Εκκενώνονται 2 οικισμοί στο Λουτράκι, σε εξέλιξη η φωτιά στα Δερβενοχώρια-Μεγάλες καταστροφές

Μήνυμα του 112 για τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια: «Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Στη μάχη με τις φλόγες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από χθες Δευτέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στις φλεγόμενες περιοχές.
Στα Δερβενοχώρια, οι πυροσβέστες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς Μαγούλα, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα στην Αττική. Στο μεταξύ, μαίνεται η φωτιά στην Οινόη. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστικών Αρχών.

Στο Λουτράκι, αναζωπύρωση υπήρξε νωρίτερα σε πευκόφυτη περιοχή λόγω των δυνατών ανέμων στο μέτωπο της φωτιάς, που οδήγησε στην απόφαση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα πύρινα μέτωπα σε Κουβαρά και Σαρωνίδα. Στα σημεία εκτός από τα πεζοπόρα τμήματα, τους εθελοντές, τα μηχανήματα, του στρατού, φορέων και ΟΤΑ επιχειρούν 3 ελικόπτερα στον Νέο Κουβαρά, και 6 αεροπλάνα καθώς και 1 ελικόπτερο στα Δερβενοχώρια. Τη σύλληψη 2 ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας έκανε γνωστή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Μεγάλες καταστροφές, καμμένα σπίτια και εκτάσεις

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών από την πυρκαγιά σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού, σε συνέχεια σχετικής άδειας από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο Γιώργος Νικολάου, 86 χρονών και η σύζυγός του Άννα 89 χρονών στέκονται έξω από το καμένο σπίτι τους, στο Λαγονήσι, αποτέλεσμα της χθεσινής καταστροφικής πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων, Κουβαρά, Λαγονησίου, Σαρωνίδα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. Σύμφωνα με την πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχει ύφεση στα μέτωπα των πυρκαγιών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει -με αντίστοιχη ταχύτητα- η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα