NEWS

Σχετικά άρθρα