Θα πληρώσουμε χρυσάφι την κλιματική αλλαγή; Άφαντα αρκετά προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα μας δεν περιορίζεται στην καταστροφή των οδικών δικτύων και των κατοικιών. Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αρκετές ελλείψεις βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι κονσέρβες ψαριών, οι ντομάτες και τα υποπροϊόντα τους, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο κ.α.

Εάν αναλογιστούμε δε ότι η πρόσφατη κακοκαιρία που χτύπησε τη Θεσσαλία άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδων στρεμμάτων βυθισμένων στη λάσπη με αποτέλεσμα και καταστραφούν καλλιέργειες και να καταστούν οι γεωργικές εκτάσεις ακατάλληλες προς εκμετάλλευση δημιουργούν ένα τεράστιο έλλειμα σε βασικά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης. 

Ταυτόχρονα η έλλειψη αυτών των προϊόντων οδηγεί σε κούρσα ανόδου τις ήδη αυξημένες τιμές με θύματα τους ίδιους του καταναλωτές, αφού σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται κρούσματα τεράστιας αισχροκέρδειας, με ανατιμήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 50%!

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε συνάντησή του με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας δήλωσε ότι: «Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στήριξη των πολιτών απέναντι στη δυσβάσταχτη ακρίβεια. Είναι αναγκαίο να το αντιληφθούν και οι εταιρείες πώλησης προϊόντων απαραίτητων για τη διαβίωση του νοικοκυριού και, με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής συνείδησης, να σταθούν δίπλα στην ελληνική οικογένεια. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα ηθικής και αλληλεγγύης αλλά και επιχειρηματικής βιωσιμότητας. Αυτό τον κάβο πρέπει να τον περάσουμε όλοι μαζί. Από την πλευρά της πολιτείας, εγγυόμαστε ότι όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν με κανόνες που τονώνουν τον ανταγωνισμό, αυξάνουν τη διαφάνεια και διασφαλίζουν προσιτές τιμές προϊόντων για τους καταναλωτές».

Σχετικά άρθρα