Μίλτος Τεντόγλου:”πέταξε” στα 8,52 μέτρα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο Μίλτος Τεντόγλου στο τελευταίο του άλμα προσγειώθηκε στα 8,52μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου το έκανε ξανά. Ο τεράστιος πρωταθλητής του μήκους στο τελευταίου άλμα προσγειώθηκε στα 8,52μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο τελευταίο άλμα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου μπήκε με εμφατικό τρόπο στον τελικό. Στην πρώτη του προσπάθεια έκανε την καλύτερή του φετινή επίδοση αφού προσγειώθηκε στα 8.50μ.

Το δεύτερο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στον τελικό ήταν άκυρο, με τον Πίνοκ να προσγειώνεται στα 8.50μ. Έτσι έχοντας καλύτερη δεύτερη προσπάθεια (8.40μ.) πέρασε στην κορυφή.

Στο τρίτο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου προσγειώθηκε στα 8.39μ. και παρέμεινε στη δεύτερη θέση. Το τέταρτο άλμα του ήταν άκυρο, ενώ στο πέμπτο προσγειώθηκε στα 8,30μ.

Στο ενδιάμεσο κανένας αθλητής δεν κατάφερε να βελτιωθεί και έτσι όλα θα κρίνονταν στο τελευταίο άλμα. Εκεί μίλησε ξανά ο Μίλτος Τεντόγλου.

Στην τελευταία του προσπάθεια ο σπουδαίος αθλητής του Γιώργου Πομάσκι προσγειώθηκε στα 8,52μ και έκοψε τα πόδια στους αντιπάλους κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το μοναδικό που του έλειπε.

Η κατάταξη του τελικού
Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.52
Γέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8.50
Τάτζεϊ Γκέιλ (Τζαμάικα) 8.27μ.
Κάρεϊ ΜακΛέοντ (Τζαμάικα) 8.27
Ζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) 8.05
Τομπίας Μοντλέρ (Σουηδία) 8μ.
Ραντέκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.98μ.
Γουίλιαμ Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 7.94μ.
Αλεχάντρο Παράδα (Κούβα)7.86μ.
Μαρκίς Ντέντι (ΗΠΑ) 7.62
Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία)
Τζέσγουϊν Άλντριν (Ινδία)

Πώς ξεκίνησε την μεγάλη καριέρα του

Πάμε όμως να τα πιάσουμε όλα από την αρχή. Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά στις 18 Μαρτίου του 1998. Η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό ήταν σε ηλικία 15 ετών, όπου ο ίδιος είχε σαν χόμπι το παρκούρ, όπου του άρεσε να πηδάει με τους φίλους του τις ταράτσες και τις μάντρες.

Εκεί ήταν που τον ανακάλυψε και το πρώην προπονητής του Βαγγέλης Παπανίκος, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τις αλτικές αποδόσεις του μικρού Μίλτου, του πρότεινε να ασχοληθεί με το στίβο και συγκεκριμένα με το άλμα εις μήκος.

Και έτσι και έγινε και από τις αλάνες ο Μίλτος βρέθηκε να πηδάει εξέδρες γεμάτες με άμμο. Η σκληρή προπόνηση όμως και η επιμονή ήταν αυτές που τον έφεραν στις πρώτες του διακρίσεις σε ηλικία 17 ετών, αφού προσγειώθηκε στα 7,65μ. ενώ λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες κατέρριψε ξανά το προσωπικό του ρεκόρ και έφτασε στα 7,69 μ.

Οι διακρίσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να μην το φέρουν αντιμέτωπο με το πρώτο του μεγάλο εμπόδιο που ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και εκεί όμως κατάφερε να αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις και να πάρει την πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ.

Μάλιστα , ο Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος με άλμα στα 8.86μ. από τις 22 Μαΐου του 1987, εντυπωσιάστηκε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή και παρά την πέμπτη του θέση τον κατέταξε ανάμεσα στους αθλητές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Το 2016 και σε ηλικία 19 ετών εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πηδώντας στα 7,64μ. Έκτοτε η ανοδική του πορεία δεν σταμάτησε αφού είναι Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν. 

Το 2021 με επίδοση 8.60m πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές βέβαια είναι και οι δηλώσεις του καθώς και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του αφού δύο μήνες πριν μετά τον αγώνα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου είχε ευχαριστήσει την κοπέλα του που όπως είχε πει τότε “μου σπάει τα νεύρα και με κάνει να έρχομαι στους αγώνες τσιτωμένος και να ξεσπάω”.

Πηγή: sport24

Σχετικά άρθρα