Κάθε ζωή έχει αξία-Άνθρωποι κουβαλάνε τα ζωάκια στα χέρια τους για να τα σώσουν από τις φλόγες

Με το μήνυμα «Κάθε ζωή έχει αξία» η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πυρόπληκτους δήμους της χώρας.

«Δυστυχώς, ήδη γνωρίζουμε για πολλά δεκάδες ζώα που κάηκαν σε καταφύγια και προσπαθούμε σε συνεργασία με εθελοντές και ομάδες διάσωσης να απεγκλωβίσουμε όσα περισσότερα ζώα είναι δυνατό» σημειώνει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και παρακαλεί όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036.

Πολίτης φυγαδεύει τον σκύλο του καθώς αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ απομακρύνουν πολίτες απο συγκρότημα κατοικιών κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο Λαγονήσι, Αθήνα, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους Δήμους Γαλατσίου, Αθηναίων, Σαλαμίνας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ.ά.

Επίσης επισημαίνει ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Dogs’ Voice, υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας, θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν επιθυμούν οι πολίτες μπορούν να συνδράμουν ως εθελοντές-φροντιστές στο ΛΑΤΟ ή να προσφέρουν περιλαίμια, λουριά, σακούλες και γραφική ύλη. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από που παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό.

Όσον αφορά τα ιπποειδή και όλα τα παραγωγικά ζώα υπάρχει ειδική πρόβλεψη σε συνεργασία με το A Little Shelter το οποίο δέχεται στο καταφύγιό του (31οχλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Πολυδένδρι, 19014, Αττικής) όλα τα παραγωγικά ζώα που κινδυνεύουν από την φωτιά.

Για την επιχείρηση διάσωσης και περίθαλψης των ζώων που κινδύνευσαν από τα πύρινα μέτωπα της Αττικής μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μάρσα Δημοπούλου.

Όπως ανέφερε, «στην ειδική γραμματεία στήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με τους εθελοντές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Dogs’ Voice, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, εθελοντές μεμονωμένους και από φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς. Οι εκκλήσεις για απεγκλωβισμούς ζώων ήταν ασταμάτητες μέχρι τις 03:00 σήμερα το πρωί. Από χθες το απόγευμα, η Dogs’ Voice έχει θέσει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο». Χθες αργά το βράδυ βρέθηκαν στον σταθμό ΛΑΤΟ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η κ. Δημοπούλου. Μέχρι στιγμής στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν γύρω στα 150 ζώα, σκυλάκια και γατάκια. Εκεί υπάρχουν εθελοντές κτηνίατροι από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ), οι οποίοι καταγράφουν τα ζώα, τα εξετάζουν, τους παρέχουν βοήθεια και τα τσιπάρουν. Στη συνέχεια θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους και όσα είναι αδέσποτα θα πάνε σε αναδοχή με προοπτική την υιοθεσία.

Έχουν διασωθεί περισσότερα από 200 ζώα συντροφιάς

Όπως ανέφερε η κ. Δημοπούλου συνολικά έχουν διασωθεί περισσότερα από 200 ζώα συντροφιάς και είναι ασφαλή περισσότερα από 100 παραγωγικά και ιπποειδή, τα οποία σε συνεργασία με το A Little Shelter βρίσκονται στο καταφύγιο ζώων στο Πολυδένδρι. Μέχρι τώρα όλα τα αιτήματα για απεγκλωβισμούς ζώων έχουν ικανοποιηθεί στο ακέραιο σε συνεργασία με ειδικές ομάδες απεγκλωβισμού, όπως η Alma Libre και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, και με δήμους. Οι πολίτες μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο τις γραμμές 2131364020, 2131364933, 2131364935, 2131364036.

«Είμαστε σε εγρήγορση όποια έκκληση προκύψει για οποιοδήποτε ζώο, όχι μόνο συντροφιάς, αμέσως στέλνουμε εθελοντές και οδική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχουμε κάποια έκκληση για βοήθεια στην Αττική. Έχουμε από το Λουτράκι, κατευθύνουμε ιδιώτες πως να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε να στείλουμε εθελοντές για να απομακρύνουν τα ζώα τους που βρίσκονται μέσα σε σπίτια. Για όσους δεν επιτρέπει η αστυνομία τη διέλευση για να προσεγγίσουν το σπίτι τους, επικοινωνούμε εμείς αμέσως με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δίνουμε πινακίδες, ονόματα και διευθύνσεις ώστε να επιτρέψουν τη διέλευση και να μπουν στα σπίτια τους και να πάρουν τα ζώα τους», σημείωσε η ειδική γραμματέας.

Η ίδια δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συμβολή που παρείχε το Greek Animal Rescue, ένας γερμανικός οργανισμός, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια βοηθάει τα αδέσποτα της χώρας μας. Εθελοντές της έτυχε χθες να βρίσκονται στην Ελλάδα και να επισκέπτονται καταφύγια της χώρας, και διέθεσαν ένα βαν με το οποίο έγιναν αρκετές περισυλλογές.

Σημαντική, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, ήταν και η συνδρομή των δήμων, οι οποίοι έστειλαν φορτηγά για απεγκλωβισμους ζώων. Πρόκειται για τους Δήμους Σαλαμίνας, Σαρωνικού, Αθηναίων, Γλυφάδας, Γαλατσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης κ.α.

Πηγή και φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα