Πώς θα επιβιώσει ο άνθρωπος αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο έξυπνη από αυτόν; 13χρονος μοίρασε γυμνές φωτογραφίες συμμαθήτριάς του μέσω προγράμματος Al

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πρωτοσέλιδα διεθνώς σχετικά με τα ρομπότ που κλέβουν ανθρώπινες θέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και καθώς τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο πιο προσιτά, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να αισθάνονται ανασφαλείς για το μέλλον τους και για το αν οι δεξιότητες που έχουν θα είναι σχετικές και επαρκείς με την αγορά εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Τον Μάρτιο, η Goldman Sachs δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Τώρα, οι προπονητές καριέρας και οι εμπειρογνώμονες ανθρώπινου δυναμικού λένε ότι αν και κάποιο άγχος μπορεί να δικαιολογείται, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό που μπορούν να ελέγξουν. Αντί να πανικοβάλλονται για πιθανή απώλεια της δουλειάς τους από μηχανές, θα πρέπει να επενδύσουν στο να μάθουν πώς να εργάζονται παράλληλα με την τεχνολογία.

Το κλειδί είναι να αντιμετωπίζουν τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης ως πόρο και όχι ως απειλή, ώστε να γίνουν πιο χρήσιμοι και απαραίτητοι στους εργοδότες τους.

Φόβος για το άγνωστο

Για μερικούς ανθρώπους, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται και εισβάλλει βίαια και γρήγορα στη ζωή μας και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς το πόσα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν στην καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια.

Εδώ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που εκφράζονται για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης – και της ανθρωπότητας.

Εξέχοντες ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό και το μέγεθος των πρόσφατων προόδων στον τομέα, προειδοποιώντας ότι δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από μια απειλή για την ανθρωπότητα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ο Geoffrey Hinton, ένας βραβευμένος επιστήμονας υπολογιστών γνωστός ως «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», ο οποίος παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google τον περασμένο μήνα για να μοιραστεί τις ανησυχίες του σχετικά με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη νέων εργαλείων AI.

«Ξαφνικά άλλαξα τις απόψεις μου για το αν αυτά τα πράγματα θα είναι πιο έξυπνα από εμάς», είπε ο Hinton, 75 ετών, σε μια συνέντευξη στο MIT Technology Review πριν λίγες μέρες.

Πώς θα επιβιώσουμε αν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο έξυπνα από εμάς στο μέλλον;

«Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό τώρα και θα είναι πολύ πιο έξυπνοι από εμάς στο μέλλον… Πώς θα το επιβιώσουμε;»

Ο Hinton δεν είναι μόνος στις ανησυχίες του. Τον Φεβρουάριο, ακόμη και ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος του προγραμματιστή OpenAI του ChatGPT, είπε ότι ο κόσμος μπορεί να μην είναι «τόσο μακριά από τα δυνητικά τρομακτικά» εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – και ότι η ρύθμιση θα ήταν κρίσιμη, αλλά θα χρειαζόταν χρόνο για να καταλάβουμε.

Λίγο αφότου η start-up που υποστηρίζεται από τη Microsoft κυκλοφόρησε το τελευταίο της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται GPT-4 τον Μάρτιο, περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και τεχνολόγοι υπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επειδή, όπως είπαν, εγκυμονεί «βαθείς κινδύνους στην κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Η AI μπορεί να είναι ήδη πιο έξυπνη από εμάς

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να λύσει εξισώσεις, να οδηγεί αυτοκίνητα και να παρακολουθεί τις σειρές του Netflix χάρη στο εγγενές ταλέντο του να οργανώνει και να αποθηκεύει πληροφορίες και να δίνει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα.

Οι περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες που βρίσκονται στο κρανίο μας – και, το πιο σημαντικό, οι 100 τρισεκατομμύρια συνδέσεις που δημιουργούν αυτοί οι νευρώνες μεταξύ τους – το καθιστούν δυνατό.

Αντίθετα, η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το ChatGPT διαθέτει από 500 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο συνδέσεις, όπως είπε ο Hinton. Αν και αυτό φαίνεται να το θέτει σε σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με εμάς, ο Hinton σημειώνει ότι το GPT-4, το πιο πρόσφατο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από την OpenAI, γνωρίζει «εκατοντάδες φορές περισσότερα» από οποιονδήποτε μεμονωμένο άνθρωπο. Ίσως, προτείνει, να έχει έναν «πολύ καλύτερο αλγόριθμο μάθησης» από εμάς, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό σε γνωστικές εργασίες.

Οι ερευνητές έχουν σημειώσει εδώ και καιρό ότι τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να απορροφήσουν και να εφαρμόσουν νέα γνώση από ό,τι οι άνθρωποι, καθώς η εκπαίδευσή τους απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και δεδομένων.

Αυτό δεν ισχύει πλέον, υποστηρίζει ο Hinton, σημειώνοντας ότι συστήματα όπως το GPT-4 μπορούν να μάθουν νέα πράγματα πολύ γρήγορα μόλις εκπαιδευτούν σωστά από τους ερευνητές. Αυτό δεν είναι διαφορετικό από τον τρόπο με τον οποίο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας φυσικός μπορεί να τυλίξει τον εγκέφαλό του γύρω από νέα πειραματικά ευρήματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ένας τυπικός μαθητής επιστημών γυμνασίου.

Αυτό οδηγεί τον Hinton στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ήδη να μας ξεπερνούν: όχι μόνο μπορούν να μάθουν πράγματα πιο γρήγορα αλλά μπορούν επίσης να μοιραστούν αντίγραφα των γνώσεών τους μεταξύ τους, σχεδόν αμέσως.

«Είναι μια εντελώς διαφορετική μορφή νοημοσύνης», είπε στο MIT Technology Review. «Μια νέα και καλύτερη μορφή νοημοσύνης».

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει φορέας παραπληροφόρησης

Τι θα έκαναν τα πιο έξυπνα από τα ανθρώπινα συστήματα AI; Μια ανησυχητική πιθανότητα είναι ότι κακόβουλα άτομα, ομάδες ή έθνη-κράτη θα μπορούσαν απλώς να τα συνεπιλέξουν για να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς.

Δεκάδες ιστότοποι ψευδών ειδήσεων έχουν ήδη εξαπλωθεί στον διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες, μερικοί δημοσιεύουν εκατοντάδες άρθρα που δημιουργούνται από AI την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του NewsGuard, η οποία αξιολογεί την αξιοπιστία των ιστότοπων και παρακολουθεί διαδικτυακή παραπληροφόρηση.

Ο Hinton ανησυχεί ιδιαίτερα ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν για να επηρεάζουν τις εκλογές και ακόμη και να διεξάγουν πολέμους.

Η προεκλογική παραπληροφόρηση που διαδίδεται μέσω chatbots τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η μελλοντική εκδοχή της εκλογικής παραπληροφόρησης που διαδίδεται μέσω του Facebook και άλλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

«Μη νομίζετε για μια στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θα έφτιαχνε υπερ-έξυπνα ρομπότ με στόχο να σκοτώσει Ουκρανούς», είπε ο Hinton στο άρθρο. «Δεν θα δίσταζε».

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας κάνει να περισεύουμε;

Η OpenAI εκτιμά ότι το 80%των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δουν τις δουλειές τους να επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και μια έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως.

Η επιβίωση της ανθρωπότητας απειλείται όταν «τα έξυπνα πράγματα μπορούν να μας ξεπεράσουν», σύμφωνα με τον Hinton.

«Μπορεί να μας κρατήσει κοντά για λίγο για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας», είπε ο Hinton στη διάσκεψη EmTech Digital του MIT Technology Review. «Αλλά μετά από αυτό, ίσως όχι».

«Αυτά τα πράγματα θα τα έχουμε μάθει από εμάς, διαβάζοντας όλα τα μυθιστορήματα που υπήρχαν ποτέ και όλα όσα έγραψε ποτέ ο Μακιαβέλι, πώς να χειραγωγούμε τους ανθρώπους», είπε ο Χίντον. «Ακόμα κι αν δεν μπορούν να τραβήξουν απευθείας μοχλούς, σίγουρα μπορούν να μας κάνουν να τραβήξουμε μοχλούς».

Δεν ξέρουμε πώς να το σταματήσουμε

«Μακάρι να είχα μια ωραία απλή λύση που θα μπορούσα να πιέσω, αλλά δεν το κάνω», πρόσθεσε ο Hinton. «Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει λύση».

Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Google, της Microsoft και του κατασκευαστή του ChatGPT OpenAI να συναντηθούν με την Αντιπρόεδρο Kamala Harris σε αυτό που περιγράφεται από αξιωματούχους ως μια ειλικρινής συζήτηση σχετικά με τον μετριασμό τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων κινδύνων. της τεχνολογίας τους.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες επιταχύνουν επίσης τις διαπραγματεύσεις για την ψήφιση σαρωτικών νέων κανόνων τεχνητής νοημοσύνης και η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να εξετάσει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την οικονομία και εάν χρειάζονται νέοι έλεγχοι σε τεχνολογίες όπως το ChatGPT.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πώς κάποιος θα εμπόδιζε μια δύναμη όπως η Ρωσία να χρησιμοποιεί τεχνολογία AI για να κυριαρχήσει στους γείτονές της ή στους πολίτες της.

Ο Hinton προτείνει ότι μια παγκόσμια συμφωνία παρόμοια με τη σύμβαση του 1997 για τα χημικά όπλα μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς τη θέσπιση διεθνών κανόνων κατά της τεχνητής νοημοσύνης με όπλα.

Ερχόμενοι στην καθημερινότητα

Ερχόμενοι λοιπόν στην καθημερινότητα γινόμαστε μάρτυρες ακραίων περιστατικών, τα οποία προέρχονται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της άλογης χρήσης της από παιδιά. Παιδιά τα οποία κανείς δεν έχει διαφυλάξει από τους κινδύνους που ελλοχεύει η τεχνητή νοημοσύνη.

Πριν περίπου μία εβδομάδα, την Τρίτη 2 Μαΐου, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στην περιοχή του Ασπροπύργου, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένα 15χρονο αγόρι. Ο 15χρονος κατηγορήθηκε για προσβολή γενετήσιας ευπρεπείας και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο κατηγορούμενος αφού υπέκλεψε τις φωτογραφίες δύο 12χρονων κοριτσιών από πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, τις επεξεργάστηκε, μέσω ειδικού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να φαίνονται γυμνές οι ανήλικες.

Αμέσως μετά ο 15χρονος έστειλε τις επεξεργασμένες φωτογραφίες σε τουλάχιστον τρεις συμμαθητές του, κατά την διάρκεια κοινής συνομιλίας τους, μέσω της ίδιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Φανταστείτε λοιπόν ο καθένας να μπορεί μέσω ενός απλού προγράμματος να τροποποιεί και να αλλάζει τα προσωπικά μας δεδομένα, ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς καθόλου έλεγχο!


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews.next

Σχετικά άρθρα