Την ανάγκασαν σε γάμο και ο άντρας της την πυροβόλησε στο πρόσωπο: “Μου έδειξε ένα μαστίγιο και μου είπε πως αυτό αξίζω γιατί είμαι γυναίκα”-Σήμερα πολεμάει για τα δικαιώματα των γυναικών

Το Αφγανιστάν παραμένει ένα από τα χειρότερα μέρη για τις γυναίκες. Οι επίσημοι αριθμοί επιβεβαιώνουν 3.500 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών και υπάρχει φόβος ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

Η Shakila Zareen, 25 ετών, είναι μια από τις γυναίκες που επέζησαν μετά από κάποιο βίαιο χτύπημα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένες στο Αφγανιστάν και οι επιζήσασες σπάνιο φαινόμενο. Η Shakila αναγκάστηκε σε παιδικό γάμο, βιάστηκε και έχει υποβληθεί σε 22 επεμβάσεις αφού πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από τον σύζυγό της. Τώρα χρησιμοποιεί τη φωνή της για να συνηγορήσει υπέρ άλλων γυναικών καθώς αναρρώνει.

Η 25χρονη Shakila Zareen από το Baghlan του Αφγανιστάν,μιλάει στην κάμερα και διηγείται πως από μικρή ηλικία έχει βιώσει την κακοποίηση από τον πατέρα της, τα αδέρφια της και αργότερα τον άντρα της. όπως χαρακτηριστικά λέει εκείνη, δεν θυμάται καν πώς μεγάλωσε. «Είχα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Δεν θυμάμαι να γέλασα ποτέ. Δεν ξέρω καν πώς μεγάλωσα» Παρά τα όσα έχει ζήσει, θέλει να πει την ιστορία της και να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες που μπορεί να βρίσκονται στη θέση που αυτή ήταν κάποτε.

Προσπαθεί να αφυπνίσει και να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες, θύματα οικογενειακής βίας, στο Αφγανιστάν.

Ο γάμος, με έναν πολύ μεγαλύτερό της άντρα, έγινε παρά τη θέλησή της στα 17 της χρόνια και η βία δεν σταμάτησε ποτέ. «Όταν με ‘πήραν’ μου έδειξαν ένα δερμάτινο μαστίγιο και μου είπαν ότι αυτό αξίζω επειδή είμαι γυναίκα. Πάντα ρωτούσα ποια ήταν η αμαρτία που είχα κάνει και γιατί το αξίζαμε αυτό οι γυναίκες. Προσβάλλονταν. Πώς γίνεται μια γυναίκα να ορθώνει ανάστημα και να τους αντιμιλά;».

Έκανε 22 χειρουργεία μετά τον πυροβολισμό για να σώσει το πρόσωπό της. «Ήθελα όλα να τελειώσουν. Να ξυπνήσω από αυτόν τον εφιάλτη. Όταν συνήλθα από τη νάρκωση και είδα την μητέρα μου να κλαίει, κατάλαβα ότι δεν ήταν κακό όνειρο. Συνέβη πραγματικά και ήθελα να μιλήσω για αυτό. Πάντα λέω ότι είμαι άθραυστη και αρνούμαι τη βία. Το παρελθόν μου είναι τόσο οδυνηρό που με έκανε να επιστρέψω με περισσότερη δύναμη».

Πλέον, η γυναίκα ζει στον Καναδά και επιθυμία της είναι να βοηθήσει όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί.

Σχετικά άρθρα