Kυριάκος Μητσοτάκης: H ψυχική υγεία, η επίθεση στη γυναίκα του, oι νέοι που θέλουν να σχοληθούν με την πολιτική και η δυσκολία του να είσαι πρωθυπουργός

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχθηκε, εχθές Δευτέρα, στην εκπομπή του στο «The 2Night Show», τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους, προσπαθώντας να κερδίσουν και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Στο πλατό μαζί με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε και ο μικρός Σπύρος Ντούγιας, ο μικρός Σέργιος από τις «Άγριες Μέλισσες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων πως νιώθει περισσότερο έμπειρος μετά από την τετραετία που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, δηλώνοντα «πιο ήρεμος, πιο συνειδητοποιημένος, πιο έμπειρος ίσως…»

Είπε πως χαίρεται ιδιαίτερα αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, είπε άλλωστε χαρακτηριστικά πως: «Πάντα μου άρεσε να κάνω εκλογές, θεωρώ ότι αυτή η άμεση επαφή με τους πολίτες, ειδικά όταν είμαστε στον δρόμο και κάνουμε τις συγκεντρώσεις μας -μικρές, μεσαίες, μεγάλες-, είναι κάτι το οποίο μου δίνει μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει -φαντάζομαι- για όλους όσοι πολιτεύονται. Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και, βέβαια, να τους μιλήσεις για το μέλλον. Γιατί τελικά κανείς δεν ψηφίζει γι’ αυτά τα οποία έγιναν χθες, αλλά θα σε ψηφίσουν γι’ αυτά τα οποία θα κάνεις από εδώ και στο εξής, αρκεί να σε πιστέψουν ότι θα τα κάνεις».

Είναι δύσκολο να είσαι πρωθυπουργός;

«Πολύ πιο δύσκολο. Παρότι ήμουν αρκετά καλά προετοιμασμένος, και ψυχολογικά, έχοντας και εγώ βιώσει μέσα από την οικογενειακή μου ανατροφή τι σημαίνει να είσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, αλλά έχοντας κάνει και μια προετοιμασία γι’ αυτά τα οποία θέλαμε να κάνουμε, αισθανόμουν ότι ήμουν αρκετά έτοιμος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτή την καρέκλα, και τίποτα βέβαια δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μια σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις. Και κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλές τέτοιες: από την πανδημία μέχρι το προσφυγικό και από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις φυσικές καταστροφές.

Αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες δυσκολίες και ειδικά, θα σου έλεγα, για την πανδημία δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας υγειονομικής κρίσης, καθώς όλοι οι ηγέτες -με όλους τους συναδέλφους μου που μιλούσα στην Ευρώπη- αντιμετώπιζαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Έπρεπε, στην κυριολεξία, μέρα με τη μέρα να ανακαλύπτουμε και να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε έναν ιό και σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση όμοια της οποίας είχαμε να δούμε 100 χρόνια».

Μιλώντας για την ψυχική υγεία παραδέχτηκε πως και ο ίδιος έχει απευθυνθεί σε ειδικό όταν βίωνε δύσκολες περιόδους στη ζωή του

«Έχω ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Κάνετε πάρα πολύ καλά όταν μιλάτε ανοιχτά για την ψυχική υγεία. Χρειάζεται πολύ συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία. Έχουμε περάσει και με τη Μαρέβα μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες. Χρειάζεσαι έναν άνθρωπο για να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση».

Η οργή για το δυστύχημα των Τεμπών και η έκκληση για την ψήφο που θα καθορίσει το μέλλον

«Ο θυμός, η οργή και η θλίψη ήταν κατανοητά και αναμενόμενα. Νέα παιδιά σκοτώθηκαν που πήραν το μέσο για να γυρίσουν στο πανεπιστήμιό τους. Μας ακούμπησε αυτή η τραγωδία γιατί θα μπορούσαμε να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτή την αντίδραση», είπε για την οργή των νέων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη καλώντας τους να ψηφίσουν παίρνοντας οι ίδιοι αποφάσεις για την ζωή τους.

Η συμβουλή του πρωθυπουργού σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική
«Το μόνο το οποίο θα έλεγα αν οποιοδήποτε νέο παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, μία συμβουλή θα του έδινα μόνο: ότι θα φροντίσεις πρώτα να έχεις δουλέψει. Να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα, να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, να ξέρεις τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Και μετά, αφού κάνεις κάποια καριέρα, να το ξανασκεφτείς αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά».

«Από την άλλη, έχουμε την υποχρέωση να μην καταστήσουμε την πολιτική μη ελκυστική για τα νέα παιδιά, ώστε τελικά να μην μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Διότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όλες οι δημοκρατίες είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε νέα παιδιά, με καλές σπουδές, με καλή διάθεση, με φιλοδοξία να συμμετέχουν στα κοινά, να κάνουν αυτό το βήμα. Διότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια εισόδου στην πολιτική. Αν δεν έχεις αναγνωρισιμότητα είναι πολύ δύσκολο να μπεις. Ο άλλος μπορεί να μη θέλει να υποστεί αυτή την τοξικότητα και τη χυδαιότητα που η συμμετοχή στα πολιτικά συχνά συνεπάγεται».

Η επιλογή των “antistar” ψηφοδέλτιο επικρατείας

«Και για αυτό και επέλεξα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας να τοποθετήσω ανθρώπους που ήταν, θα έλεγα, «antistar». Που δεν ήταν γνωστοί, έπρεπε να τους γκουγκλάρει κανείς για να τους βρει αλλά άνθρωποι με εξαιρετικά βιογραφικά, με συμμετοχή στα δημόσια πράγματα. Που πιστεύω ότι έχουν κάτι να εισφέρουν στην επόμενη Βουλή, αλλά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκλεγούν με σταυρό, με το σύστημα το εκλογικό το οποίο έχουμε σήμερα».

Γιατί να ψηφίσει κάποιος τη Νέα Δημοκρατία

«Πρώτον, διότι ήμουν συνεπής και αυτά τα οποία είπα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα έκανα. Είχα πει ότι θα μειώσω φόρους, τους μείωσα. Είχα πει ότι θα δημιουργήσω θέσεις εργασίας, τις δημιούργησα. Είχα πει ότι θα φυλάξω τα σύνορα της πατρίδας, τα φύλαξα. Είχα πει ότι θα ενισχύσω τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις ενίσχυσα. Και είχα πει ότι θα μπορέσω να κάνω σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και με το gov.gr το πετύχαμε.

Τι να περιμένουμε την επόμενη τετραετία αν έχουμε κυβέρνηση ΝΔ

«Τι θέλω να κάνω από εδώ και στο εξής; Τρία πράγματα συγκράτησε: να αυξήσω μισθούς, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Οι μισθοί είναι χαμηλοί σήμερα στη χώρα, και με την ακρίβεια δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε πως δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους, γιατί «το να συνεργαστούμε τρεις άνθρωποι με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις θα οδηγούσε τελικά σε παράλυση. Γιατί δεν έχουμε την ίδια άποψη για το πού πρέπει να πάει η Ελλάδα. Γι’ αυτό και επιμένω ότι είναι καλό να υπάρχει σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση μετά από τις εκλογές. Αν με ρωτήσεις τώρα σε προσωπικό επίπεδο εάν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, θα σου έλεγα προφανώς και όχι. Σίγουρα η πολιτική είναι πολύ σκληρή, οπότε μπορεί να λέγονται πράγματα, τα οποία είναι βαριά».

«…με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιας και μου το ανέφερες, δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Και έχω μείνει κι εγώ με την απορία πώς είναι σαν άνθρωπος. Δύο φορές τού ζήτησα να συναντηθούμε αφότου εκλέχτηκε. Το απέφυγε. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο το γιατί. Εξάλλου, έχουμε και κοινά ενδιαφέροντα. Καταλαβαίνω ότι αγαπάμε και οι δύο το μπάσκετ. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε και αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκείται η πολιτική, αλλά και μεγάλες διαφορές ως προς τις πολιτικές μας τοποθετήσεις.

«Μεθοδευμένες οι επιθέσεις στη γυναίκα μου»

«Εγώ ένα πράγμα το οποίο δύσκολα μπορώ να καταπιώ είναι οι προσωπικές επιθέσεις οι οποίες έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Είναι κάτι το οποίο δεν το καταπίνω εύκολα. Παρά ταύτα, πρέπει να το αφήσω στην άκρη, διότι πολιτική κάνουμε.

Το ΤikΤok λέει πως είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά, που είναι οργισμένη. Μάλιστα τόνισε πως του αρέσει πάρα πολύ και θα το συνεχίσει.

Μιλώντας για το bullying

«Όλα αρχίζουν από το σχολείο και από την οικογένεια. Αλλά στο σχολείο πρέπει να έχουμε περισσότερες δικλίδες ασφαλείας και ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να εντοπίσουν τέτοια περιστατικά και να μπορούν να παρέμβουν, ενδεχομένως, νωρίτερα», είπε μιλώντας για το bullying.

«Η εφηβεία είναι δύσκολη»

«Η εφηβεία είναι δύσκολη. Όπως σου είπα, νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα παιδιά. Ενδεχομένως, ειδικά για τα κορίτσια, τα οποία μονίμως συγκρίνουν τον εαυτό τους, την εικόνα τους, με κάτι το οποίο μπορεί να μην υπάρχει καν στην πραγματικότητα, να είναι αποτέλεσμα ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι δύσκολες προκλήσεις αυτές για τη νέα γενιά και ειδικά για τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία. Και αυτό σημαίνει αυξημένες απαιτήσεις και από τους γονείς. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Θεωρώ ότι γενικά στην Ελλάδα παίρνουμε τα ζητήματα της ανατροφής των παιδιών μας πολύ σοβαρά. Υπάρχουν και διευρυμένες οικογένειες που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά και το κράτος έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, όπως σου είπα, ειδικά στα θέματα της ψυχικής υγείας που αφορούν παιδιά και εφήβους».

Σχετικά άρθρα