Γιατή η Ευρώπη έχει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες παγκοσμίως; Σχεδόν 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίου καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι

Η Ευρώπη βιώνει μερικές από τις πιο καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού του 2023 μέχρι στιγμής, καθώς ένας «θόλος θερμότητας» επεκτείνεται στο νότιο μισό της ηπείρου. Αυτό το μοτίβο καιρικών συνθηκών επιτρέπει τη δημιουργία θερμής αέριας μάζας κάτω από ένα σύστημα υψηλής πίεσης, δημιουργώντας σταθερές και ξηρές συνθήκες.

Θεωρείται ότι η Ευρώπη βιώνει αυτήν τη στιγμή την κορύφωση αυτού του καύσωνα, με περιοχές της Ελλάδας, της ανατολικής Ισπανίας, της Σαρδηνίας, της Σικελίας και της νότιας Ιταλίας να βλέπουν θερμοκρασίες πάνω από 45°C στην αρχή αυτής της εβδομάδας.

Παράγοντες που συμβάλλουν – μεταφορά υψηλής πίεσης και θερμού αέρα Η τρέχουσα ακραία ζέστη οφείλεται σε έναν αντικυκλώνα, ένα σύστημα υψηλής πίεσης, που κυριαρχεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη νότια Ευρώπη. Εκτός από τη συμπίεση και τη θέρμανση του αέρα, τα συστήματα υψηλής πίεσης συνδέονται με μειωμένη νεφοκάλυψη, επιτρέποντας περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο έδαφος. Αυτό επιτρέπει την ουσιαστική θέρμανση της επιφάνειας της Γης από τον ήλιο, θερμότητα που στη συνέχεια κινείται προς τα πάνω στην ατμόσφαιρα. Οι μεγάλες μέρες και οι μικρές νύχτες του καλοκαιριού σημαίνουν ότι αυτή η επίδραση θέρμανσης μεγιστοποιείται. Οι άνεμοι μεγάλης κλίμακας, η προσαγωγή, ο ζεστός αέρας που φυσάει, για παράδειγμα, από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε καύσωνες.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times πολλές χώρες στην Ευρώπη κλείνουν τα αξιοθέατα για τους τουρίστες. Τι συμβαίνει με τις εκπληκτικά υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη;

Οι καύσωνες που πλήττουν την Ευρώπη θα γίνουν πιο έντονοι

«Αναμένουμε ότι οι καύσωνες, όπως αυτοί που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι ή αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνουν πιο έντονοι και θα διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του Copernicus, οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο ήταν 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ σε διεθνή κλίμακα, ενώ αναμένεται και άλλη κορύφωση.

Καύσωνας του Ατλαντικού Ωκεανού

Μια άλλη πιθανή επίδραση στον τρέχοντα καιρό της Ευρώπης είναι ο καύσωνας του Ατλαντικού Ωκεανού που αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S*) στις αρχές Ιουλίου. Τον Ιούνιο και μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ο Ατλαντικός Ωκεανός ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο στις περισσότερες λεκάνες του, ειδικά κοντά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία μπορεί να επηρεάσει τον ωκεανό, ισχύει και το αντίθετο. Για παράδειγμα, οι καύσωνες των ωκεανών μπορούν να επηρεάσουν τα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και μπορούν επίσης να ζεστάνουν τις αέριες μάζες από πάνω τους. Οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον ανατολικό Βόρειο Ατλαντικό έχουν μειωθεί από την εξαιρετική κορύφωση τον Ιούνιο, αλλά οι θαλάσσιοι καύσωνες συνεχίζονται σε μέρη της περιοχής.

Θερμικό στρες

Εάν δεν διαταραχθεί ο θόλος της θερμότητας, είναι πιθανό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει περισσότερα επεισόδια ακραίας ζέστης αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν συμβεί μια σημαντική αλλαγή στη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Το θερμικό στρες είναι η επίδραση που έχει το περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα, λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και άλλους παράγοντες. Τα δεδομένα για το καλοκαίρι του 2023 έως τις 15 Ιουλίου δείχνουν ότι μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης έχουν ήδη δει έως και 10 ημέρες «πολύ ισχυρό θερμικό στρες» και περιοχές της νότιας Ισπανίας έχουν βιώσει έως και 30 ημέρες «πολύ ισχυρό θερμικό στρες». Πέρυσι, η νότια Ισπανία είδε 50-60 ημέρες πολύ ισχυρής θερμικής καταπόνησης, και σε ορισμένες μικρές περιοχές, έως και 70 ημέρες, όλο το καλοκαίρι. Αυτή η περιοχή έχει ήδη δει μερικές μέρες με «ακραίο θερμικό στρες» μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι και είναι πιθανό τα δεδομένα να δείξουν ότι περιοχές της νότιας Ευρώπης υπέστη «ακραίο θερμικό στρες» κατά τον πιο πρόσφατο καύσωνα.

Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει μια ανοδική τάση στον αριθμό των ημερών το καλοκαίρι κατά τις οποίες η μέγιστη θερμική καταπόνηση εμπίπτει στις κατηγορίες «ισχυρή» και «πολύ δυνατή». Στη νότια Ευρώπη, παρατηρείται επίσης αύξηση του αριθμού των ημερών με «ακραίο θερμικό στρες». Εδώ, το καλοκαίρι του 2022 είχε τον υψηλότερο αριθμό ημερών με «πολύ ισχυρό θερμικό στρες» σε ένα ρεκόρ που χρονολογείται από το 1950.

«Μακροπρόθεσμα, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η Ευρώπη βλέπει έναν αυξανόμενο αριθμό καλοκαιρινών ημερών με «πολύ ισχυρό θερμικό στρες», και στη Νότια Ευρώπη, έναν αυξανόμενο αριθμό ημερών με «ακραίο θερμικό στρες». Μια πρόσφατη μελέτη στο Nature Medicine έδειξε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους λόγω των ακραίων καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι», εξήγησε ο Carlo Buontempo, Διευθυντής του C3S.

Σχετικά άρθρα