39 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV το 2022: Ένας Ελβετός, ο λεγόμενος “ασθενής της Γενεύης” θεραπέυτηκε πλήρως από το AIDS και δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους

Ένα έκτο άτομο ανακηρύχθηκε «αποτελεσματικά θεραπευμένο» από τον ιό HIV – σε ένα ακόμη ορόσημο στη μάχη κατά της νόσου.

Ένας Ελβετός στα 50 του – που ονομάζεται «Ο ασθενής της Γενεύης» – είναι απαλλαγμένος από τον ιό HIV από τότε που έλαβε μια επικίνδυνη θεραπεία το 2018. Επαναλαμβανόμενες εξετάσεις που ακολούθησαν τη θεραπεία δεν εντόπισαν HIV στο αίμα του ασθενούς, με αποτέλεσμα οι γιατροί να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς τον Νοέμβριο του 2021, γεγονός που σημαίνει πως βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση.

Στους γιατρούς αρέσει να περιμένουν πέντε χρόνια από τη στιγμή της διακοπής των φαρμάκων για τον HIV προτού δηλώσουν επίσημα ότι θεραπεύτηκε ένας ασθενής.

Αλλά αν περάσει αρκετός χρόνος χωρίς επίπεδα ανιχνεύσιμου ιού, θα μπορούσε να ενταχθεί στο σπάνιο κλαμπ των μόλις πέντε ατόμων που θεωρούνται είτε οριστικά είτε πιθανώς θεραπευμένα από τον ιό HIV. Και τα έξι άτομα είχαν HIV όταν έλαβαν μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά σε αντίθεση με τις άλλες πέντε περιπτώσεις, ο δότης του ασθενούς της Γενεύης δεν είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται CCR5 delta 32, η οποία εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και είναι γνωστό ότι κάνει τα κύτταρα φυσικά ανθεκτικά στον HIV.
Το άτομο ζούσε με HIV, μια λοίμωξη που στοχεύει τα λευκά αιμοσφαίρια και επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, καθιστώντας ευκολότερο να αρρωστήσει με σοβαρές ασθένειες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και άρχισε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία.

Αυτή η θεραπεία για τον HIV, γνωστή ως ART, περιλαμβάνει τη λήψη συνδυασμού φαρμάκων για τον HIV κάθε μέρα.

Πώς θεραπέυτηκε ο ασθενής;

Το 2018, το άτομο έλαβε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών ως μέρος ενός σχήματος θεραπείας για τη λευχαιμία του. Αυτή η διαδικασία εγχύει υγιή βλαστοκύτταρα που σχηματίζουν αίμα, τα οποία είναι ανθρώπινα κύτταρα με την ικανότητα να εξελιχθούν σε διάφορους τύπους κυττάρων, στο σώμα ενός ατόμου για να αντικαταστήσει τον μυελό των οστών που δεν παράγει αρκετά υγιή κύτταρα.

Ο μυελός των οστών είναι ένα σπογγώδες υλικό μέσα στα οστά όπου το σώμα παράγει και αποθηκεύει κύτταρα αίματος. Όταν τα κύτταρα ωριμάσουν, ταξιδεύουν έξω από το μυελό των οστών και στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή η μεταμόσχευση, που μερικές φορές ονομάζεται μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα που έχουν ορισμένους τύπους καρκίνου ή ανοσολογικές ανεπάρκειες.

“Η διαδικασία ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως βλάβη οργάνων, λοιμώξεις, στειρότητα και καταρράκτη”

Μετά τη μεταμόσχευση του ασθενούς, ανακαλύφθηκε ότι τα αιμοσφαίρια του είχαν αντικατασταθεί πλήρως από τα αιμοσφαίρια του δότη και τα κύτταρα του που είχαν μολυνθεί με HIV έπεσαν σημαντικά, είπε το Ινστιτούτο Παστέρ. «Αυτό που μου συνέβη είναι υπέροχο και μαγικό – τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο μέλλον», είπε ο ασθενής σε δήλωση του Ινστιτούτου Παστέρ.

Ο ασθενής της Γενεύης είναι ο έκτος ασθενής με HIV που θεωρείται ότι «θεραπεύτηκε αποτελεσματικά» από τη νόσο, με τους άλλους πέντε να βρίσκονται στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Ντίσελντορφ. Αν και δεν υπάρχει καθολική θεραπεία για τον HIV, υπάρχουν επί του παρόντος οκτώ φάρμακα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για να αυξήσουν την ισχύ και να μειώσουν τις πιθανότητες ο ιός να γίνει ανθεκτικός στα θεραπευτικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV στο τέλος του 2022 και 630.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την ασθένεια. Ο HIV μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών ενός μολυσμένου ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του μητρικού γάλακτος, του σπέρματος και των κολπικών υγρών. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της εγκυμοσύνης και του σεξ.

Εάν ο ιός παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ή AIDS. Ενώ οι γιατροί λένε ότι η θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται στο The Geneva Patient «δεν είναι εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα λόγω της επιθετικότητάς της», η υπόθεση παρέχει «απροσδόκητες γνώσεις». «Μέσα από αυτή τη μοναδική κατάσταση, διερευνούμε νέους δρόμους με την ελπίδα ότι η ύφεση ή ακόμα και η θεραπεία του HIV δεν θα είναι πλέον μια μεμονωμένη περίπτωση», δήλωσε η Δρ Alexandra Calmy, διευθύντρια της μονάδας HIV/AIDS στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης.
Πηγή: DailyMail

Σχετικά άρθρα