Mισέλ Ομπάμα: Ο αγώνας της για να γίνει αποδεκτή, η απόφαση να φύγει από το σπίτι της και η διαχείριση του φόβου που την οδήγησε να γίνει πετυχημένη

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της, Becoming. Η κυκλοφορία του βιβλίου κυκλοφόρησε καθώς τόσο ο Ομπάμα όσο και η χώρα περνούσαν τεράστιες αλλαγές μετά την ιστορική προεδρία του συζύγου της και την καθιέρωση ενός πολύ διαφορετικού είδους ηγέτη. Λοιπόν, είναι πολύ σωστό που αποκαλύπτει το νέο της βιβλίο, με τίτλο The Light We Carry στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, που απαιτούσε από όλους, συμπεριλαμβανομένου του Ομπάμα, να προσαρμοστούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Το νέο βιβλίο περιλαμβάνει ιστορίες υπέρβασης εμποδίων, κυριολεκτικών και διανοητικών, που διαστέλλονται από ανέκδοτα που κάνουν την πρώην Πρώτη Κυρία να αισθάνεται σαν κάποια με την οποία θα μπορούσατε εύκολα να γίνετε φίλοι με την πρώτη ευκαιρία. Ενώ η γραφή της έχει έναν τρόπο να φαίνεται ότι έχει όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα της ζωής, τόσο μεγάλα όσο και μικρά, δεν είναι πρόθεσή της να προσφέρει «ένα εγχειρίδιο του «πώς να το κάνετε», εξηγεί στην εισαγωγή του βιβλίου της. Αντίθετα, τα σοφά της λόγια ήταν καλοδεχούμενες συμβουλές από κάποια που κάποτε βρισκόταν στη θέση σας.

Πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου στις 15 Νοεμβρίου, η Μισέλ Ομπάμα αποκαλύπτει τι υπάρχει στην «εργαλειοθήκη» της ψυχικής υγείας της, τι σημαίνει δύναμη για εκείνη και πώς εξημερώνει το «φοβισμένο μυαλό» της.

Διατηρώντας μια ισορροπημένη ρουτίνα

Για την Ομπάμα, η πιο πολύτιμη συνήθεια στην «εργαλειοθήκη» της από άποψη υγείας είναι η διατήρηση μιας ισορροπημένης ρουτίνας. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που οι νέοι δεν έχουν μάθει: ότι αυτό που τρως, πόσο κοιμάσαι, πώς κινείσαι επηρεάζει τη συναισθηματική και ψυχολογική σου κατάσταση», εξηγεί.

«Όταν περνούσαμε από την πανδημία, κρατούσαμε όλοι ένα αρκετά τακτικό πρόγραμμα», λέει η Ομπάμα. “Ρυθμίσαμε τα ξυπνητήρια μας. Ξυπνήσαμε. Κάναμε μια προπόνηση. Προσπαθήσαμε να έχουμε δείπνο μια συγκεκριμένη ώρα, γεύματα μια συγκεκριμένη ώρα”, συνεχίζει. “Ένας ορισμένος βαθμός ρουτίνας και προβλεψιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας ανεβασμένη με διάφορους τρόπους. Δεν ξέρω τους χημικούς λόγους για αυτό, αλλά διαπιστώνω ότι αν βυθιστώ στην κατάθλιψή μου, απλώς πέφτω ακόμα περισσότερο μέσα σε αυτό.”

Αντ ‘αυτού, η Μισέλ Ομπάμα επιδιώκει να περάσει τις φαινομενικά απλές κινήσεις της καθημερινής ζωής ως τρόπο να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές. «Αν σηκωθώ, βγω έξω, αλλάξω ρούχα, κάνω ένα ντους, φτιάξω τα μαλλιά μου, ακόμα κι αν κανείς δεν πρόκειται να το δει, αυτή η πρακτική και αυτή η ρουτίνα συχνά ανεβάζουν το πνεύμα μου», λέει.

«Αν νιώθετε πεσμένοι, σκεφτείτε πόσο κοιμάστε», προτείνει. “Μπορεί να είναι μια άμεση συσχέτιση με το γεγονός ότι ζείτε με τρεις ώρες ύπνου ως προς το γιατί νιώθετε κουρασμένοι και λυπημένοι. Έχετε φάει ένα λαχανικό τον τελευταίο μήνα;” ρωτάει γελώντας. «Τέτοια μικρά πράγματα έχουν πραγματικά σημασία».

Η Έννοια της Δύναμης

Το να μένει κανείς σε μια καθημερινή ρουτίνα σε δύσκολες στιγμές απαιτεί εσωτερική δύναμη — κάτι που η πρώην πρώτη κυρία καταλαβαίνει. «Όταν μεγάλωνα, το να είμαι ένα ψηλό κορίτσι με δυνατή φωνή και άποψη αλλά και σωματικά δυνατή δεν ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να αγωνιστώ – δεν ήταν κάτι που ένιωθα ότι ήθελε να δει ο κόσμος», εξηγεί. «Επιπλέον, δεν είχα υψηλά πρότυπα που με έκαναν να νιώθω σίγουρη ότι είμαι η νεαρή γυναίκα που ήμουν», συνεχίζει. “Αυτό ήταν πριν από τη Venus και τη Serena Williams.

Έτσι έπρεπε να χτίσω τη δική μου αίσθηση εσωτερικής δύναμης και ανθεκτικότητας – έπρεπε να αγωνιστώ για αυτό που δεν έβλεπα. Αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο.” Χάρη εν μέρει στην ίδια την Ομπάμα, υπάρχουν περισσότερες δυνατές γυναίκες στις οποίες μπορούν να στηριχτούν οι νέοι. «Έχουμε απίστευτα ισχυρά πρότυπα για τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο για να μάθουν και να φιλοδοξούν – η Αφροδίτη και η Σερένα, ναι, αλλά και η Μπιγιονσέ, η Όπρα, η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον και τόσες άλλες», λέει.

«Και μέσα από τα παραδείγματά τους, βλέπουμε πώς αλλάζει ο ορισμός της λέξης «δυνατός»», συνεχίζει η πρώην Πρώτη Κυρία. “Δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική δύναμη, έχει να κάνει με το να είσαι δυνατός στο μυαλό, δυνατός στην καρδιά, δυνατός στο πνεύμα. Και ευτυχώς υπάρχει καλύτερη κατανόηση ότι οι στιγμές ευαλωτότητας και τρυφερότητας είναι επίσης παραδείγματα δύναμης. Αυτό λέει κάτι για το πώς έχει η κοινωνία μας άλλαξε.”

Για την Μισέλ Ομπάμα, ακόμη και η έννοια της σωματικής δύναμης είναι πολύπλευρη. «Για μένα, το να είσαι σωματικά δυνατός δεν έχει να κάνει μόνο με τους μύες σου», λέει. Έχει να κάνει με την ευελιξία και την αντοχή και το πώς κινείσαι. Με τον ίδιο τρόπο, το να είσαι διανοητικά ή πνευματικά δυνατός δεν σημαίνει μόνο να είσαι ανθεκτικός. Έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία και το να είμαστε πρόθυμοι να πούμε τη γνώμη μας με αξιοπρέπεια και χάρη. Έχει να κάνει με την κατανόηση του ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε».

Προσφέρει μια σημαντική υπενθύμιση ότι η δύναμη έρχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές. «Όλοι μας μπορούμε να είμαστε δυνατοί, ανεξάρτητα από το πώς μοιάζουμε, αρκεί να εργαζόμαστε πάντα για αυτό το σθένος μυαλού, σώματος και ψυχής», λέει η Ομπάμα.

Αυτοαμφιβολία

Η Ομπάμα αντιμετώπισε το μερίδιο της αμφιβολίας για τον εαυτό της και της αρνητικής αυτοσυζήτησης όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κάτι που αναφέρει ως το «φόβο του μυαλού» της στο The Light We Carry. «Αυτό το αδίστακτο, αρνητικό κομμάτι του εαυτού μου που ήταν σίγουρο ότι τίποτα δεν θα λειτουργούσε – ή δεν θα μπορούσε – να λειτουργήσει», γράφει στο βιβλίο. Αλλά έχει μάθει τρόπους να το αντιμετωπίζει και αυτό.

«Τώρα που είμαι 58 ετών, έχω 58 χρόνια κατανόησης ότι η ανάπτυξη και η δυνατότητα βρίσκονται στην άλλη πλευρά αυτού του αρχικού συναισθήματος να μείνω ακίνητη και να συγκρατηθώ», λέει. «Μερικά από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου ήταν επειδή απώθησα αυτό το αρχικό τράνταγμα φόβου».

Η Μισέλ Ομπάμα επισημαίνει μερικά παραδείγματα όταν κάτι σπουδαίο βρισκόταν στην άλλη άκρη του φόβου και της αβεβαιότητας. «Το να πηγαίνω σε ένα γυμνάσιο μαγνήτη αντί να μείνω στο γυμνάσιο της γειτονιάς μου άλλαξε ολόκληρη την πορεία μου για το κολέγιο στο οποίο θα πήγαινα», λέει. “Το να πάρω την απόφαση να φύγω από το σπίτι και να πάω σε ένα σχολείο της Ivy League με πλούσια παιδιά άλλαξε την πορεία μου. Το να παντρευτώ έναν “swerver” που ήταν ένας νεαρός οργανωτής κοινότητας με ένα αστείο όνομα άλλαξε τη ζωή μου, ξανά, και ξανά και ξανά.”

Ίσως το πιο τρομακτικό εγχείρημα από όλα ήταν να γίνει η Πρώτη Κυρία της Αμερικής

«Ήταν μια τρομακτική πρόταση», παραδέχεται. «Δεν ήταν κάτι που θα είχα την τάση να κάνω, αλλά από την άλλη πλευρά ήθελα να δω τη χώρα μου στην ολότητά της, να συναντώ εκατομμύρια καταπληκτικούς νέους και ίσως να αλλάξω μια ζωή ή δύο απλά λάμποντας ό,τι φως είχα πάνω τους».

Είναι αυτές οι εμπειρίες που επιτρέπουν στην Ομπάμα να ηρεμήσει το μέρος του εγκεφάλου της που απειλεί να καταστρέψει μια κατάσταση. Τώρα που είναι εξοικειωμένη με το συναίσθημα, ξέρει πώς να το ελέγξει. «Για μένα, η πιθανότητα βρίσκεται στην άλλη πλευρά αυτού του φόβου», συνεχίζει. “Οπότε πρέπει να το υπενθυμίσω στον εαυτό μου. Μην κάνετε πίσω. Απλώς μπείτε σε αυτό.”

Σχετικά άρθρα