Μιλάνο: Πλήθος κόσμου ξεσπά σε χειροκροτήματα αποχαιρετώντας τον “Καβαλιέρε”-Στην πρώτη σειρά κάθισε η 52 χρόνια νεότερη σύντροφός του και πίσω της η μητέρα των παιδιών του

Μεγάλος αριθμός πολιτών άρχισε να καταφθάνει στην περιοχή του καθεδρικού ναού Ντουόμο του Μιλάνου, όπου στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα, ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Kατά την έλευση της σορού ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, αποτίωντας έτσι φόρο τιμής στον “Καβαλιέρε”.

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, με κατάμεστη την κεντρική πλατεία της ιταλικής συμπρωτεύουσας, στην σορό του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων.

Πριν αρχίσει η τελετή, με παρατεταμένο χειροκρότημα, εντός και εκτός του ναού, χιλιάδες πολίτες, συγγενείς και επίσημοι, είπαν το στερνό αντίο στον «Καβαλιέρε».

Εμφανώς συγκινημένες, στην πρώτη σειρά καθισμάτων, βρίσκονται η τελευταία σύντροφος του Μπερλουσκόνι, Μάρτα Φασίνα, η πρωτότοκη κόρη του Μαρίνα και τα αδέλφια της Πιερσίλβιο, Λουίτζι, Μπάρμπαρα και Ελεονόρα. Συντετριμμένος, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών και συντονιστής της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, κοντά στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και σε ολόκληρο του υπουργικό συμβούλιο. Πιο πίσω καθόταν η μητέρα των παιδιών του και πρώην σύζυγός του, Βερόνικα Λάριο.

Πάνω στο φέρετρο, έχουν τοποθετηθεί άσπρα και κόκκινα τριαντάφυλλα, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο «Καβαλιέρε».

Η νεκροφόρα που μετέφερε το φέρετρο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναχώρησε στις 2:20 το μεσημέρι από τη Villa San Martino. Το αυτοκίνητο πέρασε τις πύλες της κατοικίας του πρώην πρωθυπουργού στο Αρκόρε και κατευθύνθηκε προς τον καθεδρικό ναό του Ντουόμο στο Μιλάνο και έφτασε κατά τις 4 το μεσημέρι, στην κατάμεστη πλατεία από κόσμο που ήρθε να αποχαιρετήσει τον «Καβαλιέρε».

Αμέσως μετά την άφιξη της νεκροφόρας, τα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Μαρίνα, ο Πιερ Σίλβιο, η Μπάρμπαρα, η Ελεονόρα και ο Λουίτζι και η σύντροφός τους Μάρτα Φασίνα, στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο. Στην συνέχεια η σορός του «Καβαλιέρε» μεταφέρθηκε εντός της Εκκλησίας του Ντουόμο.

Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Ντουόμο παρακολουθεί από γιγαντοοθόνες την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται οι ψαλμωδίες εντός της εκκλησίας.

Εντός του ναού βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ιταλίας και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Θα αποτεφρωθεί η σορός του Ιταλού μεγιστάνα

Σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε, η σορός του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού πρόκειται στη συνέχεια να αποτεφρωθεί και να τοποθετηθεί στο μαυσωλείο που είχε δημιουργηθεί, με βούλησή του, στο πάρκο της βίλας του Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο.

Επίσης πριν από την έναρξη της τελετής το φέρετρο πρόκειται να τοποθετηθεί για σύντομο χρονικό διάστημα στην είσοδο του ναού ώστε να μπορέσουν οι πολίτες που βρίσκονται στην πλατεία να αποχαιρετίσουν τον Καβαλιέρε.

Στεφάνια κοσμούν την είσοδο της εκκλησίας, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για να ελέγξουν το πλήθος, που όσο περνάει η ώρα μεγαλώνει.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου ηγήθηκε της κρατικής κηδείας του Μπερλουσκόνι στον μεγάλο καθεδρικό ναό της πόλης την Τετάρτη.

Ημέρα εθνικού πένθους στην Ιταλία

Όλες οι ιταλικές και ευρωπαϊκές σημαίες σε δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες.

Η πλατεία έξω από τον καθεδρικό ναό έχει γεμίσει με χιλιάδες ανθρώπους που κυματίζουν ιταλικές σημαίες Forza και σημαίες της AC Milan, χειροκροτώντας και φωνάζοντας: «Ο Σίλβιο θα είναι πάντα ο πρόεδρός μας».

Αυτού του είδους ο φόρος τιμής δεν έχει προηγούμενο για πρώην πρωθυπουργό. Η κρατική κηδεία είναι ένα προνόμιο που συνήθως προορίζεται για πάπες, ήρωες πολέμου και υπηρέτες υπουργούς.

Το Μιλάνο είναι μια πόλη βαθιά συνδεδεμένη με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι – εδώ γεννήθηκε και ξεκίνησε την καριέρα του, πουλώντας ηλεκτρικές σκούπες.

Maxi-screens έχουν στηθεί στην κεντρική πλατεία, η οποία γέμισε το πρωί με κόσμο που έρχεται για να πει το τελευταίο αντίο.

Στα παρασκήνια, διαδραματίζεται επίσης μια αληθινή ιστορία διαδοχής

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπερλουσκόνι συγκέντρωσε μια τεράστια αυτοκρατορία που κάλυπτε τα μέσα ενημέρωσης, τα ακίνητα, τα οικονομικά, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό – καθώς και ένα ισχυρό πολιτικό κόμμα που είναι μέρος της σημερινής κυβέρνησης της Ιταλίας.

Ήταν ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ιταλίας. Σύμφωνα με το Forbes, τα επιχειρηματικά του περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ .

Ποτέ όμως δεν ανέφερε δημοσίως ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του και υπάρχουν επίσης μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του κόμματος Forza Italia που δημιούργησε.

H Iταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι
Η κόρη του Μαρίνα και η σύντροφός του Μάρτα Φασίνα
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και τα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρίνα και Πιέρ Σίλβιο

Πηγή και φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πληροφορίες από το BBC και το iefimerida

Σχετικά άρθρα